Rozhodně Prahu - tam jsme ještě nebyli, to místo musíme poznatJiøí Motyèka píše:Určitě. Já bych navrhoval Prahu, to je takový originální nápad, co vy na to...Tekla píše:...ja bych videla jako dalsi nutny postup se predevsim sejit!...
Sborník
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Re: místo
Volo, multum, statim!
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
S ohledem na omezený rozsah sborníku mne napadla ještě jedna možnost úpravy obsahu - ke každé ze tří kapitol jen tři články. Pak by na každý vyšly cca 4 stránky a pokud budou přiměřeně mrňavými, leč ještě čitelnými písmenky psané, pak už by to byl slušný prostor pro odborné příspěvky.
Za "živohistorickou" :D sekci bychom mohli dodat jeden souhrnný článek k 1. kapitole, jehož obsahem by byl civilní život obecně a ke 3. kapitole, kde pánové zpracují téma vojenství - rovněž obecně.
Tím by se uvonil prostor pro třeba rozsáhlejší práci archeologickou s bohatší fotodokumentací u kapitoly druhé.
Takže struktura kapitol by mohla vypadat například takto:
1. kapitola - věnovaná zatím ještě mírovému životu v Čechách 2. poloviny 13. století
Článek historický
Článek "živohistorický" - větší rozsah
Článek archeologický - kratší
Pokud by kapitola měla 13 stran, pak by mohl být poměr např. 6/4/3
2. kapitola - věnovaná vzniku vnitropolitické a společenské krize, nárůstu napětí a šlechtické revoltě
Článek historický - jden velký nebo dva menší
Článek archeologický - větší rozsah
Poměr např. 3/3/7
3. kapitola - věnovaná vlastní bitvě na Moravské m poli a jejím následkům
Článek historický
Článek "živohistorický"
Případný jiný zajímavý příspěvek
Poměr např. 4/6/3
Jsou to jen náměty - ještě jsme se nebavili o velikosti písma, textové a obrazové plochy - protože od toho se bude odvíjet rozsah příspěvků. Takže, prosím, jen nápady
Za "živohistorickou" :D sekci bychom mohli dodat jeden souhrnný článek k 1. kapitole, jehož obsahem by byl civilní život obecně a ke 3. kapitole, kde pánové zpracují téma vojenství - rovněž obecně.
Tím by se uvonil prostor pro třeba rozsáhlejší práci archeologickou s bohatší fotodokumentací u kapitoly druhé.
Takže struktura kapitol by mohla vypadat například takto:
1. kapitola - věnovaná zatím ještě mírovému životu v Čechách 2. poloviny 13. století
Článek historický
Článek "živohistorický" - větší rozsah
Článek archeologický - kratší
Pokud by kapitola měla 13 stran, pak by mohl být poměr např. 6/4/3
2. kapitola - věnovaná vzniku vnitropolitické a společenské krize, nárůstu napětí a šlechtické revoltě
Článek historický - jden velký nebo dva menší
Článek archeologický - větší rozsah
Poměr např. 3/3/7
3. kapitola - věnovaná vlastní bitvě na Moravské m poli a jejím následkům
Článek historický
Článek "živohistorický"
Případný jiný zajímavý příspěvek
Poměr např. 4/6/3
Jsou to jen náměty - ještě jsme se nebavili o velikosti písma, textové a obrazové plochy - protože od toho se bude odvíjet rozsah příspěvků. Takže, prosím, jen nápady
Volo, multum, statim!
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Re: rozsah
Já tu někde četla, že sborník bude mít 40 stránek a bastaTekla píše:hele a neni predcasne pocitat s pouhymi 40 strankami? k tomu by se mel vyjadrit floris, ne?
Ale jestli to není pevný počet, tak to je jenom dobře, protože a počítám, jak počítám, je to málo. Jestli bude k dispozici víc, tak to bude skvělé
Volo, multum, statim!
ja myslim, ze snad krome toho, ze bude pro verejnost a ze bude na tema MP, je vsechno jeste otevrene - az do nasi schuzky... o tech 40 strankach se tusim mluvilo uplne na zacatku, kdyz se uvazovalo o sesivackou sesivane verzi pro interni potrebu... jestli se teda nepletu...
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Nazdárek
Ahojky, ahojky,
jestli na mě počkáte do začátku července - tak se taky připojím.
Jenže já bych mohla přispět tak akorát článkem o šlechtě v té době, třeba se zaměřením na Ronovce ěbventuelně další ... myslím, že Katka zL zmiňovala jako jedno téma - rozpory POII a šlechtického táborta - např, v souvislosti se zabíráním šlechtických majetků - Žitava a spol... atd.
Nemám to ještě vůbec promyšlené, to jen tak na okraj .. nuto domyslet
jestli na mě počkáte do začátku července - tak se taky připojím.
Jenže já bych mohla přispět tak akorát článkem o šlechtě v té době, třeba se zaměřením na Ronovce ěbventuelně další ... myslím, že Katka zL zmiňovala jako jedno téma - rozpory POII a šlechtického táborta - např, v souvislosti se zabíráním šlechtických majetků - Žitava a spol... atd.
Nemám to ještě vůbec promyšlené, to jen tak na okraj .. nuto domyslet
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Vida, to se nam to krasne rozrusta
a chteli byste tu poradu spis ve vsedni den nebo o vikendu? asi to bude delsi debata - vzhledem k tomu, co bude treba probrat, ja bych navrhovala radsi nejake vikendove odpoledne... co treba v sobotu 12. 7.? takovy pozdnejsi pracovni obed? zamluvili bysme nekde salonek, aby byl klid...
prosim, aby se vyjadrili vsichni, kterych se to tyka (tedy potencialni autori, grafici, vydavatele apod.)
a chteli byste tu poradu spis ve vsedni den nebo o vikendu? asi to bude delsi debata - vzhledem k tomu, co bude treba probrat, ja bych navrhovala radsi nejake vikendove odpoledne... co treba v sobotu 12. 7.? takovy pozdnejsi pracovni obed? zamluvili bysme nekde salonek, aby byl klid...
prosim, aby se vyjadrili vsichni, kterych se to tyka (tedy potencialni autori, grafici, vydavatele apod.)
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Bohužel beze mě. Vše na čem se domluvíte budu akceptovat. A přizpůsobím tomu své povstání šlechty. Počet stránek A4 asi 10??Tekla píše:Vida, to se nam to krasne rozrusta
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Já jsem pro!Tekla píše:a chteli byste tu poradu spis ve vsedni den nebo o vikendu? asi to bude delsi debata - vzhledem k tomu, co bude treba probrat, ja bych navrhovala radsi nejake vikendove odpoledne... co treba v sobotu 12. 7.? takovy pozdnejsi pracovni obed? zamluvili bysme nekde salonek, aby byl klid...
Tolik? Já budu mít i s poznámkama tak max. 6elizabeth píše: Počet stránek A4 asi 10??
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Nádhera! =D>
Schůzka:
My se můžeme v pracovní dny zúčastnit po 17. hodině, to máme sichr volno. V sobotu od kuropění (ale to nás asi ještě do žádné hospy nepustí)
Témata máme pro naši "frakci" daná, Maser dodá jeden archeologický (rozsah upřesníme u medoviny), za sebe si troufnu na dva až tři v rozsahu tak 5-6 stran i s poznámkami, literaturou a obrázky.
- Oděv a společnost za POII
- Zábava, kuchyně, stolování
- Svícení a prapočátky optických pomůcek na konci 13. století (tohle je tak max. na tři stránky se vším všudy)
A pochopitelně asi tak dva články většího rozsahu o zbrojích a boji tehdejší doby. Pánové se nijak zvláš nebránili
Schůzka:
My se můžeme v pracovní dny zúčastnit po 17. hodině, to máme sichr volno. V sobotu od kuropění (ale to nás asi ještě do žádné hospy nepustí)
Témata máme pro naši "frakci" daná, Maser dodá jeden archeologický (rozsah upřesníme u medoviny), za sebe si troufnu na dva až tři v rozsahu tak 5-6 stran i s poznámkami, literaturou a obrázky.
- Oděv a společnost za POII
- Zábava, kuchyně, stolování
- Svícení a prapočátky optických pomůcek na konci 13. století (tohle je tak max. na tři stránky se vším všudy)
A pochopitelně asi tak dva články většího rozsahu o zbrojích a boji tehdejší doby. Pánové se nijak zvláš nebránili
Volo, multum, statim!
vyhýbavé chování vùèi schùzce....
Radši bych byla pouhým pisálkem, který v rámci zakázky něco sesmolí a zašle.
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
STOP
Přátelé, rozdělil bych přehazování plánů a návrhů z hromady na hromadu do několika postulátů:
1) tento sborník nebude první a zároveň poslední, takže každá etapa či téma dostanou postupně svůj prostor a nemusejí se drát o místo na slunci
2) ve věci rozsahu jsem uváděl jednoduše knihařitelný rozsah na 40 archů A4, ergo 80 stran A5.
3) Nemá smysl chtít projednávat na jedné schůzce věci obsahové i technické.
Technické a grafické věci + otázku dodání vstupních dat (texty a obrázky) lze probrat ve všední den v Praze v počtu 3-5 lidí, věci obsahové (kapitoly, rozsah a zpracovatele příspěvků atd.) si mohou různě vymailovat garanti jedn. témat s autory mezi sebou.
Buď práci čest.
1) tento sborník nebude první a zároveň poslední, takže každá etapa či téma dostanou postupně svůj prostor a nemusejí se drát o místo na slunci
2) ve věci rozsahu jsem uváděl jednoduše knihařitelný rozsah na 40 archů A4, ergo 80 stran A5.
3) Nemá smysl chtít projednávat na jedné schůzce věci obsahové i technické.
Technické a grafické věci + otázku dodání vstupních dat (texty a obrázky) lze probrat ve všední den v Praze v počtu 3-5 lidí, věci obsahové (kapitoly, rozsah a zpracovatele příspěvků atd.) si mohou různě vymailovat garanti jedn. témat s autory mezi sebou.
Buď práci čest.
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
Re: STOP
tomu nerozumim... chces rict, ze bys tema "Moravske pole" rozkouskoval na nekolik podtemat?floriš píše:1) tento sborník nebude první a zároveň poslední, takže každá etapa či téma dostanou postupně svůj prostor a nemusejí se drát o místo na slunci
aha... takze pres to vlak nejede?floriš píše:2) ve věci rozsahu jsem uváděl jednoduše knihařitelný rozsah na 40 archů A4, ergo 80 stran A5.
ok, kdyz myslis... navrhuji tedy udelat prvni schuzku ciste obsahovou - tedy bez florise...floriš píše:3) Nemá smysl chtít projednávat na jedné schůzce věci obsahové i technické.