Nechybí nám dnes takové soudy lásky?
Nevím, jestli je nejlepší nìkde na námìstí probírat osobní život nìkoho (tøeba nedej bože mne)Maršálek wrote: Nechybí nám dnes takové soudy lásky?
A proto by jsi si pøípadnì postìžovala na svého druha následovnì: "jistý pán na jednom dvoøe mìl velmi pùvabnou a okouzlující paní. Aèkoli ona sama ho velice milovala a odhodlanì odmítala dvoøení a pozornosti ostatních pánù - a její krása byla proslavená, její cho si jí všímal pramálo. Mìl starost jenom o lovy a turnaje, aèkoli pøed lety své paní pøísahal nehynoucí lásku...elizabeth wrote:Vim, ze otazka byla smerovana na Jezka, presto se dovolim vetrit a odpovedet rovnez. Pokud bych ty zucastnene lidi znala tak 10 a vice let proc ne. Jinak bych asi nemela duveru v lidi, ktere neznam.Maršálek wrote:to je opravdu záležitost uzavøené spoleènosti - co tøeba na hostinì, nebo nejezdíš?![]()
Vzpomínám.Katerina wrote:No, ještì bych asi dodala, že vyhlášeným "odborníkem" na Soudy lásky byl Jan Lucemburský.
Giullaume de Machaut, který po jeho boku strávil skoro 30let (aby se po jeho smrti dal do služeb Janovy dcery Bonny) napsal mimo jiné dílo - Jugement du roy de Behaing, neboli Soud Èeského krále. Bohužel jsem nenašla ani zmínku o èeském pøekladu.
Šlo však o to, že pisatel vyslechl diskusi mezi dámou, které zemøel její milý a rytíøem, kterého dotyèná dáma oklamala, a nyní se dohadují, který z nich je více neštasten. Král je rozsoudí a vítìzem se stane oklamaný rytíø. Jak k tomuto výsledku král Jan došel nevím, nicménì, pokud si nìkteRÉ ! vzpomenete, tento pøíbìh použila v malé obmìnì paní Vaòková v lucemburské trilogii. Podle ní Jan tento soud tehdy uspoøádal, když mìl políèeno na svou budoucí druhou manželku Beatrix.
To máš pravdu, jsem si skoro jistá, že zrovna toto Machautovo dílo do èeštiny pøeloženo nebylo, a že se mi obèas zpìtnì stává, že narazím na urèité informace, které cílenì hledám, a zjistím, že už to paní Vaòková zpracováno má.acoma wrote:Vzpomínám.Katerina wrote:No, ještì bych asi dodala, že vyhlášeným "odborníkem" na Soudy lásky byl Jan Lucemburský.
Katerino, ale rekni mi, kam na ty informace ta Vankova chodi a chodila.
Klobouk dolu pred jejim umenim je "vystarat".
Hled´me ho Lucemburka ! Kde jsi to našla ??? Nevìdìla jsem, že se jeho verše zachovaly. To je úžasné.acoma wrote:Prokop Lucemburský (1354 èi 1355 - 24.09.1405)
" V cizí zemi host, smutku mám až dost, ta tam má radost.
Z vlasti jsem vypuzen a z Moravy vyhozen.
Jsem tu jak venkovan, nejsprostìji udolán.
Kdybych byl rytíøem, harcoval bych.
Kdybych byl lotrem, drancoval bych.
Nejsem rytíø ani lotr,
jsem jen praubohý žáèek-kmotr.
Uhøi, to jsou pánové!
Kdepak, spíše lotrové!
Satan, ten je sebere a pak všechny posere."