Seriál Covington Cross je sice pseudohistorický, ale námět mi přijde celkem zajímavý – vyprávění o obyčejné šlechtické rodině. Napadlo mě, proč nepřevést tento námět do českého prostředí. Co by mělo být ústředním motivem? Ten by zůstal stejný, ale zároveň by každá epizoda přinášela různé zajímavosti ze života nejen středověkého šlechtice, ale i obyčejných poddaných, s pozadím skutečných událostí.
Místo děje:
K propojení s životem obyčejných lidí by podle mě nejlépe posloužila spíš nižší šlechta, než ta vysoká, proto jsem si vybral tvrz Plaveč nedaleko Znojma. Její majitelé nepatřili k té nejnižší, ale ani k té nejzámožnější, zároveň její blízkost ke Znojmu, jakožto důležitému přemyslovskému městu, umožňuje zaplést do děje i vysokou politiku, včetně některých zajímavých teorií, jako je například ta Ježkova o původu biskupa Dětřicha

Časové zařazení:
Polovina 13. století.
Fiktivní historie rodu pánů z Plavče:
Důležitá složka celé hry, protože časové zařazení by bylo velmi blízké době vzniku moravské šlechty (Statuta Konráda Oty). Torzovitost dochovaných pramenů samozřejmě neumožňuje rekonstrukci původu pánů z Plavče, proto je to spíš fiktivní záležitost.
Pokud by se mělo jít hlouběji do minulosti, uvažoval jsem ho jednom z mladších synů nějakého bavorského rytíře, který by se na Moravu dostal v doprovodu Wirpirge von Tengling, manželky Konráda I. Brněnského.
Skutečným zakladatelem rodu by však byl až Zbor řečený „Volská hlava“ (*1139), účastník obléhání Milána roku 1158. Po něm by rod měl ve znaku volskou hlavu.
Dramatis personae:
Jednalo by se o pátou generaci, která by obývala dvě tvrze v Plavči – Horní a Dolní. Každou by spravoval jeden z bratrů, které prameny zachycují jako družiníky moravského markraběte Přemysla (syn Přemysla Otakara I.)
Konrád z Plavče
= manželka Agnes von Hückeswagen (v narážce za závěť olomouckého biskupa Bruna, kde se píše, že koupil od vdovy po Konrádovi újezd na Ostravsku)
= syn Dětřich (budoucí olomoucký biskup)
Ranožír z Plavče (Covington Cross – sir Thomas Grey)
= jeho matka pochází z rodu Ranožírů z Ranožírova
= první manželka zemřela (stejně jako v Covington Cross)
= nejstarší syn Zbor (Covington Cross – Armus Grey, účastník Sedmé křížové výpravy, podobně jako ve druhé epizodě Covington Cross by se vrátil domů, 1269 kuchmistr na Brněnském hradě, 1278-1279 moravský podstolí)
= syn Vavřinec (Covington Cross – Richard Grey, 1278-1279 moravský podmaršálek)
= syn Vlk (Covington Cross – Cedric)
= Ranožírova milenka - Marie z Mařatic (Covington Cross, lady Elizabeth) – Mařatice jsou dnešní Morašice kousek od Plavče směrem na Miroslav
= ze vztahu Ranožíra a Marie by byl syn Olbram (v pramenech Olbram z Ludéřovic a zakladatel nové rodové větve, 1279 soudce znojemské cúdy)
Čúžkraj ze Žerotic (Covington Cross – baron John Mullens)
= jeho nepřátelství s plavečskými pány se táhne hluboko do minulosti, kdy se Čúžkrajův prapředek Čúš zúčastnil obléhání Milána společně se Zborem Volskou hlavou
Forma projektu
Textová hra, kde by se hlavních postav (aspoň těch nejdůležitějších) ujali hráči. Ne každá epizoda by vyžadovala jejich stoprocentní přítomnost a sáhodlouhé slohové elaboráty, záleželo by na námětu.
Náměty pro epizody
Tak předně by tu byl něco jako pilot nebo prolog, chcete-li. Naprosto přesně vím, co by bylo jeho náplní – odehrával by se roku 1241 na pozadí vpádu Mongolů do Polska, Uher a jejich průchodu přes Moravu. Spíš by se točil kolem Konráda a Ranožíra, protože jejich děti by ještě nebyly dospělé. Důležitou postavou by byl i Konrádův a Ranožírův bratr Zbor, rytíř řádu Křížovníků a tajný ctitel svaté Anežky, který se na konci prologu ztratí neznámo kam.
Jinak jednotlivé epizody zatím nijak promyšlené nemám. Jedna by se měla týkat problematiky středověkého zemědělství a přiblížit současnému člověku, s čím se tehdejší lidé potýkali.