Já pořád nevím, ale zdá se mi, že se v tom pěkně ztrácíte, protože něco obhajujete a tedy argumentujete, ale většinou právě tou argumentací popřete smysl a pravdivost toho, co jste napsal. Předně bych prosil odložit nesmysl typu: "Velká Morava je ve skutečnosti Velké Slovensko a vy Češi se s tím smiřte", neboť mně je toto vpodstatě jedno. Nechci být jizlivý a psát příspěvky ve stylu dětského škádlení, kdy bych se posmíval, že ona veleslavná slovenská historie vedle té časké rychle vybledne. Tohle mně nezajímá, já chci věcnou debatu a ne, že mi napíšete na celý odstavec, že v tom není žádný smysl, argument, a že mi nechcete brát víru. To ne, to by jsme se daleko nedostali. Jestli Vám to udělá radost, tak klidně řeknu, že si Velkou Moravu klidně můžete jako Slovák plně přivlastnit.
A načo mám s Vami debatovať o tom, čo si Vy myslíte o slovenskej historiografii? Myslíte, že ma Váš názor na túto tému zaujíma? Nepoznáte ani súčasný stav poznania, ani práce slovenských historikov a o slovenskej etnogenéze neviete už vôbec nič. Úplne jasne sa Vás pýtam, aký máte argument proti tomu, že slovenčina sa vyvíjala kontinuálne z praslovančiny cez dialekt až k samostatnému jazyku (dokázaný fakt) a že v každom období tohto prerodu ňou (či už to bol najprv dialekt a potom jazyk) hovorilo celkom konkrétne obyvateľstvo (dokázaný fakt) a NIE VŠETCI SLOVANIA?
Velká Morava spadá stále do 9. století, kdy si byly slovanské jazyky stále velmi blízké a souhrně je označujeme slovem - praslovanština. Z praslovanštiny se během 9. - 10. století postupně vyčlenily další slovanské jazyky. Čeština se vyvinula postupně během posledních desetiletí 10. století ze západoslovanského nářečí, tedy západní praslovanština. K rychlému vývoji přispěla i státnost a formování českého státu. Slovenština je také západoslovanský jazyk, ale mezi praslovanštinou a slovenštinou je podstatný rozdíl a asi Vás zklamu, ale pravdou je, že k praslovanštině mají mnohem blíže jazyky jako slovinština, srbochorvatština a čeština, než slovenština. Je to pochopitelné uvážíme-li, jak se formovala například slovenština. Tudíž stále platí, že obyvatelé Velké Moravy nemluvili slovensky a ani starou slovenštinou nebo praslovenštinou. A pokud už na tom trváte, tak nemůžete z Velké Moravy podle stejné logiky škrtnout a vyřadit starou češtinu, i když by Vás to jistě potěšilo. Vaše snaha přivlastnit si Velkou Moravu nemůže skončit jinak, než ztroskotáním na mělčině faktů a objektivní historie. Velká Morava patří Slovákům stejně jako Čechům, Polákům, Maďarům a jiným, kteří se k jejímu odkazu také hlásí. Nerad bych použil větu, která často zaznívá mezi dialogem o historii mezi Čechem a Slovákem: "Kde historie není, je potřeba si jí vymyslet".

Áno, v 9. storočí si boli slovanské "jazyky" veľmi blízke, presne ako píšete. Viete, čo to znamená veľmi blízke? Že neboli totožné. Áno, súhrnne ich označujeme slovom praslovančina, pretože ešte neprekročili hranicu medzi dialektom a samostatným jazykom. Len podotýkam, že takisto ako súhrnné označenie slovenčina ešte neznamená, že neexistujú v rámci slovenčiny odlišné dialekty, tak ani súhrnné označenie praslovančina neznamená, že v rámci nej neexistovali tiež dialekty. To je skrátka len zaužívané zvykoslovie. Rovnako dobre by sme namiesto výrazu praslovančina mohli používať slovné spojenie slovanské dialekty, či namiesto výrazu slovenčina používať výraz slovenské nárečia. Takže, čo vlastne namietate? Áno, v 8. - 10. storočí sa praslovančina definitívne rozpadala, bol to kontinuálny proces, nie skokový. "Poslední desetiletí" 10. storočia sú príliš krátka doba na to, aby sa niečo vyvinulo z bodu nula (v zmysle diferencujúceho sa budúceho jazyka). No, popíšte mi, ako sa formovala slovenčina, nech sa dačo dozviem, čo sa na slovenských serveroch nedočítam

. Nezáleží na tom, do akej miery sa dnes ten či onen jazyk zhoduje s akýmsi praslovanských základom. Ale na tom, že z praslovančiny vznikol a existuje kontinuálne dodnes. A ak niečo kontinuálne existuje, môžete to nazývať tým istým menom. To je elementárna logika. Ja tu nediskutujem o tom, kto všetko sa "hlási" k odkazu Veľkej Moravy. Ja tu diskutujem o tom, kto je po jazykovo-kultúrnej línii dnešným potomkom vtedajších obyvateľov. Pre mňa, za mňa používajte vety, aké chcete.