Já si jích tolik nevážím.

Moderátor: Ježek
Pokud jde o současnou politickou scénu. Obávám se, že doba nejspíš bude muset uzrát. Ti, co do politiky šli s nějakými ideály -krátce v polistopadovém vývoji- tam už dávno nejsou a tito politici jsou (objektivně hodnocenoJežek píše:Napadá mne:
Máme na naší politické scéně někoho, kdo by byl do budoucna hrdina, nebo aspoň,koho si můžeme vážit?
Pro spoustu lidí (a asi víc v cizině než u nás) je takovým hrdinou Václav Havel. A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...Ježek píše:Napadá mne:
Máme na naší politické scéně někoho, kdo by byl do budoucna hrdina, nebo aspoň,koho si můžeme vážit?
Tekla píše:... A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...
Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.Jiøí Motyèka píše:Tekla píše:... A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...![]()
![]()
![]()
Nechápu, přiznám se bez mučení...
Také zastávám názor, že oficiální hodnocení současných dějin bude v budoucnu hodnotit Havla nanejvýš možně pozitivně. Z větší části oprávněně. Pro tehdejší dobu jsme asi moc schopnějších lidí na zahraniční mediální vliv neměli. Havel je už teď na západě brán jako odvážný a neohrožený hrdina východního bloku.Tekla píše:Pro spoustu lidí (a asi víc v cizině než u nás) je takovým hrdinou Václav Havel. A je dost pravděpodobné, že pokud se bude "sametová revoluce" v budoucnu vykládat (oficiálně) tak, jako doposud, tak se stane hrdinou ještě větším...
No právě. Až se v plné nahotě za 50, 100 let poodkryje historická pravda o listopadu '89, tak spíš bude hrdinou menším a menším. Pak přece nepůjde, doufejme, o nějaké "výklady" "sametové revoluce" ale o historickou pravdu.Tekla píše:...Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.
to záleží na tom, kdo bude za těch 50, 100 let vládnoutJiøí Motyèka píše:No právě. Až se v plné nahotě za 50, 100 let poodkryje historická pravda o listopadu '89, tak spíš bude hrdinou menším a menším. Pak přece nepůjde, doufejme, o nějaké "výklady" "sametové revoluce" ale o historickou pravdu.Tekla píše:...Myslím ten blud o tom, jak studenti vedení statečným dramatikem a hrstkou disidentů-intelektuálů svrhli komunistický režim.
Neuhýbáme však poněkud od původního tématu "TGM"?
Mně také byl a stále ještě je sympatický. Bohužel jeho pojetí ekonomické obnovy bolševikem hospodářsky zdevastované země prohrálo na celé čáře s pojetím Klausovým a s jeho "razantními" ekonomickými reformami...Przemysl de Nyestieyky píše:... Celkem schopným politikem byl také ale Walter Komárek. Nevím jak si vede teď, ale svého času z něj sokratovská filofosie jen sršela. Takže můj obdiv si jednoznačně vysloužil on...
To je přesně to, za co mu podle mě patří velký dík. Spoustu věcí bereme jako samozřejmost, ale mezi starým Rakouskem a novou republikou s výbornou ústavou z roku 1920 byl propastný rozdíl, a to hlavně v lidských právech, jak už zmínil Ježek. Jeho role v Rukopisech nebo třeba v Hilsnerově aféře, kdy šel za svým přesvědčením proti všem, je mimořádně významná i v dnešní době. Na druhou stranu se dopustil různých chyb a nebylo by vhodné jeho osobnost glorifikovat.Ježek píše:Člověk, který považoval reformaci českou za vrchol našich dějin vytvořil pomocí celoživotní práce nový vrchol našich dějin. Stát s mnoha chybami, ovšem stát, který se snažil SÁM řešit své problémy, nenechal je řešit jiné. Mohla to být špatná rozhodnutí, ale byla vlastní a srdečná. Ten stát byl morálně z středoevropských nejsilnější, nejsvobodnější a nejpokrokovější. Ne náhodou humanista Masaryk stál u volebního práva pro ženy v roce 1920 (dříve než jeho tehdejší ideál USA).
Ač I. republika jej přežila jen o několik měsíců, jeho filosofie a postoje při bránění pravdy jsou nesmrtelné.
Mám od Tekly pučenou a přečtenou knihu Proč se neřekne pravda? od Smetanové, která píše dle deníku tajemníka TGM. No a jinak bych doporučil Hovory a Mlčení s TGM od Karla Čapka. Má knohovna je Ti samozřejmě k disposici, a nejenom Tobě.Viola píše: Nevíte někdo o nějaké publikaci - nezaujaté, přesné o Masarykově osobnosti?
???Ježek píše:Kdyby si Topolánek nečetl nějakou pozvánku a Vlček nastudoval, jak to bylo s parlamentarismem na konci 19. st. v mocnářství (neomlouvá ho, že řekl citát, co tu měl Ježek před necelými 14 dny); pochopily by shrnutí slov Klausových(?) a při mnohé náročné snaze i Pithartových. A to by byl první krok k pochopení filosofa naší moderní doby.
Dík za tip, mají ji u nás v knihovně.Ježek píše: Mám od Tekly pučenou a přečtenou knihu Proč se neřekne pravda? od Smetanové,