Husitská revoluce

Dějiny od roku 1378 do roku 1526 (definitivní nástup Habsburků). Poslední Lucemburkové (Václav IV. a Zikmund), husitství, Habsburkové, Jiří z Poděbrad a Jagellonci. Světové dějiny v 15. a 16. století.

Moderátor: Katerina

Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

30tiletá válka v. husitská revoluce

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Dovolím si velice „stručně“ popsat příčiny krvavého evropského konfliktu. Pokud se někomu bude zdát příspěvek přesto delší, omlouvám se, ale je to z toho důvodu, aby vyniklo, že náboženská revoluce ve střední Evropě, která přestože musela čelit zahraniční intervenci je něco úplně jiného, než imperiální konflikt zasáhnuvší celou Evropu. Tento příspěvek si nečiní nižádného nároku na jakési syntetické uzavření…

V 16. st. se začínaly zvětšovat hospodářské i společenské rozdíly mezi evropskými státy způsobené nerovnoměrným hospodářským vývojem. V západní Evropě, zejména v Nizozemí a ve Skandinávii se začaly v předstihu uplatňovat ranně kapitalistické výrobní způsoby i vztahy. Někde již dokonce výroba zboží začala přesahovat domácí spotřebu a bylo nutno hledat odbyt v zahraničí, čímž se začíná etablovat evropský trh. Feudální monarchie začaly žárlivě střežit obchodní cesty a střediska obchodu, nebo jim např. z cel plynuly tučné zisky. A to byl již krůček ke snahám zmocnit se hospodářsky prosperujících území, ovládnout obchod, a to vč. koloniálního. Toto úsilí centralizovaných absolutistických monarchií rozšiřovat neustále své území vyvolávalo vznik opozičních zahraničních koalicí. Bývalá evropská „rovnováha“ se začínala pomalu hroutit.

Španělsko se nechtělo vzdát vize na nadnárodní katolickou monarchii a tyto plány ztroskotaly na znovudobytí Nizozemí. Jaké byly výchozí poměry v evropském (zahraničním) obchodu? Španělsko se neobešlo bez pobaltského obilí dováženého nizozemskou lodní dopravou. Proti znovuovládnutí Nizozemí Španělskem byla zcela nepokrytě Francie s Anglií, která by tak přišla o nástupiště svých obchodních aktivit směrem na kontinent. Nizozemí ruku v ruce s Anglií se snažily omezit vliv hanzovních měst v oblasti Baltského moře, jehož námořních obchodních cest využívalo pochopitelně i Dánsko se Švédskem. Tyto mnohdy protichůdné hospodářské zájmy vedly k velice složitým a křehkým vztahům mezi evropskými zeměmi. Proti rodovému spojenectví španělských a rakouských Habsburků, kteří jako v kleštích svírali Francii, a byli podporováni papežem a Polskem, se utvořilo volné spojenectví Francie, Anglie a Nizozemí. Mírová smlouva mezi Španělskem a Nizozemskem z r. 1609 konflikt pouze oddálila.

Jaké byly poměry ve střední Evropě? Rakouské, české, uherské ale i některé německé země stojící konzervativně na feudálních základech se nutně v hospodářském rozvoji opožďovaly. V těchto zemích se pak vytvářely protestantské opozice snažící se prosadit ranně kapitalistické výrobní vztahy proti zkostnatělému Habsburskému feudálnímu absolutismu stojícímu na ideologickém spojenectví s katolickou církví. V Německu se šlechta a m칝anstvo rozdělilo do 2 táborů podle vztahu k Habsburkům a dle konfese. Kalvinista Fridrich Falcký, pozdější zimní král se postavil do čela protestantské Unie, bavorský vévoda Maxmilián se stal čelným představitelem katolické Ligy. Luteránské Sasko lavírovalo, jak jsem se už o tom zmiňoval, mezi oběma tábory. Karty byly rozdány, nastalo dusno před bouří, stačila už jen roznětka.

Tou se stala pražská defenestrace, v pořadí třetí, kdy 23. května 1618 byli z oken místodržitelské kanceláře na Pražském hradě vyhozeni místodržitelé Martinic se Slavatou s jejich písařem Fabriciem. Krvavý konflikt trvající téměř třetinu století mohl začít…
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 04 led 2007 16:36, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
elizabeth
Vévodkyně
Příspěvky: 2127
Registrován: 04 zář 2006 15:24
Bydliště: doma, což je všude tam, kde mě mají rádi...
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: 30tiletá válka v. husitská revoluce

Nový příspěvek od elizabeth »

Jiøí Motyèka píše:. ..Proti rodovému spojenectví španělských a rakouských Habsburků, kteří jako v kleštích svírali Francii, a byli podporováni papežem a Polskem se utvořilo volné spojenectví Francie, Anglie a Nizozemí. Mírová smlouva mezi Španělskem a Nizozemskem z r. 1609 konflikt pouze oddálila.
Ony se ty spojenectvi tak trochu prelevaly. Ale bylo to jakesi prirozene spojenectvi mezi Jindrichem IV. ( kdysi hugenotem,za rok zavrazdenym), bud Alzbetou (hlavou anglikanske cirkve,zemrela 1603) nebo Jakubem I. Anglickym(nastoupil samozrejme po ni, syn Marie Stuartovny a lorda Henry Darnleye) a Nizozemim.
Jiøí Motyèka píše:...
zkostnatělému Habsburskému feudálnímu absolutismu stojícímu na ideologickém spojenectví s katolickou církví.
A to se tady Ti Habsburci "sackovali" jiz od Rudolfa I., ne ceskeho ale rimskeho krale. Jiriku, jak se Ti libil ten vyrok nespecifikovaneho biskupa o nem?



Jinak, dvakrat jsem se divala, zda do tematu nadepsaneho jako "Husitske valky" opravdu pisu spravne, ale ano, ono je to tim, ze jsme tam prebehli do stoleti 16. a 17., stoleti reformace a protireformace.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: 30tiletá válka v. husitská revoluce

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

elizabeth píše:...Jiriku, jak se Ti libil ten vyrok nespecifikovaneho biskupa o nem?...
Ano jeho půvab spočívá v tom, že je pro ambiciozní a mocichtivé Habsburky tak signifikantní. Nestačila jim pouze střední Evropa a "za chvíli" byli v Španělsku. To ti je snad jediná věc, čím mne tento rod fascinuje. (ale abychom nepřebíhali z tématu do tématu)...
...
elizabeth píše:...Jinak, dvakrat jsem se divala, zda do tematu nadepsaneho jako "Husitske valky" opravdu pisu spravne, ale ano, ono je to tim, ze jsme tam prebehli do stoleti 16. a 17., stoleti reformace a protireformace.
Já jsem se o 30tileté válce rozepisovat nechtěl, ale když se oba kluci tak křečovitě chytli eufemisticky řečeno zavádějícího srovnávání husitské revoluce s válkou, jež zasáhla celý kontinent, co mi zbývalo? Nístějka mě navíc ještě obvinil z toho, že o tom nechci psát tady, tak jsem napsal... :D
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Válka v. revoluce

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Przemysl de Nyestieyky píše:…A já reagoval na jednu jedinou věc. … v čem já vidím onu podobnost mezi oběma válkami. Ideovým charakterem jsou samozřejmě naprosto odlišné, ale z hlediska běžného života těch let je to jakoby se celá situace naprosto opakovala, jen s jinými lidmi, jinými hesly, jinými zbraněmi. Nelze to srovnat s 1.sv.válkou a ani s jinými válkami, ale mezi těmito dvěma vidím i z regionálního hlediska stejný útlum veřejného života...
Opětovně musím, již poněkolikáté zdůraznit, že uváděné „podobnosti“ jsou ve zcela neprincipiálních věcech. Tj. např. obecné konstatování „útlum veřejného života“ se týká každé války a je v kterékoli době. Odlišnosti jsou v jiných, v zásadních a principiálních aspektech, viz příspěvek o příčinách 30tileté války.

Husitská revoluce byla revolucí před revolucemi, to je termín převzatý z moderní historiografie. Přerostla v občanskou válku převážně lokálního charakteru s nejvíce zasaženými Čechami a s jasně definovaným nepřítelem na „dvou stranách barikády“. Náboženské důvody byly v popředí.
Právě 30tiletá válka je srovnatelná z hlediska celoevropského válčiště a obdobných, tj. imperiálních příčin vzniku s 1. sv. válkou. Jediný rozdíl je, že konflikt ze 17. st. ještě neměl naštěstí transatlantickou dimenzi. Náboženské důvody byly po relativně krátkém počátku konfliktu zcela eliminovány, byly vytvořeny koalice, které měly se státními konfesemi, jež měly reprezentovat, pramálo společného.
Uživatelský avatar
Valacar
Sedlák
Příspěvky: 7
Registrován: 27 úno 2007 08:25

Nový příspěvek od Valacar »

Filip Svehla píše:To rikejte panu Motyckovi! Jakmile se ve jmenu myslenek zacne bojovat je to prosta vzpoura a rebelie.Nemuzu si pomoct, ale jako pravicove smyslejici clovek to tak proste vidim....
Zajímalo by mne jak se jako pravicový člověk odsuzující rebelie a prosazování myšlenek silou díváte na americkou (či francouzskou)revoluci? Ostatně na jakoukoli úspěšnou revoluci... Bez nich by jste si o Vašem svobodném filosofování mohl nechat jenom zdát... :D
Uživatelský avatar
Maršálek
Kníže
Příspěvky: 366
Registrován: 22 led 2007 10:38
Bydliště: HK

Nový příspěvek od Maršálek »

:lol:
servo
p(o)sel z budoucnosti

husitstvi

Nový příspěvek od p(o)sel z budoucnosti »

Husitstvi je zlocin 15 stoleti.Zizku bych klidne prirovnal s hitlerem protoze obhajit svoji viru tim ze se znici vse co je krestanske neni z hlavy normalniho cloveka.
To svedci mimo jine i o tom ze Trocnov je vykladan jako "trubec,neschopny clovek atd..."pan Zizkus nosil ve jmenu spise posmesek kterej ho dobre vystihnul.
Vsechno ma svoje klady i zapory ja se nestavim nejak proti ale nechat pozabijet lidi jenom proto ze maji katolicke vychovani neni zadne braneni ale zlocin 15 stoleti kterej se da prirovnat s Holocaustem.
Vsimnete si jak dopadli zidi ze verily svoji vire.A myslim ze kdyby to slo tak pametnici Zizku prirovnaj s tiranem jakym byl hitler,stalin a dalsi...

Nikde a myslim ze kdybych to nepripomenul ja by nebylo napsano ze nekteri pani ze strachu pred tiranem pristoupily na viru podoboji a tim padem i vsichni jeho poddani.To je potreba taky zduraznit!

A ted mi teda vysvetlete co je to za viru na kterou se clovek da nedobrovolne kvuli strachu ze smrti?Komenskej se radeji stal bezdomovcem aniz by tohle pripustil!
Paklize nekdo veri necemu ze strachu tak to neni zdrava vira ale blud.A vzhledem k tomu ze v husitskych valkach vlivem otresneho teroru nevinnejch lidi doslo k vytvoreni podminek techto bludu spousta lidem nezbylo nic jineho nez jim verit a to jenom proto aby je nekdo nepodriznul,neupalil,neudal atp...!


Malej priklad z nedavne minulosti.Komunisticke volby zaokrouhlene vychazeli na 100%Dneska kazdej tvrdi ze komunistou nebyl ale volil je proto ze mu nic jineho nezbejvalo.Malokdo ma zaludek nechat si ztrpcit zivot kdyz vi ze kdyz bude drzet hubu nic by se mu nemelo stat.proto taky 100%
To same se stalo v 15 stoleti!


