Historické středověké bitvy

Více autorů
V souvislosti s účastí českého národního týmu na mezinárodní Bitvě národů by bylo záhodno tento fenomén blíže představit.

Historical Medieval Battles. Co to je??

  1. Obecné informace 1.1. Historical Medieval Battles (HMB) je full-kontaktní sportovní boj, kde jsou užívány útočné a obranné zbraně středověku, vyrobené a upravené speciálně pro tento typ soutěže. HMB probíhají v kolbištích standardizovaných velikostí a rozměrů dle formy boje, jsou užívány různé druhy zbraní. 1.1.1. Koncept HMB kombinuje všechny formy full-kontaktního boje za užití středověkého dobového vybavení (objects of historical reenactment of the Middle Agens, HRMA), a to historický šerm, buhurty, melee, duely, bitvy malých skupin, masové polní bitvy, profesionální souboje, atd.

/Sjednocená pravidla pro HMB/

Historická středověká bitva - HMB (většinou se užívá singulár) je, i přes svůj název, ve skutečnosti jedním z nejmladších kontaktních bojových sportů (popř. bojových umění) současnosti. Objevila se teprve před 10 lety, ale získala svou finální podobu zabezpečenou pravidly teprve před rokem a půl. Do té doby neexistovalo žádné globální sjednocení ani definice tohoto konceptu, ačkoli středověký šerm již existoval několik desetiletí.

Jak to vypadá? Představte si turnaj nebo bojiště, např. Kulikovo pole, bojovníci v lesklých zbrojích, bojující, bijící se ocelovými zbraněmi, “muž proti muži” nebo “šik proti šiku”. Možná vás napadne, jak je možné, že se nerozsekají na kusy? Odpověď je jednoduchá: zbraně nejsou ostré. Toto je jediný rozdíl mezi HMB a skutečnou bitvou. Vše ostatní je však reálné.

HMB je full-kontaktní boj s tupými ocelovými zbraněmi. Bojovníci bojují v plné zbroji, která, stejně jako zbraně, je vyrobena dle historických analogií. Údery mohou být cíleny na jakoukoli část těla (jen s několika výjimkami), jsou povoleny jak úderové, tak i zápasové techniky.

Jako jiná bojová umění, i HMB mají své soutěžní kategorie. Rozlišují se zde masové boje a boje jednotlivců.

Duely, či boj „jeden na jednoho“, se rozdělují na turnajová klání a profesionální souboje.

V turnajovém klání jsou obvykle sčítány body/zásahy, např.: soutěžící musí dosáhnout určitého počtu zásahů (zpravidla 10), nebo maximálního možného počtu zásahů za určitý časový úsek (zpravidla 2 minuty) na svém protivníkovi. Turnajové zásahy nejsou příliš silné, a důraz je kladen spíše na rychlost, takže vybavení jedince je často lehčí. Turnajová klání dělíme na „meč-štít“ (oba bojovníci mají meč a štít), „meč-meč“ (oba bojovníci mají jednoruční meč, bez štítu), „non-standard“ (boj se zbraněmi, které nezapadají do ani jedné z předchozích kategorií: boj s halapartnou, obouruční sekerou, obouručním mečem, aj.). Je zde ještě kategorie, které v nedávné době nabyla na popularitě, jménem „triatlon“. V triatlonu jsou tři kola s různými zbraněmi: 1) „meč-meč“ (užívány jsou dlouhé meče, čili tzv. jeden-a-půl-ruční meče, které jsou delší než jednoruční, ale ne tak velké, jako meče obouruční. Bojovník používá však obě ruce), 2) „meč-puklíř“ (puklíř je malý – pěstní – štít, v druhé ruce drží bojovník jednoruční meč), a 3) „meč-štít“, body se sčítají a vítěz je vyhlašován.

Druhou kategorií jednotlivců v HMB jsou profesionální boje. Ano, i ty jsou v HMB a nejsou o nic méně tvrdé či divácky zajímavé než duely v MMA nebo K1. Boj probíhá ve 3 kolech po 3 minutách. Jsou povoleny veškeré úderové techniky (kromě bodů, které jsou zakázány ve všech kategoriích HMB) cílené na jakoukoli část těla, až na krk, zadní stranu kolena, rozkrok, oči, chodila a nárty a zadní stranu hlavy, pokud je soupeř předkloněn.

Vše ostatní včetně zápasu na zemi je zde povoleno. Boj na zemi bez zjevně probíhající akce je povolen po dobu až 3 sekund. Možná se ptáte, proč pouze tři kola? Protože bojovníci jsou oděni v plné zbroji, která váží až 30 kg (a zřídka lehčí než 20kg), mají na sobě helmy, které ztěžují dýchání, a je téměř nemožné během boje dýchat volně. Bojovníci se tak po třech kolech ve zbroji cítí jako po osmi až devíti kolech v jakémkoli jiném bojovém umění. Profesionální boj je v HMB rozdělen do váhových kategorií.

Bojovníci soutěží tvrdě a nekompromisně, boj často končí knock-outem. Pokud je souboj doveden do konce, vítěz je vyhlášen na základě bodů, které jsou sčítány rozhodčím během všech tří kol. V profesionálních bojích je povolena jakákoli zbraň, bez ohledu na to, jakou zbraň má oponent.

Kategorie masových bojů se dělí na buhurty „5-na-5“ a „21-na-21“ (tj. dva týmy bojují proti sobě). Pravidla pro masové boje jsou trochu odlišná. Zásahové zóny jsou stejné, ale vítěz je ten, kdo na konci souboje zůstane stát, zásahy se nesčítají. Proto zde můžeme vidět ty nejtvrdší údery, údery uštědřené v běhu a dokonce ve skoku. Týmy vyvíjejí bojovou taktiku, rozdělují funkce jednotlivým bojovníkům, kapitáni často rozdávají rozkazy i během boje. Vše je blízké realitě skutečných středověkých bitev, jak mohly v principu vypadat. V masovém boji může být účastník sražen úderem hranou štítu, na jednotlivce může útočit více soupeřů najednou, na jednotlivce může útočit dokonce celá linie bojovníků s halapartnami. Po takovém útoku zůstane na nohou jen velmi málo bojovníků.

Toť vše, co se týče kategorií. Nyní k soutěžím, jejich druhům a formátu.

Všechny soutěže v HMB mohou být rozděleny do turnajů a festivalů. Turnaje jsou často setkání úzkých kruhů lidí a nenabízejí doprovodný program, také jsou zaměřeny výhradně na boj.

Festival je historická akce, která obsahuje jak bojové soutěže (obecně vzato je to turnaj), a dále akce obsahuje množství doprovodných zábavných programů jako vystoupení středověkých kapel, středověké divadlo, módní přehlídky, ohňové show, a pod.

Bojovníci se hlásí k účasti jako jednotlivci, či jako členové klubů. Buhurty zpravidla nepotřebují přihlášky, každý se může zúčastnit.

Festivaly a turnaje mohou být buď lokální nebo mezinárodní.

Nejvážnější a asi nejdůležitější soutěží v současné době je světové mistrovství v HMB zvané Bitva Národů (Battle of the Nations – BOTN). Je pořádáno každoročně začátkem května od roku 2010. V roce 2010 a 2011 bylo pořádáno v Chotyni na Ukrajině, roku 2012 proběhlo ve Varšavě v Polsku. Mistrovství přitahuje nejlepší rytíře světa, každý národní tým hájí čest své země v boji s ostatními národními týmy. Roku 2012 se Bitvy Národů účastnilo 12 národních týmů (od USA až po Rusko), a na příští ročník se očekává účast až dvojnásobku týmů.

Aby byla zajištěna účast těch nejlepších, počet členů národního týmu je omezen na 50 a v každé zemi probíhají kvalifikace. Jak můžete vidět, vše je na profesionální úrovni a přístup je vpravdě „Olympijský“. Jen ti nejlepší se účastní šampionátu.

