Výlety a výpravy
Moderátoři: elizabeth, Zany, Ježek, Katerina
- Ježek
- Král
- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 45 times
Re: Výlety a výpravy
Týden předtím to vypadá na ty kostely na Moravě.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
Předběžně neděle Bořitov a hrad Boskovice, zámek Rájec - moc to kostelový není.Ježek píše:Týden předtím to vypadá na ty kostely na Moravě.
Sobota možná Tasov a okolí (tam je toho víc)
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Tak dávám sem - jarní Budapest - tu jsem tedy nefotila , ale výlet do Szetendre a Ostřihomi áno. Bylo krásně ..
http://catherinelagrande.rajce.idnes.cz ... _Ostrihom/
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
V těchto končinách jsem byla i v září a jsou možná i hezčí než na jaře. Všem cestovatelům doporučuji. Szentedre je krásné město na několika ostrovech.Nejlépe si projet město v kočáře. Do Ostřihomi jsem se dostala ještě převozem ze Štúrova, když nebyl opraven most. Pohled z druhé strany Dunaje/ze Slovenska/ je opravdu úchvatný.Přímo oslňující. Madaři milují manželku Františka Josefa I., Elizabetu a na každém kroku narazíte na nějakou připomínku její osoby. Pokud budete pokračovat v cestě po toku Dunaje, tak se dostanete k hradu Vysegrad, kde se údajně narodil Matyáš Korvín. A pokud už budete v Maďarsku, tak prý nejhezčí město je Eger. Kromě termálních lázní mají také dobré víno. A po sklence výborného vína jsem vylezla na místní minaret,který tam stojí od 16. století.Výhled byl skvostný. Bylo mi divné, že pouštějí návštěvníky v 15 minutových intervalech. Při cestě nahoru a dolu jsem pochopila, proč to tak je.Měřím 175 cm a vážím úměrně. Byla to strastiplná cesta nejen nahoru , ale hlavně dolů. Nepočítalo se s tím, že by někdo, kdo měří víc jak 150 cm a váží víc jak 45 kg i s klíčem od baráku, tam mohl vylézt.Byli k vidění i jedinci, kteří nahoru vylezli po čtyřech a zpátky také. Ale já jsem to hrdě sjela po zadní části.Katerina píše:Tak dávám sem - jarní Budapest - tu jsem tedy nefotila , ale výlet do Szetendre a Ostřihomi áno. Bylo krásně ..
V Maďarsku se mi moc líbilo a tak jsem ještě navštívila lázně Miskolc Tapolca s jeskyními lázněmi.
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
-
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Historii k Egeru: Odolan Pětipeský majitel panství včetně vsi Tuřany u Slaného jako mladík byl v odboji před Bílou Horou. Vrátil se jako švédský důsdtojník s Banérem. Když v Kvílicích uviděl jak Švédi zapálili kostel, tak je vyhnal, uhasil ohěň a jel do Louny vynadat Banérovi, že přijel ne pálit, ale kvůli víře. banér se mu vysmál, tak mu hdil pod nohy důstojnický patent a s kamarádem odjel bojovat proti sracénům do Uher. V první potyčce byla zajat. Odseděl 30 let v dolech u Egeru. Vysvobodila ho agova dcera na přímluvu Panny Marie Tuřanské. ( takto madona krásného období za Karla IV, v trezoru, k vidění o pouti. )
Vrátil se domů, kde ošetřoval dva roky lidi nemocné a chudé. Pohřeb navštívilo tisíce lidí, až je nechal obklíčit Martinic vojskem. Pan farář ale vysvětlil, že je to opravdu jen funus... Pouť se jmenuje Pětipejská !
//edit Zany: citovat předchozí příspěvek je zbytečné
Vrátil se domů, kde ošetřoval dva roky lidi nemocné a chudé. Pohřeb navštívilo tisíce lidí, až je nechal obklíčit Martinic vojskem. Pan farář ale vysvětlil, že je to opravdu jen funus... Pouť se jmenuje Pětipejská !
//edit Zany: citovat předchozí příspěvek je zbytečné
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Tak koukám, že Voděrady se v nejbližší době asi neopraví. http://www.sreality.cz/detail/prodej/os ... 2016740700Zany píše:snad Polní Voděrady?
http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/po ... rady/zamek
Měla bych na rekonstrukci?
-
- Vévoda
Pětipejská pouť v Tuřanech u Slaného je 20. srpna 2011 v 11 hodin. K vidění bude gotická madona krásného slohu z doby Karla IV. Kdo vydrží do konce mše, může ji vidět i bez oblečků, než se odveze do trezoru. Je to moc pěkná polychromie. Na hřbitově dřevěná zvonice.
-
- Královna
No, koukala jsem na to , ale "moje" vila v Szentendre to není .. ale stav koukám skoro podobný, no - tohle je spíš horší .Viola píše:Tak koukám, že Voděrady se v nejbližší době asi neopraví. http://www.sreality.cz/detail/prodej/os ... 2016740700Zany píše:snad Polní Voděrady?
http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/po ... rady/zamek
Měla bych na rekonstrukci?
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Viola
- Královna
Máš ji někde na fotce?Katerina píše:No, koukala jsem na to , ale "moje" vila v Szentendre to není .. ale stav koukám skoro podobný, no - tohle je spíš horší .
Já si úplně představuju ten zámeček opravený, nahoře je ples v plném proudu, někteří se půjdou nadechnotu čerstvého vzduchu na ten balkónek... Ach jo.
-
- Královna
Mám, ale já furt neumím vložit ten obrázek , už jsem to zase zapomněla.Viola píše:Máš ji někde na fotce?Katerina píše:No, koukala jsem na to , ale "moje" vila v Szentendre to není .. ale stav koukám skoro podobný, no - tohle je spíš horší .
Já si úplně představuju ten zámeček opravený, nahoře je ples v plném proudu, někteří se půjdou nadechnotu čerstvého vzduchu na ten balkónek... Ach jo.
Ale dávala jsem do tohoto tématu odkaz na celý ten budapeštský výlet , tak tam byla, ale pošlu ti jí ještě majlíkem, mám jí i v pracovním kompu.
Jen co dopíšu hodnocení odborné praxe té studentky co u nás byla na praxi- když jsme o tom přemýšlela v autě, tak mě napadaly úplně "geniální" až krystalické myšlenky, a ted´sedím před tou A4, mám čtvrt stránky a v hlavě duto .
- Viola
- Královna
To nespěchá. A myslíš, že ta čtvrtstránka nebude stačit? Přeci nemůžou v té škole čekat, že se s tím někdo bude mořit...Katerina píše: Jen co dopíšu hodnocení odborné praxe té studentky co u nás byla na praxi- když jsme o tom přemýšlela v autě, tak mě napadaly úplně "geniální" až krystalické myšlenky, a ted´sedím před tou A4, mám čtvrt stránky a v hlavě duto .
Re: Rožmberkové
Nechystáte se někdo na výstavu o Rožmbercích na Pražský hrad nebo do Valdštejnské jízdárny?
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
Re: Rožmberkové
asi by to chtělo co nejdříve :http://www.rozmberskyrok.cz/page/news/86 a tohle už bohužel neuvidíme:http://ulice.tyden.cz/zpravy/vystava-o- ... _1797.htmlViola píše:Výhledově určitě.Dagmar píše:Nechystáte se někdo na výstavu o Rožmbercích na Pražský hrad nebo do Valdštejnské jízdárny?
tak konkrétně kdy? Pražáci asi nebudou mít problém, ostatní si musí ujasnit termín. Budou prázdniny a doba dovolených , tak si snad mohou k víkendu přidat nějaký den dovolené. Samozřejmě, že ne pondělí. Myslím, že jsme schopni poskytnout i mimopražským noclech.Zany píše:taky bych zašel
- Ježek
- Král
Já nevim, jak brigády a tak (ještě potřebuju vydělat nějaký peníze)Dagmar píše:tak konkrétně kdy? Pražáci asi nebudou mít problém, ostatní si musí ujasnit termín. Budou prázdniny a doba dovolených , tak si snad mohou k víkendu přidat nějaký den dovolené. Samozřejmě, že ne pondělí. Myslím, že jsme schopni poskytnout i mimopražským noclech.Zany píše:taky bych zašel
-
- Vévoda
29. 30. 6. bych bral.Dagmar píše:tak konkrétně kdy? Pražáci asi nebudou mít problém, ostatní si musí ujasnit termín. Budou prázdniny a doba dovolených , tak si snad mohou k víkendu přidat nějaký den dovolené. Samozřejmě, že ne pondělí. Myslím, že jsme schopni poskytnout i mimopražským noclech.Zany píše:taky bych zašel
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 5766 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Wladislaus
-
- 0 Odpovědi