,Laurentius píše:Drozdovice = Drosendorf bylo (a je) ve středověku poměrně velké městečko. Psal jsem o něm v tématu - Moravské pole. Byl tam odkaz na jeho hradební systém. Z Drosendorfu byla jedna větev pánů z Walsee. 1355 se píší po Drosendorfu Eberhard a Heinrich z Walsee. Rod Walsee působil ve stejné oblasti jako Klingenbergové. Mohlo docházet i ke sporům. Navíc, když jsou Klingenbergové ve službách Jana Lucemburského a rod Walsee ve službách Habsburků.
No, taková maličkost - ale zajímavá . Ono to totiž automaticky nemuselo být tak, že Klingenbergové byli proti Habsburkům, protože byli s Lucemburky, (a taky už vím, proč asi bývali habsburskými leníky).
Ono to totiž mohlo být a asi i bylo zcela naopak - Klinbenbergové byli s Lucemburkem, protože on byl proti Habsburkovi.
V dnešní době by Klingenberg byl Švýcar. Hledala jsem tu bitvu u Nafels, a vyběhla mi taková tabulka - v podstatě středověké bitvy za budoucí nezávislost Švýcarska. A ejhle - je tam Sepach, je tam Nafels, anexe Thurgau i ta švábská válka, kde zemřel Kašpar II. Samozřejmě jen z toho by se určitě nedalo tvrdit, že proto byli Klingenbergové antihabsburští - mohli v těch bitvách také umírat za Habsburky, ALE : a) proč by to dělali , měli majetky v Rakousku a čechách a Moravě,
b) Oblast budoucího Švýcarska byla původně součástí říše a zdá se , že za Štaufů byly i městské svazy v pohodě. Jenže po zvolení Rudolfa H. prý začala celkem dost krutovláda , a Švýcaři se několikrát proti Habsburkům vzbouřili, poporovali i Adolfa Nassavského, a všechny náznaky anti habsburských povstání.. Víme, že je dokonce i jednou porazili - teda Leopolda ...
Všechno směřovala k vymanění se a vzniku Švýcarska, zdá se , že Zikmund Lucemburský je v tom celkem povzbuzoval-udělil jim rozsáhlá privilegia a 8 kantonů osvobodil od říše. No, a pak najdeme jednoho Klingenberga - také Zikmunda - na Lucemburkově dvoře. !
Jo a všechny ty bitvy byly protiHabsburkům a Habsburci je prohráli.