vojenské hodnosti

Společenské uspořádání (obecné trendy), každodennost, kultura a umění, vojenství ...
Fandaaa

vojenské hodnosti

Nový příspěvek od Fandaaa »

Ahoj všem, nevím sice jestli jsem můžu vložit můj následující dotaz, ale tato stránka mi vyjela jako první když jsem zadal do vyhledávače "středověk". Zkrátka bych se rád zeptal jaké byli vojenské hodnosti ve středověku a popřípadě jak šli za sebou. Myslím tím, jako dneštní podpraporčík, rotmistr, kapitán, generál apod. Tyto stránky zjevně navštěvuje mnoho lidí kteří se zajímají o středověk ve velké míře, tak doufám, že mi prosím někdo odpoví. Předem děkuji za odpověď a přeju hezký den.
Uživatelský avatar
Laurentius
Vévoda
Příspěvky: 949
Registrován: 03 úno 2009 19:14
Been thanked: 3 times

Re: vojenské hodnosti

Nový příspěvek od Laurentius »

Moc rozsáhlá až nejasná otázka. Chce to mít trošku nějakou základní znalost o středověkém válečnictví z knih nebo internetu. Pokud tě zajímá složení a organizace takového vojska v Čechách, tak pro začátek doporučuji článek od Maršálka:

http://hradeckydvur.net/martova-pole/sl ... i-ve-14-st
Jaro
Poddaný
Příspěvky: 4
Registrován: 26 čer 2015 18:03

Re: vojenské hodnosti

Nový příspěvek od Jaro »

Zdravím, ja by som taktiež potreboval zistiť hodnosti v stredovekom vojsku. Vyššie uvedený článok bol poučný, ja sa chcem však opýtať, ako to bolo v 12. storočí v menšej armáde vojakov. Kto ich viedol? Na čele vojska pravdepodobne stálo priamo knieža prípadne vojvodca. Chcem sa opýtať, či vojvodca mal pod sebou ešte ďalších veliteľov, a ako sa označovali: či to boli kapitáni a desiatnici, ktorý velili pechote, lukostrelcom, rytierom, alebo ako to bolo?
Za odpoveď vám ďakujem.
Rubáš z Hrádku
Rytíř
Příspěvky: 165
Registrován: 01 pro 2010 15:47
Bydliště: Litoměřice
Been thanked: 2 times

Re: vojenské hodnosti

Nový příspěvek od Rubáš z Hrádku »

Žádné všeobecně platné hodnosti ve středověku neexistovaly. původně každý šlechtic vedl svůj houf. Panovník nebo velitel tažení mohl jmenovat některého šlechtice třeba velitelem předvoje, který zajišťoval cestu a průzkum atd....
Do velkých bitev bylo vojsko rozděleno obvykle do 3-4 skupin -- pravé a levé křídlo, střed a později i záloha. Mohli se šikovat ale i do za sebou stojících skupin. Velením jednotlivých šiků byli pověřeni osvědčení bojovníci nebo nejbohatší a nejvznešenější šlechtici (kterým byli dáni v případě jejich nezkušenosti osvědčení válečníci jako rádci).
S postupnou profesionalizací se objevovaly "hodnosti" jako velitel střelců či kušičníků atd.
U nás se objevila jistá organizace hlavně za husitských válek. Ani zde neexistovaly hodnosti, ale lidé pověření velením na daném tažení.

http://husitstvi.cz/vojenstvi/husitske- ... ke-armady/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://husitstvi.cz/vojenstvi/vojenske-jednotky/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.valka.cz/clanek_13627.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Hodnosti jako takové se objevily až v profesionálních armádách, ovšem i zde byly platné pouze v pluku, v němž dotyčný sloužil. Pokud jednotku změnil, neznamenalo to zachování "hodnosti".
Jaro
Poddaný
Příspěvky: 4
Registrován: 26 čer 2015 18:03

Re: vojenské hodnosti

Nový příspěvek od Jaro »

Díky za rýchlu odpoveď, veľmi si mi pomohol. :)

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů