Nechybí nám dnes takové soudy lásky?
Nevím, jestli je nejlepší někde na náměstí probírat osobní život někoho (třeba nedej bože mne)Maršálek píše: Nechybí nám dnes takové soudy lásky?
A proto by jsi si případně postěžovala na svého druha následovně: "jistý pán na jednom dvoře měl velmi půvabnou a okouzlující paní. Ačkoli ona sama ho velice milovala a odhodlaně odmítala dvoření a pozornosti ostatních pánů - a její krása byla proslavená, její cho si jí všímal pramálo. Měl starost jenom o lovy a turnaje, ačkoli před lety své paní přísahal nehynoucí lásku...elizabeth píše:Vim, ze otazka byla smerovana na Jezka, presto se dovolim vetrit a odpovedet rovnez. Pokud bych ty zucastnene lidi znala tak 10 a vice let proc ne. Jinak bych asi nemela duveru v lidi, ktere neznam.Maršálek píše:to je opravdu záležitost uzavřené společnosti - co třeba na hostině, nebo nejezdíš?![]()
Vzpomínám.Katerina píše:No, ještě bych asi dodala, že vyhlášeným "odborníkem" na Soudy lásky byl Jan Lucemburský.
Giullaume de Machaut, který po jeho boku strávil skoro 30let (aby se po jeho smrti dal do služeb Janovy dcery Bonny) napsal mimo jiné dílo - Jugement du roy de Behaing, neboli Soud Českého krále. Bohužel jsem nenašla ani zmínku o českém překladu.
Šlo však o to, že pisatel vyslechl diskusi mezi dámou, které zemřel její milý a rytířem, kterého dotyčná dáma oklamala, a nyní se dohadují, který z nich je více neštasten. Král je rozsoudí a vítězem se stane oklamaný rytíř. Jak k tomuto výsledku král Jan došel nevím, nicméně, pokud si někteRÉ ! vzpomenete, tento příběh použila v malé obměně paní Vaňková v lucemburské trilogii. Podle ní Jan tento soud tehdy uspořádal, když měl políčeno na svou budoucí druhou manželku Beatrix.
To máš pravdu, jsem si skoro jistá, že zrovna toto Machautovo dílo do češtiny přeloženo nebylo, a že se mi občas zpětně stává, že narazím na určité informace, které cíleně hledám, a zjistím, že už to paní Vaňková zpracováno má.acoma píše:Vzpomínám.Katerina píše:No, ještě bych asi dodala, že vyhlášeným "odborníkem" na Soudy lásky byl Jan Lucemburský.
Katerino, ale rekni mi, kam na ty informace ta Vankova chodi a chodila.
Klobouk dolu pred jejim umenim je "vystarat".
Hled´me ho Lucemburka ! Kde jsi to našla ??? Nevěděla jsem, že se jeho verše zachovaly. To je úžasné.acoma píše:Prokop Lucemburský (1354 či 1355 - 24.09.1405)
" V cizí zemi host, smutku mám až dost, ta tam má radost.
Z vlasti jsem vypuzen a z Moravy vyhozen.
Jsem tu jak venkovan, nejsprostěji udolán.
Kdybych byl rytířem, harcoval bych.
Kdybych byl lotrem, drancoval bych.
Nejsem rytíř ani lotr,
jsem jen praubohý žáček-kmotr.
Uhři, to jsou pánové!
Kdepak, spíše lotrové!
Satan, ten je sebere a pak všechny posere."
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 2 hosti