Napo_Leon píše:Neřekl jsem, že jí Šusta špatně přeložil, ale že byla špatně přeložena či špatně založena do regesty. Šusta originál listiny nejspíše nikdy neviděl. Jenže on na této jediné listině založil svůj výklad o Václavovi a jeho přehnané štědrosti k českým pánům. Je zvláštního, že mu nikdo ten rozdíl mezi 90 a 900 hřivnami nevyčetl.
Přestaňme teda slovíčkařit. Dostaneme se konečně k číslu té listiny v regestech RBM? Ještě jsem chtěla podotknout, že pro Šustu to nebylo tak jednoduchý jako pro nás, nahlédneme na internet a je tam fotka originálu listiny a hned se člověk může přesvědčit.
Chtěla jsem jen doplnit, že v listinách se málokdy psaly sumy čísly ale většinou slovy takže ta záměna 90 za 900 by neměla být úplně jednoduchá. Použiju listinu, kterou znám: jde o: MGH Constitutiones et acta publica III. č. 113 (Arbitrium principum), s. 103, CDB V. č. 822, s. 518 -521, RI VI. č. 623, RBM II. 1050 (datovaná ke 22.11)s. 437-439
a je v ní toto:"Náš pán, římský král, dá svou dceru za manželku synu pana Otakara, českého krále. A římský král dá synovi českého krále
40000 hřiven stříbra jako věno a za ně se mu zavazuje k důchodu
4 tisíc hřiven stříbra v územích Rakouska pod Dunajem proti Čechám, Moravě a Uhrám,(levý břeh Dunaje) s výjimkou měst Křemže a Steinu s jejich državami."
V latině:
Item dominus noster R. Romanorum rex tradet suam filiam .. in uxorem .. filio domini O. regis Boemie. Et dabit rex Romanorum filio regis Boemie
quadraginta milia marcarum argenti dotalicii nomine et pro illis obligabit sibi redditus
quatuor milium marcarum argenti in terra Austrie ultra Danubium versus Bohemiam, Moraviam et Ungariam, Chremsa et Stein opidis cum suis attinenciis dumtaxat exceptis.
neumím si představit, že by si někdo tak jednoduše spletl 40 a 4 tedy quatuor a qudraginta...