Viola píše:Dívala jsem se do Regest, jestli Václav v OC vydal nějaké listiny, z nichž by byli patrní svědci - bohužel.
Co vím, tak r. 1306 vydal dvě.
13.1. (darování lesu Unkovi z Majetína) a 2.7. (jiný les - u Grygova, tam vznikl spor s výše jmenovaným Unkou). Druhá listina ale byla vydána v Praze, u té první nevím a také ne figuraci svědků.
Viola píše:Poslední listinná zmínka o Albertovi, kterou jsem našla, opravdu pochází z roku 1299.
To bude také nejspíše onen rozchod dat v případě úmrtí Alberta z Šternberka.
V odborné literatuře je totiž občas nešvar, napsat - místo zemřel po r. xxx, kdy byla poslední zmínka > zemřel toho roku.
Je tedy možné, že naposledy se v pramenech vyskytuje r. 1299, z čehož vyplývá, že zemřel
po r. 1299 (nikoliv toho roku). Pak by Paprockého opis, datovaný do r. 1301 byl správný.
Ale podle J. Fialy se mělo toho roku i kapitulní děkanství vrátit do držení děkanova.
Viola píše:byl Diviš ze Š. purkrabím i v době vraždy?
To by asi bylo nutné zjistit podle svědectví v listinách.
Znovu podle Fialy byl Diviš ze Šternberka už r. 1306 purkrabím (pak se vyskytuje v téže funkci i v letech 1314-1322). Dokonce píše (nevím, nakolik je to jeho vlastní interpretace):
"Péčí o bezpečnost královy osoby byl pověřen olomoucký purkrabí Diviš ze Št."Viola píše:..vrátil se děkanský dům zpět Budislavovi, nebo v jeho držení pokračovali Albertovi nástupci?
Vrátil se děkanovi zpět.
Albert děkanství nekoupil dědičně, jen ho měl v zástavě nebo pronájmu.
Diviš, jak z jeho purkrabské funkce vyplývá, měl v užívání nejspíše vedlejší purkrabskou budovu.
Viola píše:kdo první vznesl obvinění Šternberků?
Historici?
milarangl píše:proč toho CHUDÁKA ti psi nechtěli kousat?
Dle mého se jedná o nějakou obraznost, snad související s tehdejšími přirovnáními. Snad i někdo znalý biblické symboliky by to dokázal zařadit do kontextu doby.
Jak už řekla Viola, taky si myslím že jde o symbolickou rétoriku.
Jinak díky za ocenění. milarangl píše:Pro pana co nejí stejky.
To skoro vypadá, že mám predikát "z Něstějky" proto, že
Ne-stejky.