Wladislaus píše: ↑10 bře 2025 20:45Nesmysly se vynořovaly i dřív, když ještě ani nebyl žádný facebook, internet, televize nebo noviny. Mě spíš vadí to, že lidi o ničem složitějším nechtějí moc přemýšlet. Naťukl jsi tu tolik výbušné téma Ukrajiny a Ruska – Ukrajina možná válku s Ruskem nezačala, ale ruku na srdce, je v tom Ukrajina nebo NATO úplně bez viny? Je Ukrajina vzorem obránce té hodné západní demokracie před hrozbou té zlé ruské totality? Je Rusko synonymem Mordoru? Je to opravdu tak černobílé, jak nám vtlouká do hlavy propaganda z druhé strany? Pokud s tím nesouhlasím a chci být neutrální, jsem putinofil, kremlobot a vůbec ruský šváb? Je mír sprosté slovo? Je válka mír a každý, kdo chce mír, tak chce válku? Mě spíš než nesmysly vadí rozmáhající se bolševické manýry, že kdo nejde s námi "lepšími lidmi"(říkám jim „lepševici“), tak jde proti nám, a kdo nesouhlasí s naším postojem (záměrně neříkám, že pravdou), je lhář a vlastizrádce. Pro mě je to taková klasika v duchu rozděl a panuj, stejně jako za kovidu (kdo se nenechá očkovat a ptá se, proč by se k tomu neměl vyjádřit lékař jako k jakémukoli jinému očkování, než ho doporučí, tak je automaticky vrahem důchodců) nebo za husitství (kdo sympatizuje s Janem Husem, tak je kacíř a rozvraceč pořádků) a tak dále (dosaďte si jakékoli jiné výbušné téma a pozorujte to rozdělení na nesmiřitelné tábory)...
Ještě jednou píchnu do vosího hnízda, ale sám sis naběhl na vidle Ingolfe. Nesmysly se šíří díky internetu vražednou rychlostí, to jistě, ale ptám se, jak má průměrný člověk odlišit nesmysl od pravdy? Uvedu příklad – před pár dny se v médiích přetřásal útok „Moskalů“ na Kurskou oblast obsazenou „Chochlama“. Pobavila mě zpráva v mainstreamu o tom, jak Rusáci chtěli využít plynové potrubí k překvapivému úderu, Ukrajinci na to přišli, útok zmařili a téměř všechny pozabíjeli. Že byla realita totálně jiná a že Rusům tenhle taktický majstrštyk vyšel (nejvtipnější na tom je, jak využili potrubí, kterým proudil plyn na Slovensko, který Ukrajinci sami zarazili) a donutil Ukrajince kompletně Kursk vyklidit. Nějaká omluva od novinářů o tom, že to byla vlastně lež? Ani ťuk, člověk se to sám musí dovtípit až ze zpráv z následujících dní. Kde je nezávislá žurnalistika? Nikde, protože „nezávislá žurnalistika“ je dnes považována za sprosté slovo a za nezávislou žurnalistiku se považuje čirá propaganda oslavující ty správné postoje. A pak se všichni diví, že vznikají jiné nesmysly na druhé straně, které se šíří naprosto stejně. Člověk neutrálního založení neví, jestli má žasnout, brečet nebo se smát. Pochopitelné to ale samozřejmě je - jednou je ČR v NATO tak se podle toho musí vláda a na ně napojená média chovat - koneckonců propaganda je jednou z metod vedení boje a znejisťuje zázemí nepřítele.Ingolf píše: ↑11 bře 2025 10:52 K těm nesmyslům - kdysi se šířily po hospodách nějaké místní fámy, dneska má každý doma internet a nesmysly se šíří vražednou rychlostí.
Dokonce prý dělala StB pokusy, že pustila na jednom konci Prahy fámu a sledovala, jak rychle a v jaké podobě dorazí do dalších koutů Prahy nebo mimo město. Dneska se fáma po sítích šíří během dne a po celém státě.
Co všechno je nesmysl a co ho víc bolí, na to má každý jiný práh bolesti nebo vnímavosti.
Práh vnímavosti má každý jiný k tomu, co je větší nesmysl? No nevim nevim. Napsal jsem, že když se objeví nějaké výbušnější téma, tak se společnost rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Vlastně bych se chtěl opravit – obvykle to je jeden nesmiřitelný tábor, který prosazuje svůj postoj jako jediný správný, který silou donutí ten druhý smířlivější tábor ne k tomu, aby přijal jejich postoj, ale naopak že se víc zatvrdí a stane se stejně nesmiřitelný, jako ten první. Alespoň část z nich. Ta slabší část těch smířlivějších nakonec podlehne a přijme diktát (nebo výhody, které z toho plynou). Když to zjednoduším například u husitů – ptali se až do poslední možné chvíle, jestli použít násilí na obranu a použili ho až ve chvíli, kdy k tomu byli donuceni? A teď si to aplikuj na situaci kolem kovidu nebo na pohled nezúčastněných na situaci mezi Ukrajinou a Ruskem. Přijde mi to tak, že ta strana, která má nižší práh vnímavosti k tomu, co je nesmysl, tak si obvykle osobuje právo tu druhou stranu perzekuovat, označovat je za svině a kopat příkopy (viz. lepševik Foltýn).