Výlety a výpravy

Vše o fóru - oznámení správců, nápady k zlepšení. Akce v reálném světě, nehistorická témata, pokec

Moderátoři: Zany, elizabeth, Ježek, Katerina

Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Katerina »

Založila jsem toto téma, abychom měli místo kam dávat reportáže s cest a výprav včetně odkazů na fotky. Téma Výlety po hradech je spíš domlouvací , a pak se v něm dodatečně hůř hledá, nechala bych ho spíš na plánování a domlouvání.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Dagmar
Knìžna
Příspěvky: 215
Registrován: 05 kvě 2007 13:32
Bydliště: Praha
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Dagmar »

Katerina píše:Založila jsem toto téma, abychom měli místo kam dávat reportáže s cest a výprav včetně odkazů na fotky. Téma Výlety po hradech je spíš domlouvací , a pak se v něm dodatečně hůř hledá, nechala bych ho spíš na plánování a domlouvání.
jj, jsem pro. Doufám, že nám plánovaný výlet ve středu s Duli a Zanym vyjde a i dodáme nějaké foto. :D
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Na Rýn !

Nový příspěvek od Katerina »

A hned začnu. Tak jsem konečně řádně pochopila proč se JL vždycky nechtělo zpět - od Rýna a z Francie se těžko vrací ...
natož zpět do otravných povinností. Počasí nám sice zcela nepřálo, ale ani nebylo zbytečně nepřátelské (tedy až na poslední den) - jen to občas mělo vliv na fotky ..

Den první - na Rýn a do Špýru .. cesta celkem dle harmonogramu, až na mé zaváhání v závěru cesty - kdy jedno špatné odbočení mělo za následek objetí témeř celého města. Naštěstí pak náš hotýlek, přímo u Rýna byl kousek od katedrály, takže to bylo orientačně v pohodě. Katedrála je monstrozní .. obří - na jednu fotku se celá pojmout nedá. Uprostřed je zavěšena obří koruna. Tak jsem si představovala na kterém místě asi leželi Jan s Eliškou před oltářem při svatebním obřadu.

Na cestě z katedrály nás zase chytl déšt a náhle se opravdu setmělo.
Když jsme dorazili zpět do hotelu, bylo náhle témeř po dešti, asi 8 večer a já koukla z okna na lužní lesy pod hotelem a donutila máti k procházce k řece, a nelitovaly jsme.
U řeky panoval opravdu klid a mír a hlavně .. náhle se , jako předzvěst budoucích hezkých zážitků nad řekou klenula duha .
Máte ji na fotce. Pod většinu fotek u všech alb jsem se snažila dát vysvětlující popisek, což je občas opravdu nutné přečíst, jinak unikne podstata fotky - hlavně u fotek od Kresčaku :)
http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz/Na_Ryne_Spyr/

Druhý den jsem se zrovna nevyznamenala .. přes vytisknuté mapy, obří autoatlas a další podrobné mapy - ráno pršelo a já nějak špatně vyjela ze Špýru , tudíž jsem nebyla schopná najít Mannheim a cestu do Francie - a to mě čekal nejdelší úsek celého výletu - ze Špýru až na břehy Atlantiku .. mělo to být 7 hodin, ale já skoro 3 hodiny hledala Francii.
Pak jsem se konečně chytla a jelo se dobře, déšt pominul a pak začalo svítit i sluníčko, cesta Francií byla moc hezká .. a přes naše velké zdržení a spěch jsem neodolala a odbočila podívat se na katedrálu v Remeši .. a vskutku jsem nelitovala.
Byl to nádherný zážitek, katedrála měla přesně ten náboj, co má mít, a považuji to za 2. nejlepší zážitek naší cesty. S malnkým hororem .. uvnitř mě máti upozornila , že v jedné boční kapli je fotka Johanky z Arku, tak se chstám foit, a jak dávám foťák k oku, už zaměřený na Johanku, tak ona náhle zavrtěla hlavou , že ne , že jí fotit nemám, jak jsem se lekla, tak jsem to zmáčkla a máte ji na fotce, ne nejlíp, ale tváří se tam dost přísně, asi jsem ji fakt naštvala. Trochu jsem se bála, aby mi za to něco neprovedla.

http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz/Na_Ryn_Remes/

Náš penzion v MOntreuil sur Mer jsme nakonec ještě trochu hledali , poradil mi laskavý hostinský v jedné restauraci v Saint - Jossé , který kupodivu mluvil dost dobře anglicky a měl v restauraci knihovnu a čítárnu.
Dorazila jsem k penzionku, který stál tak trochu stranou před devátou večer .. a nikde nikdo, penzion prázdný, nikde auto, ani živáčka a všechny dveře zavřené, pak náhle dorazilo auto, paní majitelka - co nemluvila ani slovo anglicky , tak jsem se musela soustředit, abych jí rozumněla - nás ubytovala, dala klíče a řekla, že dneska mají v restauraci zavřeno, at si někam dojdem a zase odfrčela. Zústaly jsme úplně samy v prázdném hotelu a když jsme vyrazily na večeři, tak jsme zjistily, že nedokážem dveře zamknout, prostě to nešlo, klíč se neotáčel v zámku. Máti propadla panice, že si na nás někdo počká, až odejdem na večeři a pak nás až se vrátíme zabije. Ale hlad byl silnější. Vrátili jsme se k laskavému panu hostinskému,který byl takový frajer, že ještě v deset večer nám připoravil večeři sebou a vzal si na to deset minut - tak na kafe a malé pivo pro máti a připravil i lžičky, salát ubrousky a omluvil se, že bohužel nemá vidličky ..
Vrátily jsme se do Hitchcokova hotelu, kde jsem nakonec pchopila patent - klika se musela zvednout nahoru a pak to zamknout šlo.
Ráno jsme vyrazily na pláže normandské bylo pod mrakem, ale teplo, městečko na pobřeží témeř mrtvé, nicméně přípravy na sezonu v pném proudu. Všude kytky a zeleň. Na plážích spousta lidí se psy na procházce, rybáři a racci .. a duny .. kam jsem vlezla a myslela , že už nevylezu, jak se v tom boří nohy. A mušličky a kameny.. a strašlivě studená voda .. jenže nevlezte tam, že jo ..

Odtud jsme sledovaly pobřeží a pak se otočily do vnitrozemí, na Crécy -en- Ponthieu, to už jsem se nemohla dočkat. Jenže jsme jely přes městečko Rue, kde jsem nám naplánovala oběd. Z toho nakonec nic nebylo, v místím neskutečném řeznictví jsme zakoupily dobrůtky - a bagetky - a místo oběda si prohlížely poklad .. a můj asi třetí nejlepší zážitek z cesty .. jen tak na hlavní ulivci toho prťavého městečka kde se vzala tu se vzala nádhená pozdně gotická kaple, úžasná. Máte ji také na fotkách - a schválně si všimněte uvnitře těch zdobných detailů, viděla jsem je mockrát, ale barevné a namalované .. na středověkých iluminacích .. jakoby se sochař rozhodl, že obrázky co zná, převede do 3D. A uvnitř kaple souprava soch , větších než já .. několik Ludvíků, a další francoužští svatí.

http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz/K_Atlantiku/

A pak už směr Crécy - bylo to celkem kousek, jen pár km. Přijela jsem do městečka a zastavila na náměstí, tam jsem hnedka uviděla památník .. Janovi a Francouzům padlým u Kresčaku.Na vrcholu památníku vlajky - česká, francouzská, lucemburská a myslím i EU. Památník pěkně udržovaný - jinak městečko nic moc , celkem spíš ošklivé. A jak jsem se tak plazila po památníku a máti mě fotila , kousek od nás černý John s českou SPZ - přišel ke mně velmi ošumělý , skoro bezdomovec a francouzsky mi něco říká , došlo mi, že ukazuje, že tamhle byla .. a nerozuměla jsem co, boj, válka , tak říkám Francouzsky .. battaile ? A on hned radostně přikyvoval a pak , že tam a ukazoval na druhou starnu je Croix de Bohéme .. tedy český kříž. Bylo vidět, že rád poradil..
Ukázalo se, že směr Battaile .. je lepší vzít autem .. všude cedule - pole a krávy .. a rozlehlá krajina jen mírně zvlněná. Pak si máti všimla červené cedule a mě došlo, že ta hnusná dřevěná rozhledna je muzeum .. a že stojí na místě eduardiva mlýna. Tak jsem tam vyšplhala a viděla bitevní pole před sebou .. měli tam schematickou mapku s vyznačeným postavením obou stran a směrem útoků a to bylo vkresleno do současné krajiny .. všechny orientační body v krajině, jak jsou dneska .. nejen domy, továrna , ale i stromy a keře .. aby se člověk měl podle čeho orientovat. Udělalo mi to celkem dobrou představu o lokalizaci bojových jednotek. Máti tam uškubla větvičku růží, tak budu mít růži od Kresčaku. :)

Pak jsme se vydaly hledat Croix de Bohéme , což se ukázalo jako docela problém, protože jediný ukazatel k němu byl na náměstí a pak už ne .. projela jsem maličký a ohavný Crécy-en-Ponthieu všemi směry tam a zpět .. kromě jednoho :twisted: , při té příležitosti jsem si vyfotila koncové i počínající cedule. Pak nezbylo než odchytit místního sekáče obecní trávy, posunkem naznačit , at si sundá sluchátka a vychrlit na něj Crua dˇBohém ? a on na ně chvíli koukal a pak pravil Crou d´Bohém ! (mě to přišlo stejně, ale on asi vnímal rozdíl :) .. a vysvětlit cestu.
A tak jsme ho našly .. no paráda, místo v krajině nádherné, všude klid , zdžela jsem se tam dlouho a vůbec se mi nechtělo jet pryč .. kdyby máti nenaléhala, tak tam sedím ještě dneska.. padl na mě takový poklid .. bylo tam fakt příjemně .. vzláštní , místo, kde umřelo tolik lidí a násilně .. a přitom vyzařovalo takový poklid, možná .. smíření..
A Jan mi tam přišel mnohem víc přítomný než v tom Špýru nebo pak v Lucemburku.
No a já mu tam dala kytičku a šlohla jsem mu jasmín.. máti ho zasadí a budu mít další kresčacký keř.
No škoda slov .. a tady máte pár obrázků:

http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz/Na_Ryn_Krescak/

fakt se dívejte dolů pod fotky na popisky, jinak je to matoucí

NO a než mi upadne ruka .. a nechám druhou část na zítra .. přidám ještě obrázky Janovy "zašívárny" v Durbuy .. městečko a kraj, kde se zastavil čas, tak tam už nikdo nespěchá .. krajina nahoru a dolů, stráně, kopce a strže a údolí se střídají s mírně zvlněnými poli , lesíky ,tlusté a bílé belgické krávy, co na dálku vypadají spíš jak vepříci a nesmírně zdvořilí lidé, jak vás zmerčí tak hned Bon jour, Bon jour madame .. :)

jak uvidíte na fotkách .. ačkoliv Janův hrad už byl přestaven a vlastní ho někdo jiný .. Janovu památku zde stále ctí .. městečko malé, ale i večer zde byl život na náměstíčku plném restaurací a hotýlků .. já tu měla dobrou večeři .. máti pořídila trochu hůř, jakési podivné spálené karbanátky z housky .
Řeka Ourthe půlí městečko na dvě části takže je ve svazích - podobně jako Lucemburk .. možná proto si to místo Jan vybral .. a uhání tam kolem hradu docela rychle
http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz/Na_Ryn_Durbuy/

Kaj kolem Durbuy mě fakt dostal .. a chápu .. bydlely jsme tam dva dny .. alejeden z nich byly v Holandsku na tulipánech .. ale to až zítra v pokračování .. Lucemburk, Trevír , ..
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Viola »

Nádhera! Nevím co dřív - Špýr a jeho románské portály, majestátní Remeš, Durbuy a pohodička v kavárnách... Na hrad v Durbuy se dá dostat, nebo ho má soukromý majitel? Díky za popisky ke Kresčaku, bohužel s mou představivostí je to fakt bledé... :D A těším se na pokračování.
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Katerina »

Viola píše:Nádhera! Nevím co dřív - Špýr a jeho románské portály, majestátní Remeš, Durbuy a pohodička v kavárnách... Na hrad v Durbuy se dá dostat, nebo ho má soukromý majitel? Díky za popisky ke Kresčaku, bohužel s mou představivostí je to fakt bledé... :D A těším se na pokračování.
No to těš, ted jsem ho sepsala další půl stránky a chtěla vložit Lucemburk a prásk ho , to pitomé rajče mi zavřelo stránky a je po příspěvku :twisted: :twisted: :twisted: a ted nemám sílu začít to spisovat celé znovu .. taky musím makat, že :twisted:

JInak myslím, že Durbuy je soukromé a ńemají tam na mřížích žádné otevírací hodiny , ale ani nevypadá moc přístupně, ale třeba jo ?

Kresčak , Jak je ten keř černého bezu tak před ním stál černý princ a zleva od vesničky táhl Filip z Valois a Jan , co je ti nejasné ? :lol: :lol: :wink:
Kdybys mě viděla - jak jsem tam stála a ukazovala si prstíkama a snažila si před sebou představit, jak ti hoši rytířští jedou ...
JInak co mě překvapilo jak je to bitevní pole velké ..
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
acoma
Královna
Příspěvky: 1043
Registrován: 19 srp 2006 00:38

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od acoma »

Káťo, to je príma, že jsi zpět, fotky jsou nádherné.:) Byla jsi v té špýrské kryptě?
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Z Rýna domů

Nový příspěvek od Katerina »

Tak snad mi to už nespadne.
Vynechávám den 4. to , pak eventuelně v případě zájmu dam , byly jsme v Holandsku v největším evropském parku s cibulovinama - prostě nádhera .. lilie s jednotlivými květy velkými jak lidská hlava - dlouhatánské záhony tulipánů všech možných barev a květů, historická zaharda s vistáriemi, mozaikovými záhony, begonie, amarylly ... jezírka, s labutěmi, kachnami a rododenrony , málá zoo s miminama .. Lamy, oslíci, , jehňátka, kozy, a kozlík požírající přes plot jedné paní co si ho fotografovala zmrzku..
úžasné
máti propadla šílenství, takže kromě objednávky jarních cibulovin, které nám pošlou až domů v říjnu - asi 15 hyacintů, 15 lilií a 40 tulipánů , jsme si odvážely 3 obří cibule obřích amarylů, bílé begonie, jiřiny ..

Poslední den , stále v našem Ranchi San Diego kdy jsme měly pokračovat směr Lucemburk, Trevír a domů, a předpověd byla opravdu špatná, vyjádřila máti přání ještě ráno zajet směr Durbuy .. že potřebuje nějaké čokolády pro děti .. samozřejmě, že ve vesničce pár kiláků před Durbuy zblejskla zahardnictví a zaječela kytky !! Já na to dupla a smykem jsem zabočila na polní cestu, že holt zastávka v zahradnictví .. (v tom jak jste viděli fotky s oslíkem a šíleným kozlíkem) .

V tom okamžiku u nás byli .. slušní a zdvořilí .. ani nevím zda belgičtí či lucemburští policajti- zdvořile požádali o doklady , prohlédli všechny nálepky na autě , zeptali se zda potřebujeme pomoc něco najít .. tak jsem jen špitla (jak ten Johnny Cash, když ho lapli, jak rve kytky ve 2 v noci před hotelem .."I jusk picked up flowers... " - já zas - matka jen chce koupit nějaké květiny . :) . oni pozdravili a odfrčeli.

Nákup v zahradnictví trval skoro hodinu , děsně pomalá dáma - co měla spoustu jiné práce než prodávat, ale dál jsme jeli se sazenicemi rajčat, paprik, lilků, plnokvětého slézu a nějakých zvláštních letniček ... když k tomu přidáte ty holandské cibuloviny, pečlivě obalené větvičky od Kresčaku .. tak celkem slušně zařízené pojízdné zahradnictví ...

