Pokud by to ziskalo nejakou oficialni zastitu a ISBN, mohlo by se to uz od pocatku nabidnout nejakym oblastnim archivum popr. muzeim - o nekterem bych uz vedel [Sovadina by me s tim jiste nevyhodil]Katerina píše:Mě ted napadla taková možná blbost - ale co si nejprve takový sborník "vyzkoušet " - a udělat si jeden k výročí - aby vyšel letos na Sv. Václava - byl by jen pro nás - a skutečně náplní by bylo ohlédnutí za našimi srazy - všemi.
Na něm bychom se učili a další sborníky by už byly tématické a pro širší veřejnost - přijde mi to totiž jako dobrý nápad .- ta témata - .. pak můžem využívat rejstříků, článků, fotek apod. a určitě budou zájemci i mimo náš spolek.
Sborník
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
ja jsem teda zastancem myslenky, ze nejlepe se clovek uci za pochodu a navic myslim, ze tu nejsme tak uplne amateri - takze delat jeden "cvicny" sbornik mi pripada zbytecne...Katerina píše: co si nejprve takový sborník "vyzkoušet " - a udělat si jeden k výročí - aby vyšel letos na Sv. Václava - byl by jen pro nás - a skutečně náplní by bylo ohlédnutí za našimi srazy - všemi.
.. pak můžem využívat rejstříků, článků, fotek apod. a určitě budou zájemci i mimo náš spolek.
pojdme se od zacatku rozhodnout, zda chceme aby byly sborniky jen pro interni potrebu, nebo pro sirsi verejnost?
prosim vyjadrete se (pokud mozno vsichni, kteri se povazujete za cleny fora ) konkretne k teto myslence...
Naposledy upravil(a) Tekla dne 25 dub 2008 11:30, celkem upraveno 1 x.
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
k tomu jsem vlastne jeste chtela dodat, ze vzhledem k omezenemu poctu stran pri "amaterskem" vydani by neslo o nic jineho, nez o sesiti vsech referatu prednesenych na predchozich srazech do jednoho sesitu, to vse opatreno obalkou - a na tom se nic moc noveho nenaucime...Katerina píše: co si nejprve takový sborník "vyzkoušet " - a udělat si jeden k výročí - aby vyšel letos na Sv. Václava - byl by jen pro nás - a skutečně náplní by bylo ohlédnutí za našimi srazy - všemi.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Dobře, tak cvičný sborník ne.
Ale když už to budem dělat .. není lepší to vyrábět s perspektivou i pro další lidi , ne jen pro nás ?
Pak by to falt chtělo dělat tématicky - ty první tři třeba , jak jste navrhovali podle srazů - Vyšehrad , Olomouc, Levý Hradec - a pak si začít vybírat témata ?
V těch tématech pak ale budete muset hodně přemýšlet - pokud bychom třeba šli, jak už někdo navrhoval cestou témat Šlechta apod. .. abychom nedělali něco už vytvořeného ..napadla mě totiž Betty a její Záviš a k němu dát ty Vítkovce .. (museli bychom být hodně šikovní, aby z toho pak nebyla kniha o Vítkovcích ..
Ale když už to budem dělat .. není lepší to vyrábět s perspektivou i pro další lidi , ne jen pro nás ?
Pak by to falt chtělo dělat tématicky - ty první tři třeba , jak jste navrhovali podle srazů - Vyšehrad , Olomouc, Levý Hradec - a pak si začít vybírat témata ?
V těch tématech pak ale budete muset hodně přemýšlet - pokud bychom třeba šli, jak už někdo navrhoval cestou témat Šlechta apod. .. abychom nedělali něco už vytvořeného ..napadla mě totiž Betty a její Záviš a k němu dát ty Vítkovce .. (museli bychom být hodně šikovní, aby z toho pak nebyla kniha o Vítkovcích ..
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
varianta A ci B
Ja osobne jeste nemam uplne jasno, jestli je pro mne lakavejsi varianta A ("amaterska") nebo B ("profesionalni")... oboji ma sva pro i proti...
A - pro - celkem snadna a rychlapriprava - vyuziti jiz napsanych materialu + rozsireni o par drobnosti...
- proti - maly rozsah, nemoznost venovat se tematu podrobne, vysledkem jen par kusu cca max 50? (otazka na Vernu) a zadny kvalitativni posun vpred...
B - pro - moznost prezentovat nas web sirsi verejnosti, vetsi pocet stran a tim i prostor, profesionalnejsi vzhled...
- proti (??? - mozna jen otazka pohledu...) - narocnejsi priprava - bude asi nutne napsat i nove texty a nechat je odborne posoudit - prace pro vic lidi...
ja se ted loucim, odjizdim na vikend pro prcka, budu az v nedeli pozdeji odpol...
tesim se na vsechny vase nazory!!! uzijte si krasny vikend!
A - pro - celkem snadna a rychlapriprava - vyuziti jiz napsanych materialu + rozsireni o par drobnosti...
- proti - maly rozsah, nemoznost venovat se tematu podrobne, vysledkem jen par kusu cca max 50? (otazka na Vernu) a zadny kvalitativni posun vpred...
B - pro - moznost prezentovat nas web sirsi verejnosti, vetsi pocet stran a tim i prostor, profesionalnejsi vzhled...
- proti (??? - mozna jen otazka pohledu...) - narocnejsi priprava - bude asi nutne napsat i nove texty a nechat je odborne posoudit - prace pro vic lidi...
ja se ted loucim, odjizdim na vikend pro prcka, budu az v nedeli pozdeji odpol...
tesim se na vsechny vase nazory!!! uzijte si krasny vikend!
Já bych byla pro variantu B - sborník pro veřejnost. Bude to hromada práce, ale nač dělat něco jen pro členy?
Pokud B), tak klidně svázané s místy srazu, ale s obrázky. Jak dobovými, tak současnými. Bez obrázku je pouhý text nuda, nuda, šeď, šeď....
Pokud B), tak klidně svázané s místy srazu, ale s obrázky. Jak dobovými, tak současnými. Bez obrázku je pouhý text nuda, nuda, šeď, šeď....
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Královna
Naprosto souhlasím , ..jenže to přináší určité nebezpečí .. spousta obrázků má svá autorská práva, s kterými my občas zacházíme, mně nevyjímaje hodně velkoryse - ale to by se dalo zvládnout - buder, holt víc fotit a naučíme se kreslit.acoma píše:Já bych byla pro variantu B - sborník pro veřejnost. Bude to hromada práce, ale nač dělat něco jen pro členy?
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Jak je to s obrázkama z kronik?Katerina píše:Naprosto souhlasím , ..jenže to přináší určité nebezpečí .. spousta obrázků má svá autorská práva, s kterými my občas zacházíme, mně nevyjímaje hodně velkoryse - ale to by se dalo zvládnout - buder, holt víc fotit a naučíme se kreslit.acoma píše:Já bych byla pro variantu B - sborník pro veřejnost. Bude to hromada práce, ale nač dělat něco jen pro členy?
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Královna
Nevím, jestli platí nějaké obecné pravidlo, ale už se mi stalo, že to nešlo, že byly chráněné .acoma píše:Jak je to s obrázkama z kronik?Katerina píše:Naprosto souhlasím , ..jenže to přináší určité nebezpečí .. spousta obrázků má svá autorská práva, s kterými my občas zacházíme, mně nevyjímaje hodně velkoryse - ale to by se dalo zvládnout - buder, holt víc fotit a naučíme se kreslit.acoma píše:Já bych byla pro variantu B - sborník pro veřejnost. Bude to hromada práce, ale nač dělat něco jen pro členy?
- Ježek
- Král
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 38 times
Já bych se nebál tomu dát širší rozhled, jak jsem řikal, třeba vojenství v té době (pokud bychom se domluvili s někým, kdo tomu rozumí - to myslím, není nereálné).
Určit nějaké téma - a pak se snažit. Třeba se zdaří výlet na Moravské pole (pokusím se to dohodnout - vzít to toho 9. razem), nebo ten sborník směřovat k václavskému srazu a jeho tématu.
Nemyslím, že je příliš nutné shrnovat minulé srazy, pokud ano, tak maximálně ten poslední. Vzal bych to od znova.
Určit nějaké téma - a pak se snažit. Třeba se zdaří výlet na Moravské pole (pokusím se to dohodnout - vzít to toho 9. razem), nebo ten sborník směřovat k václavskému srazu a jeho tématu.
Nemyslím, že je příliš nutné shrnovat minulé srazy, pokud ano, tak maximálně ten poslední. Vzal bych to od znova.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- rakpav
- Měšťan
Jsem pro jakoukoliv variantu v pevné podobě a uhradím jakoukoliv sumu (tedy skoro jakoukoliv!), a to krát 5 kusů, které bych si sám pro sebe rád objednal. Mimochodem mě už před týdnem napadlo udělat rešerši základních referátů na e-stredovek a pak jakýsi výtah z diskuze z některých témat fora. Vím, že by to bylo hodně pracné a dávalo se to těžko dohromady, ale něco by po Vaší (naší) činnosti zbylo. Jak přibývá příspěvků do fora, občas už ztrácím přehled, čim to dané téma začalo. ..
- maser
- Panoš
Jen pár postřehů: bez o brázků to není ono a když už, tak dostatečně veliké, proto bych doporučoval formát A4. A5 je sice kapesní, ale pokud by tam měl být pořádný obrázek, tak by musel být takřka přes celou stránku. Nesnáším malé obrázky, které zkoumám lupou (pravda, lupou zkoumám i velké, ale tolik se u toho nerozčiluju ).
Pokud jde o přefocené fotografie (obrázky...), tak pokud se správně odborně citují, tak mohou být používány bez problémů.
Nakonec bych snad jen chtěl upozornit, že pokud to půjde mezi veřejnost (odbornou), tak se můžete setkat i s negativními ohlasy. Radši bych být vámi začal spíše "komornějším" číslem a podle ohlasu se řídil do dalších čísel.
Pokud budete cokoli potřebovat nakreslit (hmotnou kulturu..) stačí říct, načmárám cokoliv . Prosím o rezervaci jednoho výtisku a přeju mnoho zdaru
Pokud jde o přefocené fotografie (obrázky...), tak pokud se správně odborně citují, tak mohou být používány bez problémů.
Nakonec bych snad jen chtěl upozornit, že pokud to půjde mezi veřejnost (odbornou), tak se můžete setkat i s negativními ohlasy. Radši bych být vámi začal spíše "komornějším" číslem a podle ohlasu se řídil do dalších čísel.
Pokud budete cokoli potřebovat nakreslit (hmotnou kulturu..) stačí říct, načmárám cokoliv . Prosím o rezervaci jednoho výtisku a přeju mnoho zdaru
To pochybováním dospíváme ke zkoumání, a díky onomu zkoumání poznáváme pravdu. Pierre Abélard (1079 - 1142)
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
obrázky
Já osobně zastáncem obrázků a křídového papíru nejsem. Fotky jsou v případě sborníků a zpravodajů celkem bezpředmětné. SPíše zdařilé perokresby, plánky, půdorysy, rekonstrukce apod.
Ovšem záleží, pro koho co bude sborník představovat? Pokud jde o informace, tak k tomu často ani není potřeba obrázků, ale má-li sborník posloužit i pro ty, kteří si článek sotva přečtou, pak by těch obrázků a fotek tam mělo být co nejvíc.
A k té podobě tisk vs. PDF.
Tiskovina se dá založit, případně bibliograficky citovat, je-li zdařilá. PDF formát na internetu, celkem dobrá věc, ale pokud takto bude vypadat náš sborník, tak předem prohlašuji, že o něj nemám zájem a informace si seženu přesně které potřebuji jinde...
Ovšem záleží, pro koho co bude sborník představovat? Pokud jde o informace, tak k tomu často ani není potřeba obrázků, ale má-li sborník posloužit i pro ty, kteří si článek sotva přečtou, pak by těch obrázků a fotek tam mělo být co nejvíc.
A k té podobě tisk vs. PDF.
Tiskovina se dá založit, případně bibliograficky citovat, je-li zdařilá. PDF formát na internetu, celkem dobrá věc, ale pokud takto bude vypadat náš sborník, tak předem prohlašuji, že o něj nemám zájem a informace si seženu přesně které potřebuji jinde...
tak vzhledem k tomu, ze se zatim vsichni vyjadruji pro variantu B (co vy ostatni, co mlcite? ) dospela jsem taky k nazoru, ze by bylo lepsi uz se za minulymi srazy neohlizet a vybrat si tema pro sbornik dost reprezentativni...Ježek píše: Nemyslím, že je příliš nutné shrnovat minulé srazy, pokud ano, tak maximálně ten poslední. Vzal bych to od znova.
btw. mluvila jsem s tim clovekem z nakladatelstvi, co ho dohazoval Floris - pokud bychom se rozhodli jit touhle cestou, byl ochotnej se s nama sejit a byl celkem dost vstricnej...
a k tomu tisk vers. PDF: to nemelo byt VERSUS ale A... a pripadalo by to v uvahu pouze u varianty A (srozumitelne??)
jo a ja teda jsem rozhodne PRO obrazky! pismenka jsou fajn, ale obrazky si vzdycky prohlidnu jako prvni
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
obrázky
já na základce taky byl... ale teď sleduju jiný přednosti textu jestli budou ty obrázky ale ČB (záleží i na kvalitě papíru) tak to asi nebude zrovna nejlepší pokoukání....Tekla píše:..ja teda jsem rozhodne PRO obrazky!
- Jiří Motyčka
- Vévoda
tak já taky...
Když Ti budu chtít něco povědět do ouška a nezůstat zticha, stejně to přes sklo monitoru neuslyšíš. A že si někdy povídám věci, čtouce některé příspěvky ...Tekla píše:...co vy ostatni, co mlcite?...
Tak já raději budu mlčet a psát, ju...
Tak tedy...
No, já bych viděl tento první sborník spíše jako takový zkušební balonek vypuštěný na prozkoumání toho, jak to bude vypadat s tiskem, grafickou úpravou, nákladem, etc. Jinými slovy: zatím pro naši potřebu, malý rozsahem a malý nákladem. Podle toho, jak se to povede, pak budeme uvažovat o tom dalším, který může následovat v relativně krátké době za tím prvním, "zkušebním".Tekla píše:tak vzhledem k tomu, ze se zatim vsichni vyjadruji pro variantu B ... dospela jsem taky k nazoru, ze by bylo lepsi uz se za minulymi srazy neohlizet a vybrat si tema pro sbornik dost reprezentativni...Ježek píše:Nemyslím, že je příliš nutné shrnovat minulé srazy, pokud ano, tak maximálně ten poslední. Vzal bych to od znova.
Tak pro mě jo, teda aspoň předpokládám.Tekla píše:....a k tomu tisk vers. PDF: to nemelo byt VERSUS ale A... a pripadalo by to v uvahu pouze u varianty A (srozumitelne??) ...
Je třeba si uvědomit, že sborník, a je jakýkoli, bude mít VŽDY nejprve elektronickou podobu. Esi ve WORDu nebo v PDFku je celkem šumák. Ta elektronická podoba pak může sloužit k pověšení na web a případně pro další zájemce ke stažení...
No, nedovedu si to dost dobře bez obrázků představit. Ale záleží pochopitelně na obsahu sborníčku.Tekla píše:...jo a ja teda jsem rozhodne PRO obrazky!...
P.S. Tekličko, vymanil jsem dostatečně z "mlčící většiny"?...
Re: tak já taky...
mam to tedy chapat tak, ze jsi pro variantu A? tedy tisk vlastnimi silami bez ISBN a bez spoluprace s nakladatelstvim?Jiøí Motyèka píše: No, já bych viděl tento první sborník spíše jako takový zkušební balonek vypuštěný na prozkoumání toho, jak to bude vypadat s tiskem, grafickou úpravou, nákladem, etc. Jinými slovy: zatím pro naši potřebu, malý rozsahem a malý nákladem. Podle toho, jak se to povede, pak budeme uvažovat o tom dalším, který může následovat v relativně krátké době za tím prvním, "zkušebním".
P.S. Tekličko, vymanil jsem dostatečně z "mlčící většiny"?...
P.S. vymanil
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Ano. Ale ani tato varianta, pokud se povede, přece nevylučuje následný tisk a vazbu u profíků. Třeba prostřednictvím Verniny nabídky, která měla (pokud si dobře pamatuju) jednu podmínku: malý rozsah a malý počet výtisků. A to by byl přesně ten vypuštěný zkušební balonek a jakýsi kompromis...Tekla píše:...mam to tedy chapat tak, ze jsi pro variantu A? tedy tisk vlastnimi silami bez ISBN a bez spoluprace s nakladatelstvim?...
OK - bylo by tedy dobre si rict, jak konkretne by tato varianta A - kterou by byla schopna Verna technicky zajistit - vypadala - tzn. pocet stran a pocet vytisku... jak by to bylo s vazbou - Verna mluvila jen o sesivacce.. a na cem a jakym zpusobem by se to tisklo...Jiøí Motyèka píše: Ano. Ale ani tato varianta, pokud se povede, přece nevylučuje následný tisk a vazbu u profíků. Třeba prostřednictvím Verniny nabídky, která měla (pokud si dobře pamatuju) jednu podmínku: malý rozsah a malý počet výtisků.
Verno, muzes prosim tyhle technicke parametry varianty A upresnit?