V současné době drží primát tým Ruska, který zatím vyhrál všechny ročníky, hned v závěsu s týmem Ukrajiny.

Jak se HMB bojovníci připravují a trénují? Tréninky jsou vedeny dle současného trendu formou efektivních tréninků pro bojová umění. Bojovníci cvičí CrossFit (pro boj ve 30kg zbroji je potřeba výdrž a dobrá koordinace pohybu), příbuzná bojová umění (zápas, sambo, Muay Thai, MMA, etc.), běh, apod.

CrossFit například doznal velkého boomu v Moskvě právě díky HB klubu „Bayard“ (jeden z nejlepších v zemi). Pokud myslíte, že středověký rytíř byl pomalý a téměř nemohl chodit, nemohl se postavit na nohy bez pomoci panošů, zřejmě změníte názor, až vás tento pomalý rytíř kopne do hlavy, až váš protivník v těžké zbroji bez obtíží unikne úderu meče, kterému byste možná těžko unikli beze zbroje. A chytit „běžce“ je mimo veškeré uvažování.

Na vysvětlenou: „běžci“ jsou muži, kteří se snaží dostat za záda soupeřů v masových bojích a snaží se je srazit buď strčením či kopem. Ve svých těžkých zbrojích se pohybují po kolbišti s neuvěřitelnou rychlostí.

Nedílnou součástí HMB, je historická věrnost použitých zbraní a zbrojí. Vybavení jednotlivců je voleno s ohledem na určité období, místo, typ vojenské jednotky či formace, takže HMB bojovník je nejen atlet, ale má též historické znalosti. Pracuje na výběru vhodné zbroji a vhodném setu zbraní, a výsledek může často být srovnatelný se semestrální prací z historie, protože HMB bojovník, jako jakýkoli jiný reenactor, provádí historický výzkum, aby kombinace použitého vybavení byly historicky správné. HMB tudíž také rozvíjí člověka intelektuálně.

Proč lidé začínají s HMB? Snad všichni kluci si představují, že jsou rytíři, ale někteří se tohoto snu nevzdají ani jako dospělí. A tento sport již není dětskou hrou.

Takže obecně vzato, lidé přicházejí k HMB buď od nuly (např. bez jakýchkoli zkušeností s bojovým uměním), což je však velmi vzácné, a nebo v rámci klubu, který se už nějak bojovým uměním věnuje. Co muže přitahuje? Skutečné boje plnou silou (kvalitní zbroj poskytuje dobrou ochranu), pravidla povolují využití nabytých dovedností (strhy a hody, úchopy, údery), užívání skutečných zbraní (i když ztupených), můžete se cítit jako rytíř (pro romanticky založené lidi), a samozřejmě HMB nabízí to, co ostatní bojová umění nemohou, masové bitvy.

Pouze v HMB můžete bojovat bok po boku se svými druhy proti oponentům, užívat různé zbraně dle vašeho vkusu a taktických cílů, a navíc zapojit i strategické rozhodování. Kde jinde může bojovník ukázat, co v něm je, a co všechno umí, pokud ne ve víru skutečné bitvy s mečem a štítem v rukou; když protivník zaútočí a vy musíte bojovat proti třem najednou; když je bojovník zodpovědný nejen za sebe, ale také za výsledek celé bitvy? Vy, jako součást jednotky, máte zodpovědnost, jak za vás samé, ale také také za každého svého spolubojovníka.

Historical Medieval Battles jsou úkolem pro opravdové muže, opravdové bojovníky. Je to sport, který obsahuje to nejlepší ze všech existujících bojových umění, nabízí příležitost starobylé bojové techniky, stejně tak jako nejmodernější tréninkové metody, a také příležitost se stát dobrým bojovníkem v prostředí, které nenabízí žádný jiný druh bojového umění.

HMB je středověký boj, který se stává dalším stádiem vývoje bojových umění v moderním světě.

Převzato z http://middleagestoday.com/en/node/818

Ivan Yaremchuk

Fotografie Zhanna Saganyuk

Překlad Jakub Vácha Stránky české representace