![Smile :)](./images/smilies/icon/smile.gif)
Tento hrad proslul především tím, že zde byli několikrát vězněni čeští panovníci a pak, Přimda je považována (hned po Pražském hradě) za nejstarší kamenný hrad v Čechách...
![Obrázek](http://www.primda.cz/img/hrad.jpg)
Moderátor: Zany
A bylo by to pro ně vůbec strategicky výhodné?Jiøí Motyèka píše:nebyla tuším nikdy husity dobyta a osazena jejich posádkou...
Bylo. Jednoznačně! Dokonce ze dvou důvodů. Přimda má právě úžasnou strategickou polohu. Hrad ležel totiž na hlavním směru nástupu intervenčních armád z Říše (z dnešního pohledu se jedná o osy ofenzívy směrem Rozvadov, Plzeň; Přimda, Tachov; Přimda, Horšovský Týn, Klatovy, návrat směrem na Furth im Wald, etc.). Křižácká část armády nastupující v tomto směru by musela Přimdu dobýt (všude okolo neprostupný les) nebo v horším případě obejít . Tím druhým, neméně závažným důvodem by bylo to, že by se Přimda stala velevýhodnou pozicí v týlu katolického Plzeňského landfrýdu. Toho všeho si museli být husitští vojenští stratégové velice dobře vedomi. Tak asi takto...Przemysl de Nyestieyky píše:...A bylo by to pro ně vůbec strategicky výhodné?
Przemysl de Nyestieyky píše:A bylo by to pro ně vůbec strategicky výhodné?Jiøí Motyèka píše:nebyla tuším nikdy husity dobyta a osazena jejich posádkou...
Ale asi ho nedrželi dlouho, když se uvádí, že již Soběslav ho přestavěl (hranolovou věž) r. 1126.Ježek píše:Páni z Vohlburgu ho založili v roce 1121
1112 je překlep. K tomu roku Kosmas píše jen: Roku od narození Páně 1112.Przemysl de Nyestieyky píše:Ale asi ho nedrželi dlouho, když se uvádí, že již Soběslav ho přestavěl (hranolovou věž) r. 1126.![]()
Ale co to je pak za datum 1112, jako první zmínka o Přimdě (podle Kosmy?)
Někde na internetu jsem narazil na nákres jeho původní rozlohy. Ač nejsem odborník na hrady a jejich fortifikace, nezdál se mi nějak extrémě malý. Nelze totiž jeho velikost posuzovat s ohledem na torzo donjonu, obytné věže, která se pouze zachovala do dnešních dní...Ježek píše:... Malý, ale pevný hrad, nikoli hradiště schopné pojmout velké množství bojovníků...
Tady třeba nebo ještě jiný, že´s nevzal odkaz?Jiøí Motyèka píše:Někde na internetu jsem narazil na nákres jeho původní rozlohy.
Děkuju, Przemku!Przemysl de Nyestieyky píše:Tady třeba nebo ještě jiný, že´s nevzal odkaz?...Jiøí Motyèka píše:Někde na internetu jsem narazil na nákres jeho původní rozlohy.
Je to možnéJežek píše:Je vůbec možné, že i jen ten donjon mohl být postaven za pouhý rok?
I když byla hlavní kvádrová románská věž na Přimdě stěžejním stavebním prvkem celého hradu a svou sílou zdí (až 4 m!) jistě stavbou nejnáročnější, je možné, jak již řekl "Komoñ", že její vystavění mohlo trvat rok. Což ovšem nelze říci o zbytku hradu, nebo výstavba celé pevnosti trvala zpravidla několik let a i dále se etapovitě dostavovalo podle možností vlastníka, nebo nejčastěji přestavovalo za dalšího majitele.KOMOÑ píše:Je to možnéJežek píše:Je vůbec možné, že i jen ten donjon mohl být postaven za pouhý rok?
Przemysl de Nyestieyky píše:I když byla hlavní kvádrová románská věž na Přimdě stěžejním stavebním prvkem celého hradu a svou sílou zdí (až 4 m!) jistě stavbou nejnáročnější, je možné, jak již řekl "Komoñ", že její vystavění mohlo trvat rok. Což ovšem nelze říci o zbytku hradu, nebo výstavba celé pevnosti trvala zpravidla několik let a i dále se etapovitě dostavovalo podle možností vlastníka, nebo nejčastěji přestavovalo za dalšího majitele.
A víme kde a jak daleko od hradu se těžil kámen? Kolik ho bylo potřeba a bereme v úvahu výškové převýšení a způsob dopravy tam.Przemysl de Nyestieyky píše: je možné, že její vystavění mohlo trvat rok.
Georg píše:Zkus nařezat a naštípat 3 kubiky dřeva za den,vyrovnat je a přitom se flákat.
To je vždy otázkou. Většinou šlo o lomový kámen z bezprostředního okolí hradu a většina byla vytěžena přímo na hradišti. Částečně tomu tak bylo i u Přimdy; a odkud brali žulové kvádry, na to je mi daleko k odpovědi, jelikož jsem na Přimdě nebyl a důkladnější práci jsem k tomu nečetlJežek píše:kde a jak daleko od hradu se těžil kámen?
Ale hypoteticky se o tom ani nepochybuje. Nebo se zmiňuje, že hrad leží v pomezním hvozdě na české straně a jde se k němu přes ves Bělou (nad Radbuzou)! Škoda, že takhle přesný popis nám nedali kronikáři i ke Skále a Hostínu Hradci.Ježek píše:K názvu, skutečně, Kosmas jméno hradu nezmiňuje.
Někde jsem četl, že je Přimda typickou stavební ukázkou vohlburské architektury... Ví někdo, co to bylo za rod a čím se jejich stavby vyznačovaly?Ježek píše:Páni z Vohlburgu ho založili v roce 1121...
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů