Spíš by mě zajímalo, kdo jsou zač ti Bohuslav a Tobiáš „de Clinberch“ (popř. Clingenberch, asi Zvíkov). Ti nepatří k Benešovicům, ne? Někde jsem četl, že Bohuslav používal na pečeti pardála a Dobeš polotrojčáří jako Drslavicové.
Moderátor: elizabeth
Koukala jsem na to, jak jsem se včera pokoušela překládat z toho formuláře biskupa Tobiáše některý listiny a přiznám se, že nevím, měla bych se to pokusit zjistit ( aby to nebylo, jak s tím Raabsem před Rožmberky, to taky vedu v patrnosti, ale ještě jsem se k tomu nedostala). Clingenberg je teda jistě Zvíkov a ten byl hradem královským, asi to budou tedy jeho purkrabí...Laurentius píše:Mám stažené CDM v pdf z internetu a je to dost špatně čitelné. No to bude sranda až z toho tady budu uvádět nějaká jména![]()
Spíš by mě zajímalo, kdo jsou zač ti Bohuslav a Tobiáš „de Clinberch“ (popř. Clingenberch, asi Zvíkov). Ti nepatří k Benešovicům, ne? Někde jsem četl, že Bohuslav používal na pečeti pardála a Dobeš polotrojčáří jako Drslavicové.
Jj, Dubá, Benešovici, zavinutá střelaLaurentius píše:Jinak toho Ondřeje snad můžeme zařadit do linie Benešoviců z Posázaví okolo hradu Dubá. Rod se proslavil hlavně až za Karla IV. bratři Beneš, Vaněk a zejména zemský sudí Ondřej z Dubé. A samozřejmě Jan Roháč z Dubé.
No to ne, to je, jen já zatím se zatím k tomu nedostala...Laurentius píše: Raabs můžeš vypustit z hlavy. To není nic důležitého.
Také Andreas von Dohlenberg nebo Andreas de Caucihchor někdy Caucihehor. Kavka určitě patřil mezi straníky Záviše. Některé prameny uvádějí že zahynul po smrti Záviše při likvidaci posledního odboje Vítkovců.elizabeth píše:Jo, je tam Andrea de Kaucihehor, viz zde ten tvůj přepis by mi připomínal spíše hory Kančí ( nebo Opičí...Laurentius píše:No já tam vidím jméno Andreas de Cancihehor - Ondřej z Kavčích Hor. A toho k Benešovicům řadíme.thovtt píše:Nevím ,možná jsem se přehlédl,ale v listině z roku 1284,kde záviš a jeho klika slibuje na oko věrnost králi V.jsem na straně Záviše žádného Benešovice nezaznamenal.). Tak Benešovic, přiznám se, že jsem to nevěděla. V těch přepisech těch jmen, aby se čert vyznal...
Poslední byl, Karel Eusebius Mračský z Dubé, který zahynul v bitvě u Jankova r. 1645.thovtt píše:Páni z Dubé měli pokračování ve větvi,která se jmenovala Mráčtí z Dubé a vymřeli po roce 1620.
Pokud vím, neexistuje přímá doložená souvislost mezi rodem z CHoltic a Benešovicema.thovtt píše:Rod,který měl stejný erb s Benešovici Odřivous,Se jmenoval Sedlničtí z Choltic a to až do 19 tého století.Někteří badatelé se domnívají,že tento rod má původ v Polsku,kde erb Odřivous byl hojný.
To s těmi Klinkenbergy je divné. Hlavně nezapomínat , že byly ty rody 2 - Albero bude Albert von Klingenberg - z Klingenbergů, stará švábská šlechta -původem z Thurgau , dnešní Švýcarsko. Byli to rakouští fojtové anebo biskupové v Kostnici.Laurentius píše:Příbuzní možná ani nebudou. Ten Tobiáš "de Clingenberch" měl mít bratra Albera (mají se objevovat spolu 1277). 1308 měl být Albero podčeším (subpincerna). Žádné listiny jsem zatím nedohledal a zdroj už si taky nepamatuji.
Jo , jo - jenže co pak s tím údajným bratrstvím Tobiáše a Albera ?Viola píše:Já souhlasím s Katkou, podle mě Klinkenberg, uvedený v Laurentiově listině, je nepochybně Zvíkov.
Já myslím, že ten Tobiáš od bratra by mohl být totožný s Tobiášem z listiny z roku 1284, ale nevím, kdo je ten Bohusla.Katerina píše:Takže Tobiáš a bratr by asi klidně mohli být Benešovici. Možná.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, DotBot, mmac, TrendictionBot a 1 host