Rožmberkové

šlechtické rody i jednotlivé osoby, šlechtické zvyky. Heraldika, genealogie ...

Moderátor: elizabeth

KOMOŃ
Vévoda

Re: Rožmberkové

Nový příspěvek od KOMOŃ »

Martan píše:
Zany píše:To by mě zajímalo, jak bys to chtěl po těch staletích z ostatků zjistit
To by mě taky zajimalo XD
Tak například antropologové na sídlišti dvojhradiště Hrada a Klamorna, bezproblému dokázali zjistit příčinu smrti dvou mladíků, které někdo ubil těžkým a tvrdým předmětem, aby snědli morek ze stehení kosti a u druhého si uvařili hlavu a zbaštili mozek...Kostení pozůstatky jsou staré 3000 let.
Dále stejný antropolog RNDR.Chochola, byl na to samém místě schopen zjistit dalšího mladíka, s vyvrácenou hlavou, ještě za života, hlava poté byla při pohřebním obřadu připojena.
Další: masakr na stejném místě, mladík 16-17. lid popel.polí, utlučen tupým předmětem, jedna ruka useknutá a druhou se dokonce vzpíral!!!, tělo pohozeno a následně ohlodáno psy a poté zasypáno.Takhle občas Keltové zacházeli se sousedy.

Nechci nic říkat, ale od keltských dob až po Záviše, utekla nějaká ta voda...
Takže se moc neposmívej, ono to jde, musí z těla něco zbýt a né jen pár kostiček.I znich ale jde lecos zjistit.
Bez piva to není ono.
Martan
Poddaný

Nový příspěvek od Martan »

KOMOŃ píše:
Martan píše:
Zany píše:To by mě zajímalo, jak bys to chtěl po těch staletích z ostatků zjistit
To by mě taky zajimalo XD
Tak například antropologové na sídlišti dvojhradiště Hrada a Klamorna, bezproblému dokázali zjistit příčinu smrti dvou mladíků, které někdo ubil těžkým a tvrdým předmětem, aby snědli morek ze stehení kosti a u druhého si uvařili hlavu a zbaštili mozek...Kostení pozůstatky jsou staré 3000 let.
Dále stejný antropolog RNDR.Chochola, byl na to samém místě schopen zjistit dalšího mladíka, s vyvrácenou hlavou, ještě za života, hlava poté byla při pohřebním obřadu připojena.
Další: masakr na stejném místě, mladík 16-17. lid popel.polí, utlučen tupým předmětem, jedna ruka useknutá a druhou se dokonce vzpíral!!!, tělo pohozeno a následně ohlodáno psy a poté zasypáno.Takhle občas Keltové zacházeli se sousedy.

Nechci nic říkat, ale od keltských dob až po Záviše, utekla nějaká ta voda...
Takže se moc neposmívej, ono to jde, musí z těla něco zbýt a né jen pár kostiček.I znich ale jde lecos zjistit.
To čumím XD ne dobrý ...jako obvykle přeháním .... taky by se mi tak hodili zabít sousedy...někdy XD
elizabeth
Vévodkyně
Been thanked: 1 time

Hrobka Rožmberků

Nový příspěvek od elizabeth »

Sluníčka, souhlasili byste se založením nového tématu o hrobce Rožmberků a jejím zkoumání? Pokud ano, tak bych to tady trošku z(s)kulturnila, hlavně bych si to někdy chtěla přečíst, páč jsem to nestíhala ( a zatím ještě nestíhám). Zany( a ostatní), jsou někde kontakty na lidi, co ten výzkum prováděli? Pravděpodobně nic neřeknou, ale za zkoušku nic nedám... Bylo by na čase nehledat senzace ale vědět, co přesně udělali a co ještě ev. udělat mohou a co nemohou a proč...
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Michal
Vévoda

Re: Hrobka Rožmberků

Nový příspěvek od Michal »

elizabeth píše: Zany( a ostatní), jsou někde kontakty na lidi, co ten výzkum prováděli? Pravděpodobně nic neřeknou, ale za zkoušku nic nedám... Bylo by na čase nehledat senzace ale vědět, co přesně udělali a co ještě ev. udělat mohou a co nemohou a proč...
Dobrý nápad, měli bychom to všechno od zdroje. :clap: 8-)
"Bùh je všude, proto je i ve mnì, stejnì jako v Tobì"
elizabeth
Vévodkyně

Michal píše:Dobrý nápad, měli bychom to všechno od zdroje. :clap: 8-)
Díky. Jenže ho teď kvůli prac. vytížení nemohu realizovat... :( Nejdříve příští týden. Co ostatní? Nemohli byste někdo pomoci?
KOMOŃ
Vévoda

elizabeth píše:
Díky. Jenže ho teď kvůli prac. vytížení nemohu realizovat... :( Nejdříve příští týden. Co ostatní? Nemohli byste někdo pomoci?
Já se jim klidně ozvu.
Ale rád bych docela věděl, na co se chcete ptát?
Bez piva to není ono.
elizabeth
Vévodkyně

KOMOŃ píše:
elizabeth píše:
Já se jim klidně ozvu.
Ale rád bych docela věděl, na co se chcete ptát?
Já bych řekla chceme ptát... Omlouvám se, já jsem vůbec nestíhala, musím si to ještě pořádně pročíst, co nám uvolnila média, než něco sepíšu. Máme k tomu průzkumu- kromě odkazu, který sem dával odkaz Zany a kromě Michalova příspěvku k místu posledního odpočinku pana Záviše - ještě nějaké zdroje, které bych měla než napíšu nějaký ten elaborát :lol: , přečíst? A pak bych elaborát umístila sem, vy se k němu vyjádříte a zkusíme pak někoho kontaktovat...
Kontakty určitě na netu najdeme... :wink: :mrgreen:
Zany
Král
Has thanked: 1 time

Nový příspěvek od Zany »

ono se to dříve či později objeví v odborné literatuře přímo od protagonistů průzkumu, jen vědět kde, při tom kvantu periodik, které v téhle oblasti vycházejí...
elizabeth
Vévodkyně

Zany píše:ono se to dříve či později objeví v odborné literatuře přímo od protagonistů průzkumu, jen vědět kde, při tom kvantu periodik, které v téhle oblasti vycházejí...
No právě kvanta (ve smyslu hodně :D ) periodik..., nerada bych to prošvihla :wink:
KOMOŃ
Vévoda

Zany píše:ono se to dříve či později objeví v odborné literatuře přímo od protagonistů průzkumu, jen vědět kde, při tom kvantu periodik, které v téhle oblasti vycházejí...
Tak na to se můžeš zeptat rovnou, kde o tom míní psát.
Bez piva to není ono.
acoma
Královna

Nový příspěvek od acoma »

Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
slavicekvac
Král

Nový příspěvek od slavicekvac »

Dnes řekli cosi, že budou pokračovat v geofyzikálním průzkumu POD hrobkou, zda tam není pokračování. A taky opakovali, že v této hrobce není dost místa na všechny dle písemností pochované Rožmberky. Zřejmě usoudili, že existuje ještě další hrobka.
KOMOŃ
Vévoda

slavicekvac píše:
Dnes řekli cosi, že budou pokračovat v geofyzikálním průzkumu POD hrobkou, zda tam není pokračování. A taky opakovali, že v této hrobce není dost místa na všechny dle písemností pochované Rožmberky. Zřejmě usoudili, že existuje ještě další hrobka.
Tak to napadne každého, jenže kde?
Bez piva to není ono.
slavicekvac
Král

KOMOŃ píše:
slavicekvac píše:
Tak to napadne každého, jenže kde?
Opakuji, že ten člověk řekl, že pod touto známou hrobkou ověří, zda není ještě jedna.
Michal
Vévoda

Nový příspěvek od Michal »

slavicekvac píše:Opakuji, že ten člověk řekl, že pod touto známou hrobkou ověří, zda není ještě jedna.
To je možné, ale z předchozích odkazů o dřívějším průzkumu stavby neinvazivní cestou je patrné, že míst, kde mohou být uloženi ostatní Rožmberci a také opati, je tam více.
"Bùh je všude, proto je i ve mnì, stejnì jako v Tobì"
acoma
Královna

Norbert Heermann's Rosenberg'sche chronik (1897)

Nový příspěvek od acoma »

Nevím, jestli to tu je - http://www.archive.org/details/norbertheermann00begoog - Norbert Heermann's Rosenberg'sche chronik (1897)
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
elizabeth
Vévodkyně

Re: Norbert Heermann's Rosenberg'sche chronik (1897)

acoma píše:Nevím, jestli to tu je - http://www.archive.org/details/norbertheermann00begoog - Norbert Heermann's Rosenberg'sche chronik (1897)
Myslím, že ne, zatím jsme tady dávali jen odkaz na Norberta Heermanna Rožmberskou kroniku na cms
thovtt
Kníže

Re: Vítkovci

Nový příspěvek od thovtt »

Jihočeský sborník historický 1988,LVII,3.
Anna Kubíková
Rožmberské kroniky krátký a summovní výtah.
Vok I.a Jindřich I.
Jindřichova manželka se jmenovala Alžběta a zemřela 22. ledna 1307,což potvrzují vyšebrodská nekrologia.V žádném z nich,ani v jiném dokumentu,není uveden její rodový původ.M.Klimesch upozornil v německé Rožmberské kronice na obsah vyšebrodské listiny ze 4.ledna 1354,ve které je jmenován Jan z Dobrušky jako ujec Petra I.z Rožmberka,tedy strýc z matčiny strany.Jan z Dobrušky je takto také uveden v obou nejstarších nekrologií.
Tolik citace.
thovtt
Kníže

Nový příspěvek od thovtt »

Pro Elizabethu.
Již si viděla listinu RBM IV,s.318,č.812.
Jestli tomu dobře rozumím Petr z Rožmberka dává klášteru ve Vyšším Brodě na mše za duši Ofky manželky Hynka z Krumlova.Tito však jsou již 38 a 40 let po smrti.
slavicekvac
Král

thovtt píše:Pro Elizabethu.
Již si viděla listinu RBM IV,s.318,č.812.
Jestli tomu dobře rozumím Petr z Rožmberka dává klášteru ve Vyšším Brodě na mše za duši Ofky manželky Hynka z Krumlova.Tito však jsou již 38 a 40 let po smrti.
Taky dáváme sloužit mše svaté za prarodiče, kteří jsou asi tak zhruba stejně dlouho po smrti.