Podcasty o historii

Stredověk dnes - historiografie, aktuality, pomoc při bádání ...

Moderátor: Ježek

Ježek
Král
Has thanked: 218 times
Been thanked: 54 times

Podcasty o historii

Nový příspěvek od Ježek »

Téma o podcastech o historii.

Já začnu něčím, co podcast vlastně není, ale vlastně je tím, co slovo podcast znamená - mluvené (rozhlasové) slovo. Tedy pořady Českého rozhlasu.

https://temata.rozhlas.cz/historie
To je několik pořadů různé kvality a vyváženosti.

Pořad Stopy, Fakta, svadectví mi přijde jako bulvár, hledání senzace (různé nacistické poklady, špioni a podobně). Publicistika Ivany Chmel Denčevové (hlavně Jak to bylo doopravdy, méně pořad Osudové ženy) je protikomunistická agitka. Jenže já nepotřebuji argumenty proč byl Gottwald špatný, morální hodnocení (které si dokážu udělat sám) mne nezajímá, zajímá mne proč a jak.
Příběhy 20. století mi nesedly - málo dramaturgie, jenom vyprávění pamětníků, nejde moc k věci.

Když pominu tohle, tak ostatní pořady jsou super - Portréty, Téma plus. To většinou představuje spíš málo známou osobnost, nebo událost. Když je něco známějšího, tak to jde do hloubky. S jedním ale, středověk je povrchní, komentuje vesměs všechno Eva Doležalová, novověk snad není vůbec (celkově je novověk nejvíce zapomínaná éra), moderní dějiny je odborníků několik a tam se zpravidla dozvím dost nového (neznám životopis Barry Goldwatera, Honeckera nebo Kim Ir-sena).
A pak tam jsou Toulky česko minulostí - klasika, kterou netřeba představovat.

A pak jsou dobře udělané cykly pořadů - byla dobře udělaná historie strany KSČ. Teď je nově cyklus Devadesátky a Toulky první republikou. Neslyšel jsem, ale to bude dobré.

Ale podcasty jsou něco jiného, tak předávám slovo dál.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Viola
Královna
Has thanked: 30 times
Been thanked: 10 times

Re: Podcasty o historii

Nový příspěvek od Viola »

Ježek píše: 16 bře 2025 19:19
Pořad Stopy, Fakta, svadectví mi přijde jako bulvár, hledání senzace (různé nacistické poklady, špioni a podobně).
A to mi zase nevadí :wink: Standa Motl je publicista, ne historik, ale přijde mi, že to mívá připravené dobře, zajímavě. Ale samozřejmě to je věc názoru.

Já mám ráda tyto podcasty:

Středověk (jinak) trvá - brněnští Jiří Macháček a Ivan Foletti a občas nějaký host si povídají o středověkých dějinách s přesahem k dnešku nebo naopak ještě zpět do antiky a stěhování národů

Archeopodcast - rozhovory s archeology různých období

Zrnotěrka - rozhovory s archeology v rámci Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Archivárky na cestách - slovenský podcast dvou historiček, Daniely Dvořákové a Miriam Hlavačkové, se zaměřením na 15. století a hlavně dobu Zikmunda Lucemburského
Ježek
Král

Vím, že existují další, ale nikdy jsem neposlouchal:

Včera dnes a zítra - to dělá nějaký bývalý student historie na MU a občas tam povídá někdo ze zdejšího kantorstva, má to vysokou sledovanost.

Přežij historii - podobný formát, rozhovor s historikem, malá sledovanost.

Histopis - tohle na mne vyskakuje jako reklama na FB. Přijde mi to, jako vidina rychlého zisku, snad všechno je generováno AI, od grafiky, po namluvení, ale i texty.

Dějiny temné a tajemné - podcast Deníku
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Rich Ard

Nový příspěvek od Rich Ard »

Pro 20. a částečně 19. století je skvělý podcast Přepište dějiny
Viola
Královna
Has thanked: 30 times
Been thanked: 10 times

Nový příspěvek od Viola »

Ježek píše: 17 bře 2025 08:08
Přežij historii - podobný formát, rozhovor s historikem, malá sledovanost.
Tyjo! Kdysi jsem viděla rozhovor s Jakubem Izdným o sv. Ludmile (s dovětkem na téma humanitní obory na VŠ) a pak už jsem to nemohla najít. A je to tohle. Vřele doporučuji, Jakub velmi dobře mluví.
Zany
Vévoda
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Nový příspěvek od Zany »

Ježek píše: 17 bře 2025 08:08Včera dnes a zítra - to dělá nějaký bývalý student historie na MU a občas tam povídá někdo ze zdejšího kantorstva, má to vysokou sledovanost
Ten taky sleduji, byl tam třeba Žemlička, Reitinger,, Záruba, Nodl, Wihoda...Škoda, že pak další obsah je za paywallem - na Youtube dají první díl a dalších 10 už je jen na HeroHero.. A takových příkladů bude víc
Ježek
Král

Zany píše: 18 bře 2025 20:09 Ten taky sleduji, byl tam třeba Žemlička, Reitinger,, Záruba, Nodl, Wihoda...Škoda, že pak další obsah je za paywallem - na Youtube dají první díl a dalších 10 už je jen na HeroHero.. A takových příkladů bude víc
Protože spousta lidí má představu, že se dá historií uživit na vlastní pěst, mimo úvazky ve veřejném sektoru. Pochybuju, že to jde jinak než chrlením jednoho až dvou historických románů ročně.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek