Václav IV., Karel IV. A Jošt Lucemburský
Moderátor: Katerina
Ano, z pohledu mé maličkosti nechvalně proslulý Lucemburk především tím, že přestože byl svým bratrancem, římským a českým králem Václavem jmenován jako jeho říšský generální zástupce pro Itálii, neváhal se proti svému královskému příbuznému postavit vedle Rožmberků do čela odbojné panské jednoty v r. 1394. Za tyto "zásluhy" obdržel úřad hejtmana Českého království. Co více dodat pro dokreslení charakteru tohoto Lucemburka?acoma píše:...Přiznávám, že jinak o něm nic moc kloudného nevím.Akorát, že byl provorozený, ctižádostivý až "na půdu" a stal se dokonce římským králem...
Možná měl být důslednější...Jiøí Motyèka píše:...neváhal se proti svému královskému příbuznému postavit..
Ano, to nelze vyloučit. Když mně ale, nemůžu si pomoct, povahově připadá trochu podobnej svému bratranci Zikmundovi Lucemburskému, a to navzdory tomu, že otcem Jošta Lucemurského byl Jan Jindřich...Przemysl de Nyestieyky píše:...možná že by byl schopnější než Václav IV...
Moc si tu funkci neužil, což jsem nevěděla. Zvolen byl 1. října 1410 a 18. ledna 1411 umřel.Jiøí Motyèka píše:[
Římským králem se stal v r. 1410...
Knížku jsem si koupil přímo v Matici Moravské, která ji vydala r. 2002 (v Kosmase neustále vyprodána), ale nejspíš ji už nějaký badatel přede mnou prohlížel.acoma píše:http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=131521
Tak pro Vaši infromaci, z článku už je kniha, a výtvarně nádherná (bohužel 420 CZK) Prohlížela jsem si jen obrázky skoro 45 minut.Katerina píše:Zase v jednom historickém sborníku - Historica Mediaevalia - ale jak jsem psala neobjednával si to sám, ale spolu s bratránkem z Berry.acoma píše:Ty jo. O Meluziíně jsem věděla, ale ne, že objednavatelem byl Jošt.Kdes to vyšárala?
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů