TGM

pravěk, starověk, novověk, moderní období

Moderátor: Ježek

jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Nový příspěvek od jur »

Georg píše:Narodil se na moravě a rodiče Jozef a Terezie byli slovák a němka.Škoda,že na to asi zapomněl i když byl kosmopolitou.
Opravdu? Otec byl Nemec? Jestli to je pravda, tak na to T.G. Masaryk nezapomnel - a to mi neco vysvetluje. :D
Naposledy upravil(a) jur dne 14 zář 2007 14:00, celkem upraveno 1 x.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Němka byla maminka a ty bývají hodné :D Ale třeba děda byl pedant..
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Nový příspěvek od jur »

Georg píše:Němka byla maminka a ty bývají hodné :D Ale třeba děda byl pedant..
To je mozne, ze deda byl pedant, ale ja jsem si vzpomnel na neco jineho - mozna, ze ten zpusob mysleni vaseho presidenta mel neco spolecneho s nemeckou maminkou. :)
V srpnu 1930 T.G. Masaryk poskytl interview pro tiskovou agenturu London General Press a mezi jinymi rekl : "Za nejvetsi problem dnesni Evropy povazuji Gdañsk a Koridor. Polsko by se melo rozhodnout pro ustupky vuci Nemecku, aby byl zachranen mir."
V zari 1938 evropske mocnosti prodaly Ceskoslovensko, aby byl zachranen mir.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Ještě jak vypadala národnostní politika v praxi.Otevřu si Zpravodaj našeho města,kde začaly vycházet vzpomínky jednoho z prvních strůjců počeštění této oblasti pana B. Hynka o počátcích české tělovýchovy zde.Píše.K ustavení české těl.jednoty napomohlo obsazování úřadů a institucí českými pracovníky,kteří sem přicházeli se svými rodinami.Jaké to funkce byly?To se dozvíme z ustavující schůze výboru-pan přednosta stanice,poštmistr ,ředitel české jednotřídky,úředníci z místních institucí.Zřejmě ti předchozí, místní byly do jednoho neschopní. :shock: :Jak se vyrovnávali s novým,jak píše pan Hynek, německým prostředím? Vyrovnávali jsme se s ním výrazným českým nacionalismem,píše autor dál.Na zábavy a tělovýchovné akce směli pouze češi,Hudba byla výlučně česká/pan Flanderka/ pozvánky se tiskly v Brandýse/ač tu byly 3 tiskárny/,čepovat směl pouze český hostinský.Také se pořádaly průvody městem v českých krojích.
Hezky se to čte.Akorát ti nevděční místní domorodci zanedlouho začali pochodovat taky.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Menšiny v 1. republice

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Než přejdu k reakci na příspěvek, uvedu právě v této souvislosti jednu strašně důležitou tezi, která není z mé hlavy: největší chybou "historika", které se velmi často dopouští, je ta, že posuzuje historické události prizmatem současné doby, neanalyzuje tyto události v dobových souvislostech a absentuje u něho úporná snaha o pohled na věc očima lidí, žijících v oné době. Není to jednoduché, toho jsem si vědom.
No, a nyní k věci.
Georg píše:...Poté co jsme se pod rakouským útlakem stali jednou z ekonomicky nejrozvinutějších zemí nejen Evropy, ...
...a nejprůmyslovější zemí a obilnicí soustátí R-U. Ano, ale to nebyla zásluha mocnářství. Ba právě naopak.
Georg píše:...Bylo to právo touto republikou zajištěno?...
Nevím. Ale snaha tu jistě byla. Dokonce bych řekl, že u některých politiků v čele s TGM upřímná.
Jsem pevně přesvědčen a ztuha mi to někdo vyvrátí, že Němci (a ostaní menšiny) měli za první republiky více práv a samostanosti, než Češi ve svém vlastním státě s tisíciletou tradicí(!) v době R-U monarchie v porovnání s Němci. :!:
Georg píše:...Jiří napsal:vytvořil náš stát....Ano a dodnes ho vnímáme jako rozšířené čechy.Já dodávám,bohužel jako si rakušané vytvořili své mocnářství...
Toto porovnání velice mírně řečeno pokulhává. Habsburk si vytvořil své mocnářství "díky" ignorantské imperiální politice, která nerespektovala právo národů na sebeurčení a ve svých důsledcích vedla do té doby k největšímu světovému válečnému konfliktu. A Masarykovi bychom měli být vděční za to, že s nasazením vlastního života prohnilost habsburské monarchie dokázal bez servítků demaskovat...
Georg píše:... Od samého počátku byl budován na čechocentrismu...
... a nebýt tohoto "čechocentrismu", tak Slováci možná dodnes jsou nejpočetnější minoritou v Maďarsku. Pochopitelně spoustě lidem by to vůbec nevadilo. Já se přiznám, že mně ano, a to bez ohledu na situaci na Slovensku po r. 1992...
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 15 zář 2007 18:45, celkem upraveno 3 x.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

S úvodem,pokud se týká mého příspěvku,Nemohu souhlasit.Já se právě snažím dívat na tu dobu očima lidí zde po dlouhá staletí žijících .Na základě faktů,autentických zápisů a hlavně nezaujatě.Zkus si představit,že by se karta obrátila,sudety připadly německu a v dnes čistě českém městě by se okamžitě usídlila německá vojenská posádka,němci zde postupně obsazovaly veškeré rozhod. funkce.Začali tady dělat privigelovanou vrstvu a pochodovali v lédrhose náměstím.Ač jsem kliďas :evil: :evil:
Ekonomika Čech za RU.Tento malý příklad.Před 3 dny otevřeli opět Zámek Zruč.Původní majitel hrabě von Schebek byl čech,podnikatel,který vybudoval ve své době severozápadní dráhu, jednu z nejlepších ve své době.Za to byl mocnářem povýšen do šlechtického stavu.U ¡Ustí byl vybudován největší vnitrozenský přístav.Babička ještě vzpomínala jak ho s velkou slávou otvíral sám Fr. Josef Procházka.
Dále.Práv měli asi více,chceme
li však opěvovat demokracii 1.R.tak si měli být všichni rovni.
Srovnání nepokulhává,můj příspěvek byl o centristické národnostní politice.V praxi se od té RU moc nelišila
A k slovákům.Nevím,jak čechocentrismus ovlivnil to že se slováci nezačlenili opět pod Maďarsko.Ale vím,že s těmi úředníky to tam bylo obdobné,některé prameny uvádí až 90% polic.sboru byli češi.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

1. R

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...Zkus si představit,že by se karta obrátila,sudety připadly německu a v dnes čistě českém městě by se okamžitě usídlila německá vojenská posádka,němci zde postupně obsazovaly veškeré rozhod. funkce.Začali tady dělat privigelovanou vrstvu a pochodovali v lédrhose náměstím...
Máš pravdu, to si dovedu představit opravdu velice obtížně. Ovšem nechápu, jak tato glosa souvisí s mým argumentem, že Němci se měli za 1. republiky lépe než Češi za starýho Procházky v rámci R-U...
Georg píše:...Nevím, jak čechocentrismus ovlivnil to že se slováci nezačlenili opět pod Maďarsko...
Velice jednoduše, Georgi. Když "čechocentrista" Masaryk debatoval s Woodrowem Wilsonem o budoucím uspořádání nového státu uprostřed Evropy, Wilson TGM doporučil z mnoha dobrých geopolitických důvodů, aby se slovanští Slováci žijící na území Uher(ska) stali součástí nového státu. Věř, Georgi, že tuto záležitost probírali oba velice dlouho. A kdyby (zase to kdyby, sorry!) "čechocentrista" řekl: "Slováci? Nikdy!", tak by prostě vostali v Maďarsku slovenskou národnostní "menšinou", víme? No a chceš-li, tak tedy základy onoho "čechocentrizmu" byly položeny již v USA ještě před vznikem samostané ČSR... :wink:
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Re: 1. R

Nový příspěvek od jur »

Jiøí Motyèka píše: Wilson TGM doporučil z mnoha dobrých geopolitických důvodů, aby se slovanští Slováci žijící na území Uher(ska) stali součástí nového státu.
Jake byly te geopoliticke duvody? Samozrejme vule max. oslabeni porazenych Ustrednich mocnosti, ale co jeste?
No a chceš-li, tak tedy základy onoho "čechocentrizmu" byly položeny již v USA ještě před vznikem samostané ČSR... Wink
Tady neco nehraje. Z faktu, ze Slovensko bude vystrizeno z Madarska a prilepeno k Cecham, nevyplyva zaver, ze CSR musi byt nevyhnutelne centralisticky stat - t. zn. cechocentricky.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: 1. R

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

jur píše:...Jake byly te geopoliticke duvody? Samozrejme vule max. oslabeni porazenych Ustrednich mocnosti, ale co jeste?...
Wilson byl zkušeným politikem, navíc ještě velice dobře obeznámený se situací v Evropě. Měl jasnou přestavu o poválečném uspořádání Evropy. A Masarykovi doporučoval a radil v tom smyslu, že pokud by vznikl pouze český stát (Čechy + Morava), bylo by to těžko obhajitelné u států Dohody, tj. vítězných spojenců, a to bez ohledu na nezměrné úsilí čs. legií. A větší geografický státní celek uprostřed Evropy bude mít dle Wilsona z hlediska vojensko-politické poválečné situace větší šanci na přežití. O správnosti tohoto doporučení můžeme akademicky spekulkovat do alelujá. Ale v paralení historii...
jur píše:...Z faktu, ze Slovensko bude vystrizeno z Madarska a prilepeno k Cecham, nevyplyva zaver, ze CSR musi byt nevyhnutelne centralisticky stat - t. zn. cechocentricky.
Souhlasím, ale tuto repliku musíš směřovat spíš na Georga. Já pojmu "čechocentrizmus" také nerozumím, a proto ho furt píšu v uvozovkách, ráčilo-li si ctěné auditorium všimnout. :D Na příkladu Slovenska jsem právě chtěl ukázat, že o žádný fatální čechocentrizmus vůbec nešlo...
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Re: 1. R

Nový příspěvek od jur »

Jiøí Motyèka píše: O správnosti tohoto doporučení můžeme akademicky spekulkovat do alelujá. Ale v paralení historii...
To je fakt. :D Z hlediska polske Realpolitik by bylo asi lepsi, kdyby Horni Uhry zustaly pri Madarsku - meli bychom spolecnou hranici s tradicne k nam pratelsky naklonenym sousedem.
Na příkladu Slovenska jsem právě chtěl ukázat, že o žádný fatální čechocentrizmus vůbec nešlo...
Ted jeste zalezi, jak to videla druha, t. zn. slovenska strana. :D Pri kazdem historickem otresu se tam projevovaly silne separatisticke tendence, coz ukazuje, ze Slovaci meli svuj vlastni nazor.

ad : Georg
Srovnání nepokulhává,můj příspěvek byl o centristické národnostní politice.V praxi se od té RU moc nelišila
Pameti Polaku, kteri zustali na Tesinsku za cs. - pol. hranici, to potvrzuji, i kdyz jejich osud byl nesrovnatelne lepsi nez tech, kteri po Rizskem miru 1921 zustali za vychodni hranici.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: 1. R

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

jur píše:
Na příkladu Slovenska jsem právě chtěl ukázat, že o žádný fatální čechocentrizmus vůbec nešlo...
Ted jeste zalezi, jak to videla druha, t. zn. slovenska strana. :D Pri kazdem historickem otresu se tam projevovaly silne separatisticke tendence, ....
Hele, to je jasný. Ale v r. 1918 to brali jako daleko méně špatné řešení ze dvou špatných. Pro ně to muselo být něco úžasného objevit se ve společenství s Čechy po tisícileté nadvládě uherského "vicišpána". No a jakmile se oklepali, tak to začalo!... :D ...A skončilo rozdělením Československa 1. ledna 2003...
A tatíček Masaryk se votočil v hrobě.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Vytvoření první republiky připravovala česká a sloven.inteligence v USA prakticky od dob zahájení 1.sv.války.Vzhledem k vyjímečnosti takřka po staletí neměnících hranic země české byly dvě možnosti.Vytvořit stát na národnostním principu,respektující historický vývoj oblasti.Zakladem zde mohlo být dle mého tzv moravské vypořádání z roku 1905,kde bylo uzékoněno zrovnoprávnění /podle většinového principu/ občanů ve volebním systému ,školství a jazyku.Šlo se však cestou tzv čechoslovakismu, vytvoření státu Čechů a Slováků.O dalších národech-němcích ,maďarech,rusínech,polácích se ani Wilson nezmiňuje.Přitom němců tu bylo 3 krát více než slováků.Je jisté,že tato forma vyvolala národnostní pnutí již v roce 1919,konflikt s poláky o těšínsko,maďary o jih slovenska a hlavně s rakouskými němci,kteří po zrušení mor.vyrovnání ztratili právo volit do svých sborů.Protestní akce vyvolaly střelbu do shromážděných a tak 1919 v březnu bylo zastřeleno přes 50 lidí včetně žen a dětí.Na Slovensku poté získal převahu Škrobár nad Hlinkou,tvrzením,že Československo zaručí aby se medostali opět pod Maďary.
Na formování státu měla dle mého velký podíl i Francie,která měla zájem na vytvoření silného souseda Německa,který by láskou k němu neoplýval.Také jsme od nich převzali model státu.
Trochu navážu i na Přemka.Znárodňování tzv.pozemkovou reformou především šlechtických rodů a církve pod názvem "odveta za Bílou horu" bylo také ukázkou národnostní demokracie.Ze zestátněných 240 000ha lesů a půdy se příslušníkům ostatních národností dostalo asi 0,5%.,ač výběr prováděla tzv.národní jednota.
Také obsazování výše zmíněných státních orgánů,pošty, policie ,škol ve všech oblastech země čechy je pro mne další ukázkou čechocentrisnu.Veškerá výkonná moc ,ale i hospodářská se soustředovala v českých rukou.Obzvláště nepochopitelné je to pro mne na slovensku,kde již byla nová inteligence a bez práce.To se také vymstilo.Právě oni se stali Hlinkovou základnou.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4013
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 60 times
Been thanked: 18 times

Nový příspěvek od Ježek »

Przemysl de Nyestieyky píše:Zprofanovaně přemýlanou skutečností bylo také ozbrojené potlačení demonstrace u tzv. DUCHCOVSKÉHO VIADUKTU 1931, při kterém zemřelo několik dělníků.
Na presidenta svalovali vinu komunisté a jeho osobní nepřátelé (Machar) ve svých listech. Ještě ten den (4.2. 1931) si Masaryk, který se o incidentu dozvěděl post zavolal ministra vnitra dr. Juraje Slávika. Když se střílení do dělníků opakovalo - 27.11. 1931 Dolní Lipová ministr ministrovat na vnitru přestal.
Georg píše:Narodil se na moravě a rodiče Jozef a Terezie byli slovák a němka.Škoda,že na to asi zapomněl i když byl kosmopolitou.
... Byla Hanačka rodem, ale vyrostla mezi Němci v Hustopečích ... /Hovory s TGM/
Georg píše:Akorát ti nevděční místní domorodci zanedlouho začali pochodovat taky.
Nebýt hospodářské krise, růstu moci západní Říše zla a radikalisace menšin, Češi a Němci by k sobě cestu našli, důvodem je i neschopnost Sudetských Němců vytvořit centralisovaný stát, neměli tradiční centrum (ani Liberec to nebyl) - to se ukázalo v roce 1918, kdy na našem území vzniklo hned několik německých útvarů, dřív než sem došla bota českého vojáka. Zde si neodpustím jednu připomínku. V roce 1919 Slovák - voják napochodoval poprvé a naposledy do Budapeště. Za války byli spojenci svých odvěkých nepřátel.
Důkaz smiřování Čechů a němců je tzv. Panská koalice (1927), kdy v koalici byly české a německé katolické strany, luďáci a Národní demokracie. Začaly převažovat sociální sympatie a antipatie namísto antipatií a sympatií národních.
Jiøí Motyèka píše:"Slováci? Nikdy!", tak by prostě vostali v Maďarsku slovenskou národnostní "menšinou", víme? No a chceš-li, tak tedy základy onoho "čechocentrizmu" byly položeny již v USA ještě před vznikem samostané ČSR... :wink:
S ideou společného státu Čechů a Slováků přišel Masaryk, to je jeho historicko-etnická koncepce, kterou označoval jako historickou. Kdybychom se řídili historickým pojetím, tak bychom neměli Slovensko, ale třeba Slezsko, kdyby etnickým principem, tak k nám nepatří Sudety.
Zde měl velké odpůrce historika Pekaře, který dbal na historickou podobu nové republiky - bez Slovenska. Stejně tak byl Pekař odpůrce Masarykovy filosofie českých dějin tj. vrcholem našich dějin je reformace česká.
Ač měli oba naprosto odlišní názor, tak se oba velikáni respektovali a jejich spory byly věcné, nikoli osobní.
Jiøí Motyèka píše:Wilson byl zkušeným politikem, navíc ještě velice dobře obeznámený se situací v Evropě.
Wilson nebyl dobře obeznámen se situací v Evropě, ale zajímal se o ní. Masaryk k němu byl blízko díky tomu, že byl odborník na Rusko. Že existují nějací Slováci, to se snad Wilson také od něj. O národnostní otázku se Wilson začal zajímat až v lednu 1918. Ještě chvíli ale Dohoda trvala na zachování R-U.

Vavro byl Šrobár, ne Škrobár...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Ježek píše:...
Jiøí Motyèka píše:Wilson byl zkušeným politikem, navíc ještě velice dobře obeznámený se situací v Evropě.
Wilson nebyl dobře obeznámen se situací v Evropě, ale zajímal se o ní. Masaryk k němu byl blízko díky tomu, že byl odborník na Rusko. Že existují nějací Slováci, to se snad Wilson také od něj. O národnostní otázku se Wilson začal zajímat až v lednu 1918. Ještě chvíli ale Dohoda trvala na zachování R-U...
Pak ale máme prostě každý jiné informace... :wink:
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 16 zář 2007 08:18, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

ještì k postavení Nìmcù za 1. republiky...

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Ještě bych se krátce chtěl vrátit k postavení německé "menšiny" za 1. republiky. Budu se snažit seč mi budou síly stačit o vyváženost tohoto mého příspěvku. Ano, nezacházelo se s nimi někdy v rukavičkách, to je pravda. Kdybych byl nacionalista, tak řeknu, že se s nimi zacházelo, jak si zasloužili.
Dovedeme my si vůbec dnes představit, co to udělá s národem, který má za sebou zkušenost 300leté poroby rakouské, potažmo německé. Jak se asi za těch 300 let chovali Němci, kteří žili na našem území k Čechům? Odpovězte si každý sám. Jaké měli zastoupení v c.k. zemském sněmu Češi a jaké Němci s Maďary? Netřeba rozebírat. Pouze připomenu známou "epizodu" z vídeňského "parlamentu". Když byl poslanec Masaryk ve Vídni na půdě parlamentu představen starýmu Procházkovi, tak ten mu nepodal ani ruku. :roll: Ale k věci...

V r. 1918 vznikla demokratická 1. republika. Jaképak asi mají zastoupení strany Němců v poslanecké sněmovně na základě výsledků demokratických voleb? No následující: :!:
-Bund der Landwirte, uspěli ve volbách v r. 1920, 1925, 1935
-Spojené strany německé (mimo soc. dem.), 1920
-Deutsche Nationalpartei, 1925, 1929
-Deutsche national-sizialistische AP, 1920, 1925, 1929
-Deutsche christ.-soz. Volkspartai, 1920, 1925, 1929, 1935
-Deutsche soz. dem. Arbeitspartai, 1920, 1925, 1929, 1935
-Sudetendeutsche Partei, 1935
-Liga, později přejmenovaná na Národní obec fašistickou, 1929, 1935 (a to neuvádím zastupení maďarsko-německých stran)...

Výše uvedené strany měly v parlamentu přiděleny mandáty podle %-ní úspěšnosti ve volbách. Tak to přece v demokracii chodí, že. A tak tito "utlačovaní" Němci na půdě parlamentu mohli hájit a také eufemisticky řečeno hlasitě hájili zájmy svých soukmenovců. Za svá práva se v parlamentu páni poslanci za německé strany dokázali klidně i servat jak koně. No a když pak vyšli do ulic, protože si mysleli, že jsou v parlamentu diskriminováni, tak jim prostě Češi dali nakládačku. Tomu se nelze přece divit.
A to už vůbec nechci opět mluvit o enormní, upřímné a kontinuální snaze Masaryka i Beneše přesto přesevšechno řešit německou otázku, otázku německé menšiny, demokratickými instrumenty...
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Re: ještì k postavení Nìmcù za 1. republiky...

Nový příspěvek od Georg »

Jiøí Motyèka píše:Jaké měli zastoupení v c.k. zemském sněmu Češi a jaké Němci s Maďary
Přesto rozeberu,alespoň na moravském paktu,k čemu byla na straně mocnáře vůle.
Nutno podotknouti,že národnost se určovala tzv.obcovacím jazykem,ke kterému se občan přihlásil.Proto tvrdím, že národnost v našich zemích je pouze stav mysli bez racionálního podkladu.Viz Terezie Masariková,čeští obrozenci s německým původem/Jungman/.Nebo i větev mé rodiny,kde ze 4 bratrů stejných rodičů byli 3 češi,dokonce významní obrozenci,a jeden,který později žil v pražské německy mluvící rodině,která ho podporovala na studiích,byl němec.Záleželo tedy na prostředí,kde jedinec vyrůstal,nebo se s ním stotožnil,než na etnickém původu.Podlo tohoto byl vytvořen tzv.národnostní katastr.Pokud se v obci přihlásilo k národnosti více jak 20% obyvatel,měl občan nárok vyřizovat své záležitosti/a to i u vyčšších úřadů ve svém jazyce/.Narozdíl od československa kde úřední jazyk českoslovenština byla důvodem k přezkoušení všech státních zaměstnanců,tedy i pošáků,železničářů,policistů atd..To bylo důvodem vyhazova více jak 70% "původních státních zaměstnanců z národnostních menšin,ale i mnohých slováků a nahrazení čechoslováky.
1905 se zavedl novýzákon,který upravoval
4 oblasti:zemský sněm,volební zákon,užívání jazyka a dvojjazyčnost
školství.
Nutno podotknouti ,že původní i pozdější vol. zákon obsahoval tzv.kurie,kde volila města ,velkostatkáři,zástupcipodnikatelských komor a venkov.Zde byl pomě čechů a němců zvolených asi 1:1,,ačkoliv poměr obyvatel byl národnostně 3:1.Dle nového zákona získali češi 2/3 poslanců,němci 1/3.To je ještě zvýhodňovalo,i když mírně.Důvode ,ale byla tzv dvoutřetinová kvalifikovaná většina hlasů.To sloužilo k tomu,aby na důležité zákony byla shoda mezi oběma národnostmi.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: ještì k postavení Nìmcù za 1. republiky...

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...Proto tvrdím, že národnost v našich zemích je pouze stav mysli bez racionálního podkladu...
To je jistě věc názoru, s nímž já se pochopitelně nemohu ztotožnit. Ale i kdyby tomu bylo pouze tak, jak píšeš ty, je to snad něco proti něčemu? Ale je to asi podle tebe málo. Možná...
Georg píše:...k čemu byla na straně mocnáře vůle...
Georgi, prosím tě, nemluv mi v souvislosti se starým Procházkou o nějaké vůli. Ano, měl nezměrnou vůli, ale k zakonzervování absolutizmu, což bylo spojeno s jeho bytostným odporem nejen k parlamentarizmu, ale i k jakémukoli náznaku "dualizmu", ve smyslu panovník v. parlament...
Georg píše:...Narozdíl od československa kde úřední jazyk českoslovenština byla důvodem k přezkoušení všech státních zaměstnanců,tedy i pošáků,železničářů,policistů atd..To bylo důvodem vyhazova více jak 70% "původních státních zaměstnanců z národnostních menšin,...
Kdybych to malinko zbagatelizoval, není tady nápadná podoba s tím, jak zacházel v R-U Habsburk s Čechy?...
Georg píše:...1905 se zavedl novýzákon,který upravoval
4 oblasti:zemský sněm,volební zákon,užívání jazyka a dvojjazyčnost
školství...
Ó, jaký to neskutečný pokrok po třech stoletích poroby... :roll:

Nechci to zlehčovat, ale já mám na tyto záležitosti velice vyhraněný pohled, kterému mí kritici říkají zaujatý a subjektivní. Možná. Ale je to proto, že jsem Čech, hrdě se k tomu hlásím a vlastenec rázu "obrozrozeneckého". A docela slušně, bez falešné skromnosti, ovládám dějiny čtyřistaletého Habsburkova působení v našich zemích... :wink:
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 16 zář 2007 23:19, celkem upraveno 1 x.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Re: ještì k postavení Nìmcù za 1. republiky...

Nový příspěvek od Georg »

Začnu odzadu.Můj náhled byl takový jako tvůj do té doby, než jsem se začal zaobírat historií oblasti ,kde žiji.Na zakladě dobových dokumentů a vcítění do myšlení lidí,kteří tu žili.Také vidíš,že vždy fakta a příklady uvádím.Myslím,že s prokázáním etnického českého původu,tak,jak ho prosazovali čeští obroditelé by by většina čechů měla problémy.Nicméně vlna nacionalismu,která hýbala Evropou po romantismu,musili objektivně respektovat jak TGM,tak jeho vláda.Dělat demokracii na dnešních ideálech by v té době bylo politickou sebevraždou.Nicméně národnost byla,a na tom stojím a mohu dát další příklady,dána převážně sociálním a společenským prostředím,v němž se jedinec v době, kdy se začala zkoumat ,pohyboval než jeho etnicitou.Viz obcující jazyk.Tak šly dějiny a vyvra mi to.
Fakta k Procházkovi.Moravskévyrovnání bylo v sněmu projednáno ve dnech16. až 21. 11.1905 a Procházka ho za 5! dní podepsal.Stejně tak v dalších regionech mocnářství,kde si to přáli.
K přístupu RU a ČR kstátní správě.S tím se s Tebou stotožňuji,vždy jsem o tom výše psal.Akorát za ČR to bylo,dle mého nesmyslně rozšířeno na další oblasti.
Být vlastencem dle mého názoru není v rozporu s tím,že se snažím poznat dějiny své vlasti a nestrvávám na vytvořených mýtech v určitém společensko historickém kontextu
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: ještì k postavení Nìmcù za 1. republiky...

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...Moravskévyrovnání bylo v sněmu projednáno ve dnech16. až 21. 11.1905 a Procházka ho za 5! dní podepsal...
Sakra, to byla rychlost, co, Georgi. Skoro 4, slovy čtyři desetiletí(!) po rakousko-uherském vyrovnání.

Avšak pozor :!: Toto 2 politické akty se nedají naprosto srovnávat a z hlediska státoprávního už vůbec ne. Ten první byl drobnou úlitbou věčným "potížistům", Čechům a ten druhý Maďarům, kteří se prostě s Vídeňákem Frantou Pepkem nemazali. Rakousko-uherské vyrovnání vytvořilo soustátí 2 takřka rovnocených státních subjektů. Moravské "vyrovnání" bych byl ochotem akceptovat, kdyby se poté habsburská moinarchie přejmenovala na Rakousko-Uhersko-Česko. A ani by mi nevadilo, že by to "Česko" bylo třetí v pořadí. Možná... :lol:

P.S. Masarykova kritika Moravského vyrovnání z podobných výše naznačených důvodů a souvislostí opravdu Vídeň hodně nazlobila... :wink:
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Trochu se dostáváme mimo mísu jak tématu tak máho zájmu o RUPřesto odpovím.Otázkou je jaký tlak vyvinuli maďaři a jaký my.A pokud bych byl Georg Habsburský,asi bych najednal jinak.Proč?Byl bych vychováván v duchu rakouské velkoříše,určitě bych přísahal na jeho zachování.V paměti bych měl události před 50lety.A hlavně největší hrozbou by pro mne bylo sjednocující Německo pod agresivním a vychytralým Pruskem od kterého jsem dostal u Hradce na .......písk.Co bych mohl stratit u Uhrů.Nic.Ti se jen samostatně přiblížili ke svým spojencům Polsku.A Čechy?.To je jiné sousto.Jednak zde prosakovalo české obrození,které mělo odezvu i u českých němců.A postoj jejich zástupců byl vůči RU relativně stejný.S jejich prohlášení bylo zřejmé,že by u nějaké federace moc dlouho nezůstalo.Klidně by se mohli přidat k německu,které by jim ústupky konfederativního státu určitě udělalo,Vždy samo k tomuto spělo.Stratil bych tak nárazníkovou zonu a octl bych se v kleštích sjednocujícího se Německa a Itálie.A měl bych soueda s protirakouskými náladami.U dělal bych asi ústupek,viz prosincová ústava a dálším požadavkům bych nevyhověl..Jak by jsi to řešil ty ?A myslíš,že bychom nemohli být dnes v postavení třeba lužických srbů?
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: ClaudeBot a 0 hostů