Zdravím,ráda bych se zeptala na to,jaká území rožmberkům patřila?elizabeth píše:Je videt, ze zde nekdo hezky pracoval na Rozmbercich, protoze zde neprispival. Ja jiz nejake informace mam, ale je to jiz dlouho, tak predpokladam, ze jsi aktualizoval. Mas, Landstejne, neco noveho od Tveho posledniho, velmi dobreho clanku( ackoliv drobnosti, ktere bych vytkla, zvlast k postave Zavise jsem tam nasla), co jsi mi posilal v rijnu e-mailem? Mas neco i o skalicko- sepekovske vetvi Vitkovcu, to znamena o predchudcich ruze zelene?Landštejn píše:Ahojky,
vzkaz pro ty, kteří by se chtěli o Rožmbercích dozvědět víc. Napište a já se pokusím napsat něco víc. O Rožmberky, ale i o jiné Vítkovce se zajímám již delší dobu a těch informací mám doopravdy hodně (od Vítka z Prčice až po posledního Petra Voka).
Jinak bych chtěl nejpozději do polovičky ledna zde zveřejnit takovou malou historii strážného hradu Landštejna.
Zatím se mějte všichni pěkně!
Rožmberkové
Moderátor: elizabeth
Dotaz
-
- Vévodkyně
- Been thanked: 1 time
Re: Dotaz
I já zdravím, záleží na tom, ve které době. Neboť např. Krumlov jim patřil až po roce 1302. A kupříkladu hrad Raabs do roku 1282. Můžete, prosím, nějak blíže specifikovat svůj dotaz?cernochovazuzana píše:
Zdravím,ráda bych se zeptala na to,jaká území rožmberkům patřila?
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
-
- Kníže
Re: Rožmberkové
O počátku pánů z Rožmberka vychází nyní článek v Heraldice a Genealogii 3-4,2010 a o pánech z Hořovic a Kosovy Hory.
-
- Královna
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Vítkovci
Zmíněná listina je zde: http://www.archive.org/stream/urkundenb ... 6/mode/1upthovtt píše: Jindřichova manželka se jmenovala Alžběta a zemřela 22. ledna 1307,což potvrzují vyšebrodská nekrologia.V žádném z nich,ani v jiném dokumentu,není uveden její rodový původ.M.Klimesch upozornil v německé Rožmberské kronice na obsah vyšebrodské listiny ze 4.ledna 1354,ve které je jmenován Jan z Dobrušky jako ujec Petra I.z Rožmberka,tedy strýc z matčiny strany.Jan z Dobrušky je takto také uveden v obou nejstarších nekrologií.
-
- Poddaný
Zdravím,elizabeth píše:I já zdravím, záleží na tom, ve které době. Neboť např. Krumlov jim patřil až po roce 1302. A kupříkladu hrad Raabs do roku 1282. Můžete, prosím, nějak blíže specifikovat svůj dotaz?cernochovazuzana píše:
zajímám se spíše o oblast Vyšebrodska,pokud byste věděla bližší info,byla bych ráda:-).Přeji pěkný den
-
- Vévodkyně
Takže o držbách v oblasti kláštera ve Vyšším Brodě mám informaci, že min. do roku 1259 byla společným majetkem Vítkovců, což vyplývá z listiny PANGERL, Urkundenbuch des Cistercienses Stift Hohenfurth (FRA II/23), č., s. 5-6; CDB V-1, č. 428 s. 635, je také ve zkrácené podobě v regestu v RBM II, č. 224, s. 87-88, v níž se píše:cernochovazuzana píše:Zdravím,elizabeth píše:I já zdravím, záleží na tom, ve které době. Neboť např. Krumlov jim patřil až po roce 1302. A kupříkladu hrad Raabs do roku 1282. Můžete, prosím, nějak blíže specifikovat svůj dotaz?cernochovazuzana píše:
zajímám se spíše o oblast Vyšebrodska,pokud byste věděla bližší info,byla bych ráda:-).Přeji pěkný den
My Budivoj z Krumlova dáváme ve známost a ujistit chceme všechny prohlížející tuto listinu, že se souhlasem a výslovným přáním manželky naší a dětí našich, klášteru řádu cisterciáků ve Vyšším Brodu, který vnuknutím Boží milosti ke cti svaté a věčné Panny Marie, bohorodičky, pro spásu své duše Vok z Rožmberka, bratranec náš, také maršálek český, započal znovu zakládat a stavět na našem společném majetku ,
Což znamená že držby byly společně sepekovsko-krumlovské větve (bratří Budivoje a Vítka, donátorů kláštera) a větve rožmberské, k níž náležel zakladatel kláštera Vok...
Jak to bylo s držbou v dalších letech,tj. zda po dostavění kláštera přešla na Rožmberky, ještě pozjišťuji a pak to sem napíšu.
-
- Kníže
Velmi zajímavý je regest v RbM IV str. 347. č. 878
1341, 6.3. Příběmnice
Petr z Rožmberka dává klášterů Dominikánů v Ústí k Dyníně.
Svědčí pan ZÁviš z Újezda.
Awnculi nostri karissimi.
Tento Záviš byl právděpodobně potomkem Hroznaty z Úžic a příbuzný z Falkensteina.
1341, 6.3. Příběmnice
Tento Záviš byl právděpodobně potomkem Hroznaty z Úžic a příbuzný z Falkensteina.
-
- Vévodkyně
Ale pokud to byl avunculus noster carissimus, byl to strýc (ze strany matkythovtt píše:Velmi zajímavý je regest v RbM IV str. 347. č. 878
1341, 6.3. Příběmnice

Záviš z Falkensteina nebyl jediný Záviš v českém království, viz např. Záviš ze Stružice apod.
-
- Královna
Jak jsi dospěl k tomu, že byl potomkem Hroznaty?thovtt píše:Tento Záviš byl právděpodobně potomkem Hroznaty z Úžic a příbuzný z Falkensteina.
-
- Vévodkyně
Podle regestu RBM IV. č. 878, s. 347 rozhodně nebyl Záviš z Újezda potomkem Hroznaty z Úžič, leda by byla matka Petra I. z Rožmberka Hroznatovou dcerou.thovtt píše:Velmi zajímavý je regest v RbM IV str. 347. č. 878
1341, 6.3. Příběmnice

Takže poddle této listiny by onen Záviš z Újezda měl být bratrem matky Pertra I. z Rožmberka.
-
- Kníže
-
- Královna
No tak to bych zatím určitě netvrdila... Matka měla být Eliška, ne Kateřina, ne?thovtt píše:Takže víme,že matka Petra I byla Kateřina z Dobrušky a Záviš její bratr.
Ještě mě napadlo - strýc z matčiny strany přeci nemusí být nutně její bratr, může to být třeba její bratranec nebo prastrýc z matčiny strany?
-
- Vévodkyně
Jsem zdechlá to hledat... Kde máme doloženou tu Elišku (nebo kateřinu, či jak se vlastně jmenovala) z Dobrušky (aspoň nepřímo) v listině, popř. nekrologu jako matku Petra I. a manželku Jindřicha z Rožmberka? Vím, že jsme to již řešili...
-
- Kníže
-
- Královna
Jako Eliška je doložena např. zde - č. 1265 , ta Dobruška zřejmě vyplývá z té listiny zmíněné zde (má ji také Březan, ale Kubíková to odmítá).elizabeth píše:Kde máme doloženou tu Elišku (nebo kateřinu, či jak se vlastně jmenovala) z Dobrušky (aspoň nepřímo) v listině, popř. nekrologu jako matku Petra I. a manželku Jindřicha z Rožmberka?
-
- Vévoda
Otce Záviše z Újezdce jsem zatím neprověřil (nezjistil), ale určitě byl z rodu Kouniců. Tedy ze stejného rodu jako Hroznata z Úžic.
1352 čtyři synové Záviše z Újezdce (Jenec, Albert, Heřman a Dětřich) potvrzují, že převzali od Petra a Jošta z Rožmberka 77 kop grošů praž. z dluhu 100 kop, za účast na tažení jejich otce (tj. Petra z Rožmberka). U listiny jsou pečeti všech synů Záviše z Újezdce a po letmém prozkoumání jsou na třech lekna Kouniců. Čtvrtá je logicky jiná, protože Jenec z Újezdce byl pražský kanovník.
Je tu tedy další vazba na Rožmberky. Je tedy možné, že byla matka Petra z Rožmberka z rodu Kouniců?
1352 čtyři synové Záviše z Újezdce (Jenec, Albert, Heřman a Dětřich) potvrzují, že převzali od Petra a Jošta z Rožmberka 77 kop grošů praž. z dluhu 100 kop, za účast na tažení jejich otce (tj. Petra z Rožmberka). U listiny jsou pečeti všech synů Záviše z Újezdce a po letmém prozkoumání jsou na třech lekna Kouniců. Čtvrtá je logicky jiná, protože Jenec z Újezdce byl pražský kanovník.
Je tu tedy další vazba na Rožmberky. Je tedy možné, že byla matka Petra z Rožmberka z rodu Kouniců?
-
- Královna
Tyjo, tak to fakt nevím. Pokud byla z Dobrušky, pak nevím, jestli pánové z Dobrušky patří mezi Kounice. Více by mohlo být zdeLaurentius píše:Je tu tedy další vazba na Rožmberky. Je tedy možné, že byla matka Petra z Rožmberka z rodu Kouniců?
-
- Vévodkyně
O Hroznatovi z Úžic vím dost málo, ale nebyl čistě náhodou taky z rodu Kouniců?

-
- Královna
Nojo, našla jsem, že také byl.elizabeth píše:O Hroznatovi z Úžic vím dost málo, ale nebyl čistě náhodou taky z rodu Kouniců?![]()