Místo je s hradem spojené pouze v pověstech a na této staré skice mapy...

Harfa na výseku mapové skicy
Moderátor: Zany
Velice vzdáleně to připomíná siluetu Bezdězu.Alespoň jenom měPrzemysl de Nyestieyky píše:Na jedné skice mapy (viz obr. níže) z XVI. století ..je poměrně dominantně zakreslen jakýsi "hrad", jinde zvaný Helffenstein....
Já na tom místě nebyl...ale taky nevěřím, že tam něco takového (nebo jiného?) stálo.KOMOÑ píše:...vypadá to velice mohutně na to aby se to dokázalo ztratit do neznáma
A co z toho plyne na Harfu?KOMOÑ píše:Stačí aby jenom polovina z toho co sem jmenoval byla uplatněna na hradni zřícenině a ze zříceniny nám už pak zbydou jenom ty písemné prameny(a někdy ani to ne)!
No ze všeho nejlepší je se tam podívatPrzemysl de Nyestieyky píše:A co z toho plyne na Harfu?KOMOÑ píše:Stačí aby jenom polovina z toho co sem jmenoval byla uplatněna na hradni zřícenině a ze zříceniny nám už pak zbydou jenom ty písemné prameny(a někdy ani to ne)!Že v její (jeho?
) existenci tolik nepochybuješ?
Proto jsem k tomu taky skeptický. Harfa by bylo vysvětlení skalistého hřbetu, snad i HARFENSTEINKOMOÑ píše:Jinak při nepatrné troše představivosti si můžem ověřit že kopec skutečně jako hrafa vypada...
Przemysl de Nyestieyky píše:Proto jsem k tomu taky skeptický. Harfa by bylo vysvětlení skalistého hřbetu, snad i HARFENSTEINKOMOÑ píše:Jinak při nepatrné troše představivosti si můžem ověřit že kopec skutečně jako hrafa vypada...ale co >Helfenstein<?
Jestli to není spletená pověst s Vysokým Kolem, kde se říká, že byl Krakonošův hrad, který se propadl do země...KOMOÑ píše:...na Obří hoře stojí Helfenstein, vysoká skála, na které kdysi stál hrad loupeživých rytířů, ale měl se jednoho dne propadnout do země
Przemysl de Nyestieyky píše:Jestli to není spletená pověst s Vysokým Kolem, kde se říká, že byl Krakonošův hrad, který se propadl do země...KOMOÑ píše:...na Obří hoře stojí Helfenstein, vysoká skála, na které kdysi stál hrad loupeživých rytířů, ale měl se jednoho dne propadnout do země
Ale taky mám pocit, že se něco říkalo o tzv. Hladíkově výšině, že tam cosi bylo - to je na druhé straně od Harfy za Janskými lázněmi...
Je to zajímavé, ale trochu mě udivuje, že se o takovém malém místě zmiňovali právě bratři Grimmové...?KOMOÑ píše:Jednu míli od Turnova v Čechách na Obří hoře stojí Helfenstein,... www.pohadky.org
Jak se k tomu hoši Grimové dostali to skutečně netuším.Ale to zmizení (propadnutí)do země by jen čistě teoretickymohl znamenat sesuv půdy.Przemysl de Nyestieyky píše:Je to zajímavé, ale trochu mě udivuje, že se o takovém malém místě zmiňovali právě bratři Grimmové...?KOMOÑ píše:Jednu míli od Turnova v Čechách na Obří hoře stojí Helfenstein,... www.pohadky.org![]()
Ale ta míle od Turnova bude spíš od Trutnova a Mäschendorf bude spíš Horní Maršov, někdejší Marschendorf...?
Ano, někdy ještě 18-19.st. byla nějakým sesuvem zasypána nějaká ves u Mužského... ale jinak je to podle mě - jak jsi řekl - "jen čistě teoretické".KOMOÑ píše:...jen čistě teoretickymohl znamenat sesuv půdy.
Dříve vůbec ne neobvyklý jev kvůli kterému se stěhovali celé vesnice...!
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů