Moderátoři: elizabeth, Katerina, Ježek
Akce bohužel proběhla s vyloučením veřejnosti. I my jsme se museli v rámci této oslavy omezit na cca 10 lidí. Komornost byla ústupkem bezpečnostním požadavkům prezidentské kanceláře. Přesto se nakonec celá akce poněkud zvrhla vinou novinářů, kteří se chovali jako verbež - a to doslova. V případě zájmu můžu také poskytnout nějaké fotky a to jak ze samotného odhalování bust, tak i z následné recepce (kde jsme v dobovém oděvu způsobyli slušný rozruh mezi hradeckou smetánkouViola píše:3. října byly v hradeckém chrámu sv. Ducha odhaleny busty Richenzy a Alžběty Pomořanské k začínajícím oslavám 700. výročí založení chrámu. Bohužel jsem se nedostala dovnitř, ale pokud by měly některé z vás zájem aspoň o fotečky zvenčí, jsem plně k dispozici
IMHO to bude po našm "oktáv sv. Františka", tedy nikoliv nějaký speciální svátek, ale osmý den po sv. Františku, jak praví wikipedie:Katerina píše:on octavis sancti Francisci (neumím přesně přeložit, ale předpokládám, že to byl některý se svátků Sv. Františka"
Díky Zany, stydím se, to mě taky mělo trknout, myslím, že na oktávy jsem už narazila v souvislosti se zásnubami ER.Zany píše: IMHO to bude po našm "oktáv sv. Františka", tedy nikoliv nějaký speciální svátek, ale osmý den po sv. Františku, jak praví wikipedie:
"Oktáv (z lat. octavus osmý) je v katolické liturgii označení osmého dne po slavnosti, který je zakončením celé oslavy, která trvá po celý týden mezi samotnou slavností a oktávem.
Až do liturgické reformy po 2. vatikánském koncilu měly oktáv všechny velké svátky. Jejich počet je nyní zredukován na dva: oktáv zůstal Vánocům a Velikonocům.
V oktávu se všechny dny slaví jako svátek, při slavení eucharistie se zpívá Gloria a při modlitbě se čtením liturgie hodin chvalozpěv Te Deum.
Paralelou k oktávu ve východní církvi je oslava Velikonoc, která trvá také celý týden (resp. 8 dní). Oslava Vánoc trvá dva týdny a je zakončena svátkem Theofanie, kterému v západní tradici odpovídá slavnost Zjevení Páně."
Otokar Štýrský si zřejmě v těchto sdělěních liboval, nebo i tato informace je z jeho rýmované kroniky. Zřejmě nebylo tou dobou slušné napsat, že se ujedl nebo upil k smrti, tak se prostě umiloval... Což i do dnes se traduje, že je lepší než vzpomínat v DD na pracovní úspěchy...Katerina píše:To je stejně legrační, jaké měli ti kronikáři představy... to samé se psalo i o předčasné smrti Rudolfa I. Habsburského , také za to mohla přílišná naruživost ve vztahu s jeho ženou Eliškou Rejčkou (Richenzou).
Zdá se, že pokaždé když předčasně zemřel nějaký muž slabší tělesné konstituce, mohla za to naruživost.
Ano když byla malá říkaly jí Ryxo. Podle mích zdrojů.acoma píše:A jaka byla Alžběta Rejčka resp. Richenza???:))
Ano podle mě to nebylo spravedlivé ona se jen snažila přežít se ctí. Co vy na to?acoma píše:Myslim, že by se musela obracet v hrobě, kdyby jsme ji tu vedli jen jako soupeřku Elišky Přemyslovny a milenku Jindřicha z Lipé (popř. 2x královnu). Nebylo by to vůči ní vůbec vůbec spravedlivé.) Co Vy na to?
No, spíš myslím, že se snažila žít, plně žít, měla ráda hezké věci, byla to královna, ale hlavně žena, která se dokázala najít své místo, a řekla bych, že místo, ve kterém se cítila velmi spokojená, ve světě, který byl spíš tradičně mužský. A dokázala to.Kunhuta Halièská píše: Ano podle mě to nebylo spravedlivé ona se jen snažila přežít se ctí. Co vy na to?
Hunhuta Haličská
Já si myslím, že nejen, že se snažila přežít se ctí. Myslím, že i se ctí přežila. A už se to týká jejího zvelebování měst, v nichž žila, nebo podpory umění. Dokonce i politicky zvládala svou úlohu dobře, možná lépe než mnozí muži králové a lépe než její nevlastní dcera Eliška. Zřejmě ke škodě české země, protože Eliška mohla za Jana v Čechách vládnout poměrně úspěšně, kdyby si z Richenzy vzala příklad(aspoň v obklopení se vhodnými rádci). Ale stejně, a sem natáhnu nějaký drb, by mě zajímal její vztah ke krásnému Fridrichovi Habsburskému, jejímu švagrovi...Kunhuta Halièská píše:Ano podle mě to nebylo spravedlivé ona se jen snažila přežít se ctí. Co vy na to?
Hunhuta Haličská
Jinak, pokud Tě zajímá tato jistě zajímavá žena a jediná česká královna, která se královnou stala hned dvakrát, tak zde o ní také máme na stránkách Středověk dva články. Jeden od pana Maršálka a jeden ode mě, možná, že by Tě mohly zaujmout. Odkazy na články: Osobnost královny Elišky Rejčky a Richenza, Alžběta RejčkaKunhuta Halièská píše:Ano podle mě to nebylo spravedlivé ona se jen snažila přežít se ctí. Co vy na to?acoma píše:Myslim, že by se musela obracet v hrobě, kdyby jsme ji tu vedli jen jako soupeřku Elišky Přemyslovny a milenku Jindřicha z Lipé (popř. 2x královnu). Nebylo by to vůči ní vůbec vůbec spravedlivé.) Co Vy na to?
Hunhuta Haličská
Katerina píše:Možná bychom v tomto případě neměli zapomínat ani na fakt, že Richenza a Fridrich Sličný byli příbuzní (švagr a švagrová) což samozřejmě mělo ve středověku silnější význam, než dnes, kdy jsou příbuzenské vztahy mnohem rozovolněnější.
Habsburkové ji (někdy i ze zcela zištných důvodů) počítali do rodiny a myslím, že i ona sama to tak chápala a brala.