Hej, pane králi, nebuď líný - vem' hadry a jdi mezi lid...Ježek píše:Pro starší období nevím, nemám načteny ty staročeské texty. Zemské desky v 15. století, které už jsou česky, uvádějí panovníka jako Jeho Milost. Neznám listinu, kde by panovník používal majestátní plurál, takže se dá předpokládat, že se tykalo.
Dvornost, verše a trubadùři
Re: Dvornost, verše a trubadúøi
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
- elizabeth
- Vévodkyně
- Been thanked: 1 time
Tak Přemysl Otakar II. určitě plurál majestaticus používal, navíc veškerá latinská gramatika je v množném čísle. Jedná se např. o listinu CDB V-3., č. 1639, RBM II. č. 917 a také o korespondenci s římským králem Rudolfem I. Habsburským nebo Fridrichem Hohenzolernským a ve veškerých smlouvách od arbitrážní v listopadu 1276 až po druhou dodatkovou a list o Vítkovcích. Rudolf samozřejmě taktéž užívá my + množné číslo. Užívá toho také Konradin.Ježek píše:Pro starší období nevím, nemám načteny ty staročeské texty. Zemské desky v 15. století, které už jsou česky, uvádějí panovníka jako Jeho Milost. Neznám listinu, kde by panovník používal majestátní plurál, takže se dá předpokládat, že se tykalo.
Ohledně titulace od šlechty mohu z hlavy sloužit jedním příkladem:
Záviš z Falkensteina Přemysla Otakara II. tituluje v listině UBLOE III., č. CDXXI., s. 388–389 jako svého "nejjasnějšího pána, krále českého". Jestli mu tykal z toho neurčím. Mrknu se na další příklady a upřesním to.
Jedná se ale spíše o druhou polovinu 13. století než o první, na kterou se původně kolegyňka Pongrac ptala.
Z té mohu uvést plurál majestaticus, který použil Přemysl Otakar I. v listině UBLOE III., č. CCCXXI., s. 301-302. (Pozor, listina je chybně zařazena editorem Pangerlem do roku 1262 a připsána POII. , jedná se ale o mandát Přemysla Otakara I. )
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Dakujem velmi pekne za uzitocne informacie. Ked Kral hovori tak pisem ze "My" lebo som si tiez vsimla v listinach ze pouzivali plural. A propo vie niekto dobre anglicky? Hladam beta citatelov. MOzem poslat synopsiiu, len neviem, ktora cast fora by na to bola vhodna a vobec komu by sa chcelo citat v anglictine.elizabeth píše:Tak Přemysl Otakar II. určitě plurál majestaticus používal, navíc veškerá latinská gramatika je v množném čísle. Jedná se např. o listinu CDB V-3., č. 1639, RBM II. č. 917 a také o korespondenci s římským králem Rudolfem I. Habsburským nebo Fridrichem Hohenzolernským a ve veškerých smlouvách od arbitrážní v listopadu 1276 až po druhou dodatkovou a list o Vítkovcích. Rudolf samozřejmě taktéž užívá my + množné číslo. Užívá toho také Konradin.Ježek píše:Pro starší období nevím, nemám načteny ty staročeské texty. Zemské desky v 15. století, které už jsou česky, uvádějí panovníka jako Jeho Milost. Neznám listinu, kde by panovník používal majestátní plurál, takže se dá předpokládat, že se tykalo.
Ohledně titulace od šlechty mohu z hlavy sloužit jedním příkladem:
Záviš z Falkensteina Přemysla Otakara II. tituluje v listině UBLOE III., č. CDXXI., s. 388–389 jako svého "nejjasnějšího pána, krále českého". Jestli mu tykal z toho neurčím. Mrknu se na další příklady a upřesním to.
Jedná se ale spíše o druhou polovinu 13. století než o první, na kterou se původně kolega Pongrac ptal.
Z té mohu uvést plurál majestaticus, který použil Přemysl Otakar I. v listině UBLOE III., č. CCCXXI., s. 301-302. (Pozor, listina je chybně zařazena editorem Pangerlem do roku 1262 a připsána POII. , jedná se ale o mandát Přemysla Otakara I. )
- elizabeth
- Vévodkyně
Napadla mě ještě v souvislosti s Anglií Magna Charta Libertatum a samozřejmě "naše" Zlatá Bula sicilská z těch listin nejslavnějších. Já, bohužel se svou mizernou angličtinou nemohu sloužit. Latinu a němčinu bych (snad) nějak zvládla, na angličtinu si netroufám.
- Viola
- Královna
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Dvornost, verše a trubadùři
Fakt nejsem odborník, ale myslím, že byl (mohl být?) rozdíl mezi oficiální titulaturou v latinsky psané listině a normální konverzací v češtině. Co myslíte?
- elizabeth
- Vévodkyně
Tak ona ta moje odpověď směřovala spíše (jak vyplývá i z citace u mého příspěvku) k Ježkovým Zemským deskám, což si myslím, že je dokument s listinami srovnatelný, než k otázce Pongrac (ona je to kolegyňka - musím to opravit). Z toho, že bych něco věděla o verších nebo trubadúrech, mě přece nemůže nikdo podezřívat, že...Viola píše:Fakt nejsem odborník, ale myslím, že byl (mohl být?) rozdíl mezi oficiální titulaturou v latinsky psané listině a normální konverzací v češtině. Co myslíte?

Ano, to aj mna napadlo. tak ako dnes je rozdiel medzi formalnym an neformalnym prejavom. Rozdiel, ale je, ze Kral bol predsa len bohom vyvoleny. V 13 storoci bol ten majestat krala aj pevne zakotveny. (hoci jasne slachta a kralovsky synovia sa aj tak poburovali a vystrkovali rohy) Citala som si pracu jedneho pana ktory napisal roman o vpade Mongolov do Uhorska a tam normalne Belovi tykali este mu aj do volov vynadali, z coho mne az zle prislo haha. No mam taky uplne neracionalny pocit, nicim nepodlozeny, ze sa k nemu tak drzo nechovali, jedine ak v uplne kritickej chvili ked ten clovek uz nemal co stratit.Viola píše:Fakt nejsem odborník, ale myslím, že byl (mohl být?) rozdíl mezi oficiální titulaturou v latinsky psané listině a normální konverzací v češtině. Co myslíte?
PS. Ak sa da zmenim si to meno na svoje aby to nemylilo nikoho.