Díky za info. Já to četl z originálu a zrovna u Budivoje je to tam trochu nečitelné.
http://images.monasterium.net/pics/CZ-S ... ta05_r.jpg
Vítek z Prčice a počátky Vítkovců
Moderátor: elizabeth
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 7 times
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 7 times
Re: Vítek z Prčice a počátky Vítkovců
To jsme už myslím řešili - CDB V-1, č.443, s.654-656, č.480 s.711-713.elizabeth píše:To máš pravdu. Já jsem hledala pouze vztah Ludmily z Říše k Ojířovi ze Svin, pak jsem si řekla, že by bylo dobré do druhé části knihy o Závišovi zařadit rodokmen Vítkovců, sedla k CDB a měla okamžitě problém...![]()
Vítek ze Skalice a Ojíř z Třeboně jsou bratři a Vilém ze Žinkov a Zumbrak z Týnce jsou zřejmě manželé sester - Gertrudy a Juty.
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Samozřejmě ( a taky jsem to hned našla) a ještě je jejich bratr Pelhřim a vdova po něm Agnes a sestra Kateřina atd., ale to už nebylo předmětem výše psaných příspěvků. K tomu předmětu patřila ta druhá část, jíž jsem vysvětlovala, proč jsem se znovu začala zabývat tím vítkovským rodokmenem.Laurentius píše:To jsme už myslím řešili - CDB V-1, č.443, s.654-656, č.480 s.711-713.elizabeth píše:To máš pravdu. Já jsem hledala pouze vztah Ludmily z Říše k Ojířovi ze Svin, pak jsem si řekla, že by bylo dobré do druhé části knihy o Závišovi zařadit rodokmen Vítkovců, sedla k CDB a měla okamžitě problém...![]()
Vítek ze Skalice a Ojíř z Třeboně jsou bratři a Vilém ze Žinkov a Zumbrak z Týnce jsou zřejmě manželé sester - Gertrudy a Juty.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- Ježek
- Král
- Has thanked: 218 times
- Been thanked: 54 times
Ještě jeden rodokmen
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Dobrý den. Mám celkem zmatek ohledně osoby Vítka III. z Prčice a Plankenberka. Jedná se o prvního Rožmberka, který si měl vzít za ženu Kunhutu z Schönheringa, ale někde se uvádí, že Kuthutu z Blankenberga či Plankenberka, jako vdovy po Engelbertovi II. z Blankenberga. To by dávalo smysl, když má Vítek III. přídomek z Plankenberka. Liší se i jeho narození a úmrtí.
Pokud by tedy byla rakouská Kunhuta jeho ženou, pak by v žilách Rožumberků kolovala napůl rakouská krev. Je to tak? Děkuji za odpověď. Kristen
Pokud by tedy byla rakouská Kunhuta jeho ženou, pak by v žilách Rožumberků kolovala napůl rakouská krev. Je to tak? Děkuji za odpověď. Kristen
dovolil bych poznamenat jen na okraj vašeho příspěvku: 1) polovina rakouské krve by se teoreticky vyskytovala jen u dětí Vítka a Kunhuty, v následujících generacích už by to zase neplatilo, 2) celá tahle úvaha je akorát blbost na úrovni pisálků, a to nejen bulvárních - tahle vyšší a vrcholná šlechta byla už od 11. stol. čím dál neproniknutelnější spletí všech možných krví... víte, jaký podíl české krve koloval v žilách největších českých králů P. Otakara II a Václava II.? Asi tak 3,5 promile.
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
- Ježek
- Král
- Has thanked: 218 times
- Been thanked: 54 times
Vratislav Vaníček k tomu tématu napsal článek:
Vaníček, Vratislav - Rodová politika Vítkovců a strukturální proměny jihočeského regionu v soustátí krále Přemysla II. Otakara. Vaníček, Vratislav. In: Česko-rakouské vztahy ve 13. století : Rakousko (včetně Štýrska, Korutan a Kraňska) v projektu velké říše Přemysla Otakara II. : sborník příspěvků ze symposia konaného 26.-27. září 1996 ve Znojmě / Praha : Rakouský kulturní institut : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 1998 s. 77-93.
Tam odkazuje na starou práci rakousko-uherského pensionovaného generála: Viktor von Handel-Mazzetti: Die Schönhering-Blankenberg und Witigo de Blankenberg-Rosenberg. In: Jahresbericht des Museums Francisco-Carolinum. Band 70, Linz 1912, S. 91–121 https://www.zobodat.at/pdf/JOM_70_0091-0121.pdf
Ten vytváří celou konstrukci. Manželka Vítka známá není, ale on to celé staví na logickém konstruktu, který vysvětluje lenní držbu hradu pasovských biskupů Blankenberg. Na konci 12. století se měl stát leníkem Engelbert II. von Schönhering, skrz svoji druhou manželku Kunhutu z Blankenberga (to je v pramenech). Dalším leníkem byl právě Vítek a proto Handel-Mazetti přišel s tím, že i on dostal léno díky manželce, stejné Kunhutě. Podpůrný argument je takové, že nekrologiu kláštera ve Wilheringu (mateřský pro Vyšší Brod) je zmíněná Chunigundis de Rosenberch, což vidí jako manželku Engelberta a pak Vítka.
Vaníček, Vratislav - Rodová politika Vítkovců a strukturální proměny jihočeského regionu v soustátí krále Přemysla II. Otakara. Vaníček, Vratislav. In: Česko-rakouské vztahy ve 13. století : Rakousko (včetně Štýrska, Korutan a Kraňska) v projektu velké říše Přemysla Otakara II. : sborník příspěvků ze symposia konaného 26.-27. září 1996 ve Znojmě / Praha : Rakouský kulturní institut : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 1998 s. 77-93.
Tam odkazuje na starou práci rakousko-uherského pensionovaného generála: Viktor von Handel-Mazzetti: Die Schönhering-Blankenberg und Witigo de Blankenberg-Rosenberg. In: Jahresbericht des Museums Francisco-Carolinum. Band 70, Linz 1912, S. 91–121 https://www.zobodat.at/pdf/JOM_70_0091-0121.pdf
Ten vytváří celou konstrukci. Manželka Vítka známá není, ale on to celé staví na logickém konstruktu, který vysvětluje lenní držbu hradu pasovských biskupů Blankenberg. Na konci 12. století se měl stát leníkem Engelbert II. von Schönhering, skrz svoji druhou manželku Kunhutu z Blankenberga (to je v pramenech). Dalším leníkem byl právě Vítek a proto Handel-Mazetti přišel s tím, že i on dostal léno díky manželce, stejné Kunhutě. Podpůrný argument je takové, že nekrologiu kláštera ve Wilheringu (mateřský pro Vyšší Brod) je zmíněná Chunigundis de Rosenberch, což vidí jako manželku Engelberta a pak Vítka.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1400 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek