Podle mě ne. Byl prvorozeným synem (resp. o starším bratrovi se neví), takže nemohl být určen na církevní dráhu. A naopak na konci života Kubíková dokládá, že trávil čas v Krumlově na hradě. Samozřejmě se věnoval i duchovní činnosti, je nazýván novým zakladatelem Vyšebrodského kláštera, pravděpodobně z jeho odkazu vznikl i minoritský klášter v Krumlově, takže odtud může pramenit ta "fáma" o jeho mnišství.Przemysl de Nyestieyky píše:A Petr neměl s mnišstvím nic společného...?
Rožmberkové
Moderátor: elizabeth
-
- Královna
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Tedy Violko,Viola píše:
Podle mě ne. Byl prvorozeným synem (resp. o starším bratrovi se neví), takže nemohl být určen na církevní dráhu. A naopak na konci života Kubíková dokládá, že trávil čas v Krumlově na hradě. Samozřejmě se věnoval i duchovní činnosti, je nazýván novým zakladatelem Vyšebrodského kláštera, pravděpodobně z jeho odkazu vznikl i minoritský klášter v Krumlově, takže odtud může pramenit ta "fáma" o jeho mnišství.
ty mě strašíš , já celou dobu žiji v domnění, že Petr právě staršího bratra měl (kromě sester) Jindřicha - jenže ten umřel, a tak vše spadlo na Petra, už nebyl jen prvorozený už byl jediný syn.
Taky si nemyslím, že by to někdy myslel s mništvím vážně, ale nějaká ta klášterní výchova tam asi byla, možná by bylo dobré zjistit, kdy se Petr poprvé připojuje k otci na nějaké listině . Třeba bychom se něčeho dopídili.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
-
- Král
Je mnoho případů, že syn určený pro duchovní kariéru (ale nejstarší?) převzal světské dědictví, a už proti vůli "předurčení" nebo kvůli dědické povinnosti...Katerina píše:..Petr právě staršího bratra měl (kromě sester) Jindřicha - jenže ten umřel, a tak vše spadlo na Petra, už nebyl jen prvorozený už byl jediný syn.
Velice podobným příkladem (nevím nakolik stejně polemickým) byla i situace Jana z Ralska. Byl nejstarším synem určeným pro kanovnictví.... viz jeho profil.
-
- Královna
-
- Královna
Já jsem se právě o starším bratrovi nedočetla, v rodokmenech nebývá uveden...Katerina píše:Tedy Violko,ty mě strašíš , já celou dobu žiji v domnění, že Petr právě staršího bratra měl (kromě sester) Jindřicha - jenže ten umřel, a tak vše spadlo na Petra, už nebyl jen prvorozený už byl jediný syn.
Poprvé by měl být Petr uveden na listině jeho otce Jindřicha z 28.6.1308 z Krumlova (jde o nějaké darování klášteru ve Schläglu-Drkolné) a poté na listině z 2.8.1309 (Regesta II. 2191, opět Krumlov, nějaká privilegia pro klášter Svatá Koruna (?)).Katerina píše:Taky si nemyslím, že by to někdy myslel s mništvím vážně, ale nějaká ta klášterní výchova tam asi byla, možná by bylo dobré zjistit, kdy se Petr poprvé připojuje k otci na nějaké listině . Třeba bychom se něčeho dopídili.
-
- Královna
Ne, to není z vaňové (ačkoli ona mívá věci hodně podložené ) ale z rodokmenu na genealogy. Tam se sice občas taky objeví nějaký ten úlet, ale ne moc často, a hlavně asi by se jim neobjevil u Rožmberků.acoma píše:Nikde jsem na zminku o starsim synovi nenarazila - snad jen ve Vankove...
I když jak říká Přemek, ruku do ohně bych za to nedala. Měl to být Jindřich.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
-
- Královna
Díky moc, tak já bych si ted´trošku zapekulovala, hlavně s číslama, můžu ?Viola píše: Poprvé by měl být Petr uveden na listině jeho otce Jindřicha z 28.6.1308 z Krumlova (jde o nějaké darování klášteru ve Schläglu-Drkolné) a poté na listině z 2.8.1309 (Regesta II. 2191, opět Krumlov, nějaká privilegia pro klášter Svatá Koruna (?)).
Vezmu to od Violy- její polský životopisec uvádí (kradu z rejstříku) - že se narodila mezi lety 1285 - 1293. Ten první limit beru s rezervou - protože to by jí v době sňatku s 16-tiletým Václavem bylo dvacet, a to by se asi někdo o tomto rozdílu zmínil, vzlášt, když se tak spekulovalo o tom sňatku. Obecně se myslím předpokládá, že byli zhruba stejně staří.
Tak nejlépe vychází rok 1289.
Petr byl bud stejně starý nebo starší než Viola - takže pokud by se narodil kolem roku 1289 tak by mu v době prvního pečetění - bylo kolem 19 let či více. Pokud bývali muži ve středověku plnoletí dříve - myslím, že jste uváděli 14 let, tak by jako prvorozený, připravovaný k převzetí rodové moci pečetil trošku pozdě.
Vím, je to jen hypotéza, protože první listiny se taky nemusely zachovat.
Vzhledem k tomu, že od těchto prvních listin a Petrova úmrtí v roce 1347 uplynulo 39 let- bylo by mu, v době smrti kolem 58 let či více. Což by asi víceméně odpovídalo, ne ?
-
- Královna
Přemku, dík, já se tady skoro celý večer lopotila s vyhledáváním těch Vartmberských dětí pro Georga, a ty mi pošleš takový dáreček, ten článek jsem samozřejmě tehdá četla, ale mea culpa vůbec jsem si na to ted nevzpomněla.Przemysl de Nyestieyky píše:
Velice podobným příkladem (nevím nakolik stejně polemickým) byla i situace Jana z Ralska. Byl nejstarším synem určeným pro kanovnictví.... viz jeho profil.
Tak Václav měl v držení Tolštejn, vida. ale o dost později než by Georg potřeboval.
-
- Královna
Aha, tak v tom případě mi sice výpočty vychází, ale s tím jestli měl staršího brášku a učil či neučil se číst ve Vyšším Brodě jsem zase nepohla.Przemysl de Nyestieyky píše: No s tou plnoletostí to bylo trochu jinak. Pokud se nemýlím, tak klasická šlechtická plnoletost byla později > 21 let.
To, že se ujímali správy panství o něco dřív, tak za předpokladu, brzkého skonu rodičů a především za přítomnosti poručníků...
-
- Kníže
O tom Václavovi se tu píše I následnících.Ale Kdo byl ten mezi ním a Janem z Vartenberka/Stráže/.A proč dostávají Vartenberkové takové majetky od Václava II.A právě r.1303,Ale asi bychom měli založit nové téma.Katerina píše: Tak Václav měl v držení Tolštejn, vida. ale o dost později než by Georg potřeboval.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
-
- Královna
Myslím, že za Polsko, sedí to s tou hypotézou, že 1303 mohl být prvním z hraničních mezníků kdy dostal J z Lipé za to samé Žitavu. Dostávali Ronovci, tak proč ne Vartenberk ?Georg píše:O tom Václavovi se tu píše I následnících.Ale Kdo byl ten mezi ním a Janem z Vartenberka/Stráže/.A proč dostávají Vartenberkové takové majetky od Václava II.A právě r.1303,Ale asi bychom měli založit nové téma.Katerina píše: Tak Václav měl v držení Tolštejn, vida. ale o dost později než by Georg potřeboval.
-
- Král
-
- Královna
Re: ROSENBERG´SCHE CHRONIK
Dívala jsem se na to a naprosto netuším, ale podle rejstříku tam není spousta lidí, tak asi ne

-
- Král
Re: ROSENBERG´SCHE CHRONIK
Já zas v textu viděl odkazy na nějaké Vítkovce.Viola píše:..ale podle rejstříku tam není spousta lidí, tak asi ne.

-
- Panoš
-
- Královna
Ten znám, ale opakovaně tam nacházíme malé chybky.F.Krampl píše:http://genealogy.euweb.cz/bohemia/rosenbg1.html
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Panoš
-
- Královna
Perchta z Rožmberka a její svérázný tatík
Perchta byla dcerou Oldřicha II. z Rožmberka, obzvláště vykutáleného člena rodu. V manželství s Lichtenštejnem štěstí zrovna moc nenašla, ale díky tomu se na ni dodnes dochovala vzpomínka v podobě prosebných dopisů otci a bratrům.
Oldřich II. z Rožmberka po sobě také zanechal bohatý listinný materiál.
Spoustu falz. Některá jsou datována až do doby Přemysla Otakara II.
Vděčíme mu také za falzifikát listiny z roku 1360, která stanovila nedělitelnost rožmberského dominia a funkci "vladaře".
Oldřich II. z Rožmberka po sobě také zanechal bohatý listinný materiál.

Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Zeman
Snad ne OT, ale možná bludy
Možná, že to už někdo napsal. Pokud se jedná o Petra z Rožmberka, který měl jakési techtle-mechtle s Janem Lucemburským, tak jeho první manželkou prý byla jakási Viola, a druhou Kateřina, dcera Beneše z Vartenberka. Podle pana Mařánka, Rožmberská trilogie. Můžete tomu věřit a nemusíte, podle nátury.