Švamberkové v proměnách pěti století

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Simplex
Zeman
Been thanked: 5 times

Švamberkové v proměnách pěti století

Nový příspěvek od Simplex »

Na webu na mě vypadla nová kniha o rodu erbu labutě z pera Jaroslava Čechury a nakladatelství Karolinum
švamberkové.jpg
, buhužel jsem zatím nenašel obsah. Autor se dlouhodobě věnuje západním Čechám a v databázi HIU najdete jeho švamberské studie, ale spíše z pozdního středověku či raného novověku. Takže netuším, jak je kniha koncipovaná, jestli je souborem studií a nebo to je úplně nová klasická monografie, podobná produkci NLN. Osobně se nejvíc těším na to, jak se Čechura vypořádá s nejstaršími dějinami rodu, které jsou profesionálními historiky téměř nedotčeny a to nabízí prostor pro fantasmagorie z dílny jakéhosi Olšovského-Laboutky ...
https://biblio.hiu.cas.cz/records/3d9f2 ... ?locale=cs
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ježek
Král
Has thanked: 30 times
Been thanked: 7 times

Re: Švamberkové v proměnách pěti století

Nový příspěvek od Ježek »

Uvidíme, Čechura v posledních letech šel s kvalitou celkem dolů.

O Švambercích napsal knihu ještě Jánský: https://www.databazeknih.cz/knihy/pani- ... ute-158603
Na to, že je středoškolský učitel, tak má dobrý přehled v neměckých pramenech a jeho knihy jsou dobré.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Zeman
Been thanked: 5 times

Re: Švamberkové v proměnách pěti století

Nový příspěvek od Simplex »

Ježku,
Čechura už je taky sedmdesátník, to sice dnes není kmetský věk, ale vrcholná díla už z něj asi nevypadnou. A vzhledem k tomu, že k nejstarším dějinám rodu téměř nic nenajdeš, tak i kdyby pouze profesionálně shrnul známe poznatky, tak to bude přínosné a případný zájemce o problematiku bude mít kam sáhnout.

Tvorbu J. Jánského znám a mám od něj pár studií z devadesátek, ale jeho knihy mají podle mě sestupnou úroveň a ta poslední je z mého pohledu tragická. Dalším problémem je minimální poznámkový aparát, takže je těžké s ním polemizovat. Kvalita jeho knih o šlechtických rodech podstatně stoupá s tím, jak se posouvá k pozdnímu středověku, to je ale období, které mě nezajímá. Svého času byla oceňována Jánského několikadílná Kronika česko-bavorské hranice a bavorskou produkci má nepochybně nastudovanou.

Pro zájemce o přemyslovské období jsou jeho knihy téměř nepoužitelné, tam nepřináší velmi slušně řečeno a v lepším případě nic nového. Jánského považuju za poloprofíka a když ve Švambercích prezentuje (sice okrajově) i pohádky Olšovského-Laboutky, před kterými by měl nepoučené čtenáře spíše varovat, tak tím pro mě ztrácí důvěryhodnost. Nevím, jestli znáš výplody Olšovského-Laboutky, ale ten pořešil problematiku Švamberků až k Vikingům ...

Pro mě je daleko přínosnější článek B. Čapky-Švamberkové aneb kapitoly proti Praporeckému a ostatním, HAG 1-4,2011
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek