Vyška lidí
Vyška lidí
Vubec nevim, zda jsem na te spravne strance, ale mam takovy problem. Hledam vysvetleni na to, proc jsou na severu Evropy (Norsko, Nemecko a td..) vysoci lide i kdyz treba v Rusku (sever) jsou lide mali a proc na jihu jsou vetsinou mensiho vzrustu, ale paradoxne nektere africke kmeny maji velmi vyske lidi...V cem je zakopany pes? Proc to tak je?
-
- Král
- Been thanked: 2 times
Re: hledam vysvetleni..
Zajímavé. Mě to spíš zaujalo jako vývoj populace na našem teritoriu. Já jsem to pro sebe odvodil z dobré výživy malých dětí. Jsem generace vykrmená na dodávkách UNRA po válce - nar. 1946. Měli jsme vločky, čokoládu, ovoce, což generace před námi dlouhodobě ne. Pak zas byly generace odstavené za komunizmu - nic a nic... Podle mne výšku průměrné populace stanoví výživa malých dětí. Jak se tak zamýšlím bez nároku na objektivitu, tak třeba Masajové mají dobytek, beduini velbloudy a svoje děti živí velmi dobře. Jakou roli v tom hraje dědičnost, to nehodlám ani odhadovat, ale já myslím, že výživa malých dětí je klíčová.Lenka píše:Vubec nevim, zda jsem na te spravne strance, ale mam takovy problem. Hledam vysvetleni na to, proc jsou na severu Evropy (Norsko, Nemecko a td..) vysoci lide i kdyz treba v Rusku (sever) jsou lide mali a proc na jihu jsou vetsinou mensiho vzrustu, ale paradoxne nektere africke kmeny maji velmi vyske lidi...V cem je zakopany pes? Proc to tak je?
Re: hledam vysvetleni..
Máš naprosto pravdu. Klíčová je výživa dětí, hlavně zastoupení masa a celkově příjem proteinů. Obecně platí, že lovecko-sběračské a pastevecké společnosti jsou vyšší, kdežto zemědělské nižší. Nižší postavy v historii taky souvisí s vyšší hustotou osídlení (a tedy větší orientací na obilí v porovnání s chovem). Ale tělesná výška je ovlivněná i etnicitou a liší se etnikum od etnika, aniž by to mělo příčinu ve stravě, to bysme neměli opomínat. Každopádně nejdůležitější je ta strava dětí, jak říkáš.slavicekvac píše:Zajímavé. Mě to spíš zaujalo jako vývoj populace na našem teritoriu. Já jsem to pro sebe odvodil z dobré výživy malých dětí. Jsem generace vykrmená na dodávkách UNRA po válce - nar. 1946. Měli jsme vločky, čokoládu, ovoce, což generace před námi dlouhodobě ne. Pak zas byly generace odstavené za komunizmu - nic a nic... Podle mne výšku průměrné populace stanoví výživa malých dětí. Jak se tak zamýšlím bez nároku na objektivitu, tak třeba Masajové mají dobytek, beduini velbloudy a svoje děti živí velmi dobře. Jakou roli v tom hraje dědičnost, to nehodlám ani odhadovat, ale já myslím, že výživa malých dětí je klíčová.