Saladin
Moderátor: Ježek
Re: Saladin
Když už jste zde nakousli "v tichosti nesen Pravý kříž" zajímalo by mě, jak to s tím kříže bylo doopravdy. Po poražce křižáků u Hattinu se kříže zmocnil Saladin a poseldní zmínku, kterou jsem na netu o Pravém kříži našel byla ta, že ji emírové z dobitého Akkonu přislíbili vrátit a že jej později poslům Saladin ukázal...nic více. Dostal se nakonec Pravý kříž do rukou křesťanům?
Pokiaľ viem, ešte aj cisár Fridrich II. Barbarossa ("Stupor Mundi") rokoval o vrátení pravého kríža s vnukom Saladina, sultánom al-Kamilom. Pravý kríž bol predmetom aj predošlých ponúk (za vydanie Damiety v 1219). Pokiaľ viem, napon sa ho nepodarilo získať ani Fridrichovi II. Sultán al-Kamil navrátenie kríža sľúbil, ale potom vyhlásil, "že sa ho nepodarilo nájsť". Myslím, že ho kresťania nezískali späť nikdy, ale môžem sa mýliť.Viki píše:Když už jste zde nakousli "v tichosti nesen Pravý kříž" zajímalo by mě, jak to s tím kříže bylo doopravdy. Po poražce křižáků u Hattinu se kříže zmocnil Saladin a poseldní zmínku, kterou jsem na netu o Pravém kříži našel byla ta, že ji emírové z dobitého Akkonu přislíbili vrátit a že jej později poslům Saladin ukázal...nic více. Dostal se nakonec Pravý kříž do rukou křesťanům?
Navrácení právého kříže, bylo opravdu dojednáno roku 1192, k navrácení ale nedošlo.Robert píše:Pokiaľ viem, ešte aj cisár Fridrich II. Barbarossa ("Stupor Mundi") rokoval o vrátení pravého kríža s vnukom Saladina, sultánom al-Kamilom. Pravý kríž bol predmetom aj predošlých ponúk (za vydanie Damiety v 1219). Pokiaľ viem, napon sa ho nepodarilo získať ani Fridrichovi II. Sultán al-Kamil navrátenie kríža sľúbil, ale potom vyhlásil, "že sa ho nepodarilo nájsť". Myslím, že ho kresťania nezískali späť nikdy, ale môžem sa mýliť.Viki píše:Když už jste zde nakousli "v tichosti nesen Pravý kříž" zajímalo by mě, jak to s tím kříže bylo doopravdy. Po poražce křižáků u Hattinu se kříže zmocnil Saladin a poseldní zmínku, kterou jsem na netu o Pravém kříži našel byla ta, že ji emírové z dobitého Akkonu přislíbili vrátit a že jej později poslům Saladin ukázal...nic více. Dostal se nakonec Pravý kříž do rukou křesťanům?