Markvartici
Moderátor: elizabeth
Pravda je ,že Markvartici u Přemyslovců hráli na jejich dvoře velkou roli.To mi nedává smysl s tím vyhubením.Spíš bych možná myslel na příbuzenský svazek skrze Příbyslavu.
K Jablonnému.První dochovaný název z testamentu Koioty r.1227 Jabloni.Havel se psal latinsky de Jabloni,ale zakládací listina města byla Gablona.Že tu byla stará kupeckácesta dokládá nález římských mincí,uložených tam v muzeu.Kolonizace začala za jeho dědyHeřmana z Ralska,byla tu již česká ves,se svým právem.Okolní obce dostaly název dle svých lokátorů Křižany Kriesdorf.Nemá tedy nic s Křižanovem.Další vývoj názvu městaJahbel,Jabel ,Zahbel,Gabel.Původ názvu bude spíš z Gablona /clo/.
Hradby opevnění z dob Havla
K Jablonnému.První dochovaný název z testamentu Koioty r.1227 Jabloni.Havel se psal latinsky de Jabloni,ale zakládací listina města byla Gablona.Že tu byla stará kupeckácesta dokládá nález římských mincí,uložených tam v muzeu.Kolonizace začala za jeho dědyHeřmana z Ralska,byla tu již česká ves,se svým právem.Okolní obce dostaly název dle svých lokátorů Křižany Kriesdorf.Nemá tedy nic s Křižanovem.Další vývoj názvu městaJahbel,Jabel ,Zahbel,Gabel.Původ názvu bude spíš z Gablona /clo/.
Hradby opevnění z dob Havla
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Bohužel vůbec netuším, kde jsem tu teorii o charvátském původu Markvarticů četl (vím že to nebylo nějak staré), ale něco podobného se píše i zde.V tom zmiňovaném bylo vzpomínám ještě uvedeno, že stejně jako území Slavníkovců není ani území Charvátů nějak podložené písemnými prameny a jde spíše o dohady. Markvart (Mark-Ward-Us), předek rodu, byl prý snad Čech, snad člen skupiny vladyků, kteří se jako první nechali pokřtít, měl vazby s Němci ale je prý nepravděpodobné, že by měl německý původ. Ale zase jde jen o dohady.
Zvláštní je ,že pokud by to byl tak starý rod, tak nějak konkrétně neodvozují svůj původ.honyk píše:Bohužel vůbec netuším, kde jsem tu teorii o charvátském původu Markvarticů četl (vím že to nebylo nějak staré), ale něco podobného se píše. V tom zmiňovaném bylo vzpomínám ještě uvedeno, že stejně jako území Slavníkovců není ani území Charvátů nějak podložené písemnými prameny a jde spíše o dohady. Markvart (Mark-Ward-Us), předek rodu, byl prý snad Čech, snad člen skupiny vladyků, kteří se jako první nechali pokřtít, měl vazby s Němci ale je prý nepravděpodobné, že by měl německý původ. Ale zase jde jen o dohady.
Bez piva to není ono.
Déle jsem se zabýval historií Sedleckého kláštera.Je tam totiž jedna zajímavá věcV nedalekém Malíně měli slavníkovci také jedno z významných středisek.Dle výzkumu dokončeném v r.2005 dokonce velmi velké hradiště,razili zde i stříbrné mince s nápisem MALIN CIVITAS.Stejně datovaná hradiště jsou i na místě hradu Cimburk a Sion.Oblast tedy byla slavníkovská..V historii kláštera se píše,že po vyvraždění slavníkovců patří území Markvarticům.Tedy analogie s Jablonným.Relativně odloučená oblast,osídlená slavníkovci po nichž nastupují Markvartici.Že by další doklad propojení markvarticů se slavníkovci/charváty/?Markvartic Miloslav/1. pol.12.stol/zakládá Sedlecký klášterJežek píše:Pokud by Markvartici byly potomky Charvátských knížat (vládli trochu jinde), mohli tam vládnout - a být vyhubeni Přemyslovci
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Já jen doplním, že by mělo jít o Miroslava, ne Miloslava. Georgu, jak jsi přišel na souvislost mezi Markvartici a zakladatelem kláštera? Je k tomu nějaká literatura? Mně totiž přijde ten Sedlec strašně daleko - i když, známe jejich majetkové poměry ve 12. století?Georg píše:V historii kláštera se píše,že po vyvraždění slavníkovců patří území Markvarticům.Tedy analogie s Jablonným.Relativně odloučená oblast,osídlená slavníkovci po nichž nastupují Markvartici.Že by další doklad propojení markvarticů se slavníkovci/charváty/?Markvartic Miloslav/1. pol.12.stol/zakládá Sedlecký klášter
Berthold Waldstein se ve svém díle zmiňuje u prvního rozrodu o Závišovi,1146,purkrabím v Sedleci.Na o ficiálních stránkách Seldl.kláštera a kostnice stojí k historii Malín byl hradištěm slavníkovců. Po jejich vyvraždění r. 995 převzali panství Markvartici. Jeden z nich, Miroslav (Miloslav ?) z Cimburka, zakládá v Sedlci nejstarší klášter cisterciáků v Čechách. V r. 1142 povolává do Sedlce prvních dvanáct mnichů z Waldsassenu v Horní Falci.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Po vymření Slavníkovců na konci 10. století jejich území ovládají především Přemyslovci, Jablonné zřejmě nikdy Slavníkovcům nepatřilo, i když se to říkat může - i když to může napsat Kosma (který také neví, kdy byl založen Vyšehrad). Markvartice nemáme doloženy přes celé dlouhé 11. století, kdyby jim území Slavníkovců patřilo, takto mocný rod zmiňován není, stejně ani nejsou poté na konci 12. století zmiňování jako mocná knížata několika "slavníkovských" údělů. Kromě toho, těm posléze vládli Děpoltici.Georg píše:V historii kláštera se píše,že po vyvraždění slavníkovců patří území Markvarticům.Tedy analogie s Jablonným.Relativně odloučená oblast,osídlená slavníkovci po nichž nastupují Markvartici.Že by další doklad propojení markvarticů se slavníkovci/charváty/?Markvartic Miloslav/1. pol.12.stol/zakládá Sedlecký klášter
Miroslav z rozmezí let 42 - 8 není později uváděn, nikdo v další generaci není uváděn jako jeho syn.
Nám známí markvartici Heřman, Záviš a Havel jsou syny Markvarta. Markvart je jméno spíše německé, Miroslav čistě slovanské
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
cimburk
Georgu, Georgu; já myslím, že pleteš několik věcí dohromadyGeorg píše:Miroslav z Cimburka.
Rozhodně jsem do teď nikdy neslyšel o tom, že by nějaký Miroslav z Cimburka měl co společného s Markvartici, nebo dokonce hrad Cimburk - a jeden nebo druhý.
Osobně si myslím, že i s tím Sedlcem to je směs tlachů nehodná ztráty času.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
„Zauise Sedlicensis comes"
Ano, to je pravda...Viola píše:..nešlo o Sedlec u Kutné Hory, nýbrž u Karlových Varů, a tedy Sedlecko (Loketsko).
Přemku ,Violo,vy mi dáváte.Samozřejmě jsem ten Sedlec u Karlovách Varů prověřoval.Píše o něm ve svém díle Gorazda.Sedlc byl naposled uveden u knížete Soběslava.Dále to byla pouhá ves,ve Vámi zmiňovaném období již kolonizována a jmenuje se Zettlitz a byla tam pouze fara.Co by tam kastelánoval?Byla sice správním střediskem pro několik sousedících obcí.
Mám už mejl na správce Sedlece a kostnice,napíšu mu ,co to uvádí,že pak ze mne dělá blbce...
http://www.kostnice.cz/
Mám už mejl na správce Sedlece a kostnice,napíšu mu ,co to uvádí,že pak ze mne dělá blbce...
http://www.kostnice.cz/
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Byl Záviš "ze Sedlece" Markvartic?
Mě to samozřejmě taky zajímá, kdysi jsme se toho už lehce dotkli v tématu o původu Závišova jména.Viola píše:...mě to zajímá a myslím, že i ostatní.Przemysl de Nyestieyky píše:Já si navíc předběžně myslím, že ten Záviš ani nemusel být Markvartic...
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Není. Miroslav je významový ekvivalent Friedricha, maximálně by to mohl být překlad.Anonym píše:Pro Ježka !
Možná je to to trochu od věci, ale četl jsem, že jméno Miroslav je počeštěné německé jméno Friedrich a občas se užívá i počeštělé Bedřich - ale to jen na okraj.
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
Takže jak je to v regestech.Zauisa/e/ byl kastelánem ne v Sedlci ale Zedelcensis Sedlecku aqua Eger od Chebu po Žatec.A sídlil asi Waldssasen.Záznan 1159.Stejně psaný Zauisa/e/je několikrát svědek na listinách o 15 let později Zauisa filius MARCQUARDI fratres elus:Gauel et Hermannus agazo ducis Boem.Přeložte to odborníci .A pak je Zawissa kastelán na Boleslavi 1184.
Jinak je taky zakl. listina Sedl. kláštera,zakládá Miroslau.Toto jméno je v té době často i na svědectví listin,pokud je to on.
Jinak je taky zakl. listina Sedl. kláštera,zakládá Miroslau.Toto jméno je v té době často i na svědectví listin,pokud je to on.