Viola píše:
Jo a proč měly být ty majetky postoupeny zrovna Sirotkům, už na začátku 13. století?
Včera jsem to řešil. To postupování a zabavování je Hosákova teorie, pak ji rozvíjí L.J. Konečný.
Naposledy to řešil L. Jan (Utváření hranice na jihovýchodní Moravě ve středověku), který to vysvětluje tím, že Sirotci (Siegfried II.) si vzali za ženu Markétu, která pocházela z rodu pánů z Drnholce (Kouniců), jsou jen nepřímé důkazy. Ta v roce 1237 odkázala dolnokounickému klášteru svoji kapli v Moschan (Mušůvky, zaniklá ves na západ u Bulhar). Zřejmě okraj kounického panství u Nejdku získali Sirotkové jako věno, tím se dostali na Moravu. Z roku 1237 pochází listina Václava I. v níž vrací zabavené majetky Vratislavovi, synu Viléma z Pulína, které byly zabaveny 2 nejmenovanými šlechtici a náleží mu dědičným právem. Lze to ale interpretovat a podle mne správně, že v důsledku letního povstání markraběte Přemysla se kounické majetky dostaly pod zábor někoho jiného (logikou věci z Přemyslova tábora), Václav I. zde nastolil pořádek (vyhnání Přemysla, udělení údělu Oldřichovi). Čili všechno svobodný majetek, do kterého neměl panovník, co mluvit, pokud nešlo o zradu. Jeho zásah byl nastolení práva, žádné zabavování a vracení.
Druhá věc - Drnholec, nebyl zeměpanský, jeho poslední majitel byl Oldřich z Drnholce, prokazatelně doložený v r. 1265, který se tak mohl narodit na přelomu 40. a 50. let. Jeho sňatek s nemanželskou dcerou Přemysla proběhla snad v roce 1269 (Mitáček), i když někteří badatelé (Vaníček, snad i Jan) jej datují už do průběhu 60. let. každopádně v této době mohl mít kolem 20 let, v očekávání dědice. Těžko čekal, že v roce 1273 zahyne (dle mne ve věku kolem 25 let) ve střetu s Uhry, bez syna.
Totožnost Heřmana jsem vyřešil jako pouze jeho strýce (neměl bratra). Podle dědického práva šlo dědit jen vertikálně (otec-syn) nebo horizontálně (bratr - bratr), nikoliv úhlopříčně (strýc - synovec, bratranec - bratranec), proto drnholecké panství (panství v úvozovkách, nemluvil bych o panství, jak se konstituuje později) s absencí závěti (kdo by čekal, že zemře mlád) připadly majetky na krále odúmrtí. Nevylučuju, že se Kuenringové nepokusili využít nějaký chabý nárok, ale nakonec získali Drnholec od panovníka jako jeho spojenci a zřejmě jako léno. Tak také mohl být hrad dočasně v rukou Rudolfa...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.