Archeoparky v ČR
Moderátor: Ježek
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Ne, kostýmy většina nemá a také se z dobrých důvodů do LH nepouští ...Pampalíny píše:Jenom jeden dotaz: drtivá většina lidí zde se asi středověku věnuje jako studijnímu koníčku, takže asi kostýmy nemáte?
Pozvánka je velmi velkorysá, tak vstřícné se opravdu neodmítají, ovšem už je to tak trochu mimo téma, takže to někam přesunu ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
Re:
Včera jsem navštívil. A tak po několika letech mohu reagovat na dávnou diskusi
Původně pravěké hradiště ležící na obchodní stezce, upuštěné a osídlené Slovany. Zřejmě dobyto během Velké Moravy a definitvní zánik, také násilně na počátku 11. století (je tam nalezen denár uherského Štěpána I.), nahrazeno bylo o několik kilometrů dále v lepší poloze hradištěm v Těšíně (na místě dnešního hradozámku). Hradiště ve vrcholné fázi trojdílné, na místě dnešního akropole je archeopark.
Jako hradiště to je spíš menší, archeopark spíš větší - kompletně opevněný areál palisádou, vstupní brána (most je před opravou aktuálně) a vedlejší branka, v rámci hradiště je několik domů různé velikosti, každý z nich je koncipován jako obydlí jiného řemeslníka. Ve vstupní moderní budově je spíš menší, ale celkem zdařilá expozice o hradišti a keramice v historii.
Asi jsem smířlivější k skanzenu na místě památky, Když jsem se koukal pozorně, tak byly vidět moderní hřebíky v konstrukci domů.
Prohlídka hradiště/skanzenu je s průvodcem, taková běžná popularizace o tom, jak žili Slované, se zaměřením na děti (střílení z luku). Nic novýho jsem se asi nedozvěděl, ale v pohodě to bylo.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
Archeoskanzen Trocnov
O víkendu jsem byl v Trocnově.
https://www.muzeumcb.cz/navstivte-nas/p ... n-trocnov/
Ten archeoskanzen má dvě části, dvorec a zemědělské zázemí. I když to je udělané moderními metodami, tak to vypadá poměrně uvěřitelně - až na jednu věc, ty budovy jsou strašně velké - jak výškou, tak i rozměry. Kdyby byly tříčtvrtinové nebo poloviční, vlastně by se nic nestalo a vše by bylo uvěřitelnější. Obrovské rozměry tím spíš vyniknou v porovnání s velikostí základů obou původních dvorců - Žižkova a Mikšova, které stěží dosahují rozměrů hlavní budovy.
Ale jako zázemí pro historické akce rozhodně lepší tohle než nic.
https://www.muzeumcb.cz/navstivte-nas/p ... n-trocnov/
Ten archeoskanzen má dvě části, dvorec a zemědělské zázemí. I když to je udělané moderními metodami, tak to vypadá poměrně uvěřitelně - až na jednu věc, ty budovy jsou strašně velké - jak výškou, tak i rozměry. Kdyby byly tříčtvrtinové nebo poloviční, vlastně by se nic nestalo a vše by bylo uvěřitelnější. Obrovské rozměry tím spíš vyniknou v porovnání s velikostí základů obou původních dvorců - Žižkova a Mikšova, které stěží dosahují rozměrů hlavní budovy.
Ale jako zázemí pro historické akce rozhodně lepší tohle než nic.