KOMOŃ píše:Ingolf píše:Pohřbený v těch Sadech ležel v samostatném hrobu s bohatší výbavou?, ta podobnost těch anomálií zní lákavě..
Já už to tu psal asi desetkrát.
takhle to mám pohodlnější
ale jo, projedu si všechny příspěvky, ať se neptám na už vyřčené..
otázka, jestli byli Přemyslovci Slovani nebo ne –
http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... =20&t=1720 tady v téhle knize se rozebírá, jak samotná slovanská etnicita vznikala, že je možné, že na základě vojenských elit, ne an základě spoelčných genů nebo jazyka.. Přemyslovci by takovou elitu mohli tvořit, akorát se tématem knihy vztáhnuto na české podmínky ještě nikdo nezabýval, co vím..
Stránky Magny Moravie jsou psány stylem, že všechno české pochází z Moravy, že neznámá místa zachycená v pramenech ležela na Moravě (jako Wogastisburk), tak už k tomu mám takový předpojatý přístup i v tomhle, pokud i Přemyslovce mají za původem Moravany.. Podobně když moravští patrioti považují přemyslovskou pověst za původem moravskou, zachycenou ve znojemské rotundě, odkud ji Kosmas opsal.. (asi to na stránkách Magny Moravie bude taky, nechodím na ně často, čiší na mě ta snaha zveličovat a nadsazovat všechno moravské místo objektivního přístupu..
Ta DNA by pověděla hodně, zkusím ještě najít co nejvíc zpráv o pohřbeném velmoži, i z jiných zdrojů..
Katerina píše:Jinak je toto původně velkomoravské osídlení pro někoho zajímavé i tím, že leží a bylo koncetrováno okolo ostrova, ten ostrov se jumenuje Ostrov sv. Jiří , a bývala na něm dokonce kaple sv. Jiří , později na ní byl vystaveb stejnojmenný gotický kostel, dnes už neexistující zbořený někdy v 19. století.
Široko daleko je to placka a rovina, a tak se nabízí otízka proč zrovna sv. Jiří ? před čímpoak se tam asi naši předkové chtěli chránit ???
Výborně, další Jiří do sbírky, děkuju.
A navíc ostrov, ten ve sbírce ještě chyběl..