Pak samozřejmně začalo lejt, jak bylo slibováno.
Lucemburk sám o sobě mě ani moc nepřekvapil, ani nezklamal, já jsem od něj zas tak moc neočekávala, měla jsem ho v přrdstavách spíš za moderní město. Měla jsem v plánu pouze katedrálu a to kvůli hrobce.
Jak já byla nervozní ...
Katedrála sama neměla moc nějaký ten esprit .. přišla mi prostě .. nová , prázdná .. i když byla plná důchodců, pak jsem zjistila, že čekajících na mši a někdo v ní strašlivě mučil varhany a mě , protože ač nemuzikální, tohle rvalo uši . tak jen pár foteček a honem za Jeníkem ..
Ale ouha, kdepak je ??? At jsem lezla kam jsem chtěla krypta nikde - od Acomy jsem věděla, že je v chodbě před kryptou, ale kde je ta chodba ??
.. vylezla jsem na dvorek katedrály, tam dva velké bílé stany, misijní bazar , hlídali ho maltéžští rytíři v krásných červených bundičkách a záchodky.
tak jsem rovnou vlítla na záchodkovou paní a , kde , že krypta ? Popadla mě za rukáv a odvlekla až na ohavné moderní scchodiště a ukázala dolů. Teda to schodiště vypadalo jak školní schodiště z padesátých let .. a už jsem viděla růžek Janovy tumby.
Vše máte na fotkách, i když myslím roztřeseně .. to to dojetí... :oops: :cry: :wink:
Koukám, že si ji fotil i jeden z maltézských rytířů, tak jsem neodolala a předstírajíc, že fotím tumbu, cvakla jsem i jeho, ale jak se hýbal a utekl, tak je rozmazanej- trošku
Samotná krypta je taky dost moderní, celkem nic moc, zaujali mě pouze dva lvi, co střeží erby - jeden s českým (nebo lucemburským ?) lvem a jeden s Fleurs de lis a zase zpět k Janovi.

Cedule s popisem je na zdi za dveřma, takže jsem se tam musela vmáčknout a cvaknout ten nápis z asi 20cm vzdálenosti, takže je na víckrát. Máte ho vyfocený - i s tím opraveným omylem, vše je v popiscích pod fotkama . Docela mě to pak zaujalo, proč si tehdá mysleli , že jan zemřel 30.8. 1340 - tedy v podstatě o 6 let dříve ?
Nevím, jestli to může mít nějakou souvislost, ale Jan v té době 9.9. 1340 sepsal ve vojenském táboře v Bouvines svou závět,. tu ve které vyhrazuje Lucembursko pro malého Václava - tedy jestli už od té doby myslel na smrt .. to je poněkud depresivní ..

Ještě jsem za něj v katedrále zapálila svíčku a šla pryč, mše v lucemburštině už byla v plném proudu a mě už v Lucemburku nic nedrželo ..
i když malá příhoda nakonec. Jak to normálně nikdy nedělám, vlezla jsem do obchodu se suvenýry a koupila si odznáček s lucemburským erbem :oops: :oops: :oops:
Přede mnou ruská výprava, ale evidentně to žádní zbohatlíci nebyli.
Slečna za pultem se mě ptá : A vy jste odkud taky z Ruska ?? Já trochu zděšeně : Nééé, z České republiky ! Slečna se rozzářila jak měsíček .. Já miluju Prahu .. Ahoj, Ahoj !
Ta je tak krásná , a hned na mě důvěrně, hele vy tam máte v okolí Prahy nějakej krásnej les , ted jsem o něm četla, sle nepamatuju si jméno ?
Trochu mě tím přivedla do rozpaků - les u Prahy ? Napadly mě Brdy - to prý ne, Hvězda ? Stromovka ? Jo, asi Stromovka - a hned mi strká papírek a napiš mi to - tak já celkem si jistá, že o Stromovku tutově nešlo, přičinlivě píšu a jěště přidám vysvětlení , že slovní základ - strom - stromovka - hodně stromů - asi les :lol: lucemburská slečna zdá se velmi potešena, tak dodávám .. no my jsme přijely navštívit Jana Českého (protože já blbec jsem si v tu chvíli nevzpomněla, že mám říct Slepého)
A ona zmateně Koho, že to ? Já , John of Bohemia - náš král - Váš hrabě ! Tak ona, aha, aha - no myslím, že to bylo jak s tou Stromovkou ...

A pak najít v dešti Remisch a údolí Moselly .. což se podařilo,ale moc fotek nemám ..lilo jak blázen, ale je to nádherná scenérie, akorát jsem se bála, že nestihnu katedrálu v Trevíru, nakonec jo .. tu dám do dalšího příspěvku, at mi tenhle zase nezmizí

http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz ... Lucemburk/
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Katerina »

acoma píše:Káťo, to je príma, že jsi zpět, fotky jsou nádherné.:) Byla jsi v té špýrské kryptě?
Díky, díky,
Fotky by byly lepší, kdyby bylo víc slunka .. ne v kryptě jsem bohužel nebyla, my dorazily až k večeru, a dlouho jsem si prohlížela vnitřek katedrály a fotila .. těch fotek mám mnohem víc, ale spoustu jsem jich vyřadila .. hlavně ty uvnitř.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
acoma
Královna
Příspěvky: 1043
Registrován: 19 srp 2006 00:38

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od acoma »

Katerina píše: Fotky by byly lepší, kdyby bylo víc slunka ..
Tyhle tmavy katedraly jsou sice nadherny, ale chtelo by to stativ. Fotky mas stejna skvely. A pocit z Lucemburku stejny jako my, takova studena chodba v pruvanu, chudak Honzik...Kde je Trevir? Chystam se pryc, tak doufam, ze mi ho sem do sobotniho vcera das.:)
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Katerina »

acoma píše:
Katerina píše: Fotky by byly lepší, kdyby bylo víc slunka ..
Tyhle tmavy katedraly jsou sice nadherny, ale chtelo by to stativ. Fotky mas stejna skvely. A pocit z Lucemburku stejny jako my, takova studena chodba v pruvanu, chudak Honzik...Kde je Trevir? Chystam se pryc, tak doufam, ze mi ho sem do sobotniho vcera das.:)
Určitě, neboj ..dám , dám- ale je v taky v dešti :(
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy - Trevír , z Porýní domů

Nový příspěvek od Katerina »

ač nerada .. z Lucemburku jsem vyrazila na Remich, abych najela na údolí Moselly, nebylo to mojí zásluhou - opět jen čirá náhoda tomu chtěla, že jsem našla vinnou stezku při bloudění .. a to v podstatě hned.. potíž byla, že strašlivě lilo, na cestě objíždka, bolela mě děsně hlava .. a potřebovala jsem stihnout Trevír, aby mi nezavřeli v chrámu .. tak jsem nemohla fotit tu nádhernou širokou scenérii, máti říkala , at fotím do hlavy - ale ono nešlo ani vylézt z auta jak strašlivě lilo - zkuste si představit údolí velké řeky .. nad ní kopce a skoro hory - různé výšky a na nich jen a jen vinice .. a kapličky na vinicích .. a to až do Trevíru.

V Trevíru lilo .. ale bylo mi to celkem jedno, nebyl to zlý a studený déšt .. po počátečním trapném omylu se sv. Petrem jsem došla k chrámu - fakt úžasný, působí silou a ne krásou - i když ,krásný je, o tom žádná - i zde je na místě slovo monumentální..

Uvnitř bohužel na některých místech zvítězilo baroko .. a tím účinek té síly zeslabilo, ale i tak jsou tam místa krásná - obecně pro sebe bych řekla .. že pro mne je chrám hezčí zvenčí než zevnitř , ale .. bylo v něm příjemně.
Má přisedlé siamské dvojče.. zvenčí to vypadá , jako by z chrámu velkého románského vyrůstal subtilnější gotický ..

Pak jsme prošly kraťounkou pěší zonou , se zmrzkou v ruce a v drobném dešti k Černé bráně, co tam zůstala , pěkně zachovalá z římských dob Trevíru.. po cestě k parkovišti jsem pak málem vrazila do další staré památky- francké věže z 11. století, bohužel ta skleněná úprava vchodu mi přišla divná, nevím, fakt nevím..

JInak je Trevír uvnitř - to staré jádro takové to německé město .. s kytkama .. a tak .. škoda ..
http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz ... a_Moselle/
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Viola »

Teda přiznám se, že jsem si musela všechna ta místa naházet do mapy, neb mé zeměpisné znalosti Německa jsou velmi chabé. :oops: Fotky moc pěkné, škoda toho počasí, úplně si představuju, jak si jdete sednout do nějaké té kavárničky a objednáte si kotel milchkafé s nějakým dortíkem. :)
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Fotky z akcí

Nový příspěvek od Ježek »

Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Tekla
Vévodkyně
Příspěvky: 341
Registrován: 16 bře 2006 18:34
Bydliště: Praha

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Tekla »

http://picasaweb.google.cz/Tekla01/Prah ... directlink

tady je par fotek z Emauzskeho klastera, kdyby se mel nekdo chut podivat :)
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Zany »

žes neřekla, taky bych zašel...
Uživatelský avatar
Tekla
Vévodkyně
Příspěvky: 341
Registrován: 16 bře 2006 18:34
Bydliště: Praha

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Tekla »

Zany píše:žes neřekla, taky bych zašel...
ona to byla takova spontanni navsteva vicemene cestou kolem, je to tam normalne verejnosti pristupny.
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
Uživatelský avatar
acoma
Královna
Příspěvky: 1043
Registrován: 19 srp 2006 00:38

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od acoma »

Tekla píše:http://picasaweb.google.cz/Tekla01/Prah ... directlink

tady je par fotek z Emauzskeho klastera, kdyby se mel nekdo chut podivat :)
Jsou dobry, proc se tim nezivis???
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: Služebka do Mostu - a na ní překvapení

Nový příspěvek od Katerina »

Minulé úterý jsem vyrazila na služebku do Mostu a už po cestě jsem kromě mnoha jiných krás přírodních uviděla i zajímavou stavbu - na dálku románskou. Tak na zpáteční cestě jsem tam zajela .. a byla románská.
Ve vesnici prodávali přírodní produkty a výpěstky - takové Rubíny co jsem koupila tam.. mňam , a ořechy, obří cibule.. jablečný mošt a med...
no vesnice se jmenuje Želkovice - takže Zany už ví ..

je to románská rotunda sv. Petra a Pavla, rok 1230, bohužel vypadá už dost hrozně , ale stále je , alespoň 1x do měsíce funkční.
Je postavena na vrchu nad vesnicí .. kolem rozhled po celém českém Středohoří .. no .. bere to za srdce ... škoda dalších slov ,obrázky jsem pro vás udělala, i kdfyž byla skoro mlha a večer mě skolila angína .. :twisted:

http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz ... la_-_1230/
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Zany »

To já byl v sobotu v Lipnici na hradě... a když už jsme tam byli, tak jsem si domluvil i návštěvu tří gotických kostelíků v okolí

Nejdřív jsme se stavili v Lipnici pro klíče od kostelů, jako první jsme zamířili do Dolního Města ke zdejšímu kostelu sv. Martina. Tam jsme se dovnitř nedostali, mělo být zavřeno jen na jeden zámek, ale zamčený byl i ten druhý, ke kterému jsme měli jen zlomený klíč. Tak aspoň zvenku
Obrázek

Pak jsme se přesunuli do Loukova ke kostelu sv. Markéty. Tam v současné době probíhá restaurování fresek, takže ještě pár týdnů bude možné zastihnout kostel otevřený. Před freskami mají bohužel lešení, takže se tam budu muset vypravit ještě jednou. Ale nafotit se dá ledacos i tak, tak aspoň jeden detail na ukázku - Olibrius, římský prefekt v Antiochii , který nechal mučit a posléze setnout sv. Markétu
Obrázek

Posledním kostelem byl kostel sv. Jiří v Řečici, tak opět jeden detail, tradiční motiv sv. Kryštofa s Ježíškem v náručí.
Obrázek

No a pak samozřejmě nesměl chybět lipnický hrad.
Obrázek

Byl jsem tam poprvé, takže jsem měl dvě hodiny o zábavu postaráno, zaměřil jsem se samozřejmě na detaily, kterých je tam spousta, tak jen na ukázku z hradní kaple:

sedile s výjevem Krista s nástroji umučení
Obrázek

klenební konzola s motivem slovanského boha Triglava
Obrázek

další konzola s motivem prasnice kojící Židy
Obrázek
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Výlety a výpravy

Nový příspěvek od Viola »

To je nádhera! :clap:
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotBot, SeznamBot a 0 hostů