Ps:nesrovnavam krestanstvi ani kalich.Obe viry jdou mimo me.Pisu tu jenom proto ze predpokladam ze me za to nekdo posle k pranyri!
To same plati i u bodu kdy lidi byli nuceni prejit na jinou viru.proto pokud tomu nerozumite prectete si to radeji jeste jednou ale stejne verim ze mi budete jmenovat zbytecne konkretni pripady jednoho cloveka ze zrona u nej to tak nebylo atd...
Uživatelský avatar
Maršálek
Kníže
Příspěvky: 366
Registrován: 22 led 2007 10:38
Bydliště: HK

Nový příspěvek od Maršálek »

to p(o)sel z budoucnosti: Pokud chceš jakékoli, tedy i toto historické období hodnotit, zkus ho nejprve alespoň zevrubě prostudovat :lol: vyhneš se tomu, že tu budeš jak ty říkáš "trubec,neschopny clovek atd..."

Každý má právo na názor a já si ten tvůj rád vyslechnu - pokud mě zaujme, můžu s tebou diskutovat, souhlasit, nebo ti naopak oponovat. Ale zatím není na co reagovat, je to spíše úsměvné čtení :wink:
servo
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

"Vyvážená" kritika

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

p(o)sel z budoucnosti píše:Husitstvi je zlocin 15 stoleti.Zizku bych klidne prirovnal s hitlerem protoze obhajit svoji viru tim ze se znici vse co je krestanske neni z hlavy normalniho cloveka...
Ano, p(o)sle a odpůrče páleni v sudech, perfektní ahistorické hodnocení husitské éry a jejího protagonisty.
Maršálek píše:to p(o)sel z budoucnosti: Pokud chceš jakékoli, tedy i toto historické období hodnotit, zkus ho nejprve alespoň zevrubě prostudovat :lol: vyhneš se tomu, že tu budeš jak ty říkáš "trubec,neschopny clovek atd..."
Každý má právo na názor a já si ten tvůj rád vyslechnu - pokud mě zaujme, můžu s tebou diskutovat, souhlasit, nebo ti naopak oponovat. Ale zatím není na co reagovat, je to spíše úsměvné čtení :wink:
Děkuju, maršálku, vše jsi pregnantně vystihl za mě!
Uživatelský avatar
Maršálek
Kníže
Příspěvky: 366
Registrován: 22 led 2007 10:38
Bydliště: HK

Nový příspěvek od Maršálek »

Jedeš se podívat na Dohalice? Na českém šermu se právě vede debata o možné podobě bitvy u Sudoměře http://www.ceskyserm.cz/ForumDetail-532 Přiznám se, že jsem se touto dobou zabýval jenom okrajově a tak jsem nekriticky přejal Vávrovu zfilmovanou představu o podobě této bitvy, ale ono asi bude všechno trochu jinak :wink:
servo
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Dohalice - Sudomìø

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Maršálek píše:Jedeš se podívat na Dohalice? ...
Jj, jedeme s Ježkem... :)
Maršálek píše:...Přiznám se, že jsem se touto dobou zabýval jenom okrajově a tak jsem nekriticky přejal Vávrovu zfilmovanou představu o podobě této bitvy, ale ono asi bude všechno trochu jinak :wink:
Ano, ale já se obávám, že z pohledu husitského válečnictví, je ještě více nejasností kolem Lipan. A místo, aby ubývaly, zdá se mi, jako by jich přibývalo. :( Je však důležité v obou případech oddělit jako zrno od plev seriózní názory vojenské historiografie od nepodložených spekulací. Ale to platí obecně, že?...
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Re: husitstvi

Nový příspěvek od Katerina »

p(o)sel z budoucnosti píše:To svedci mimo jine i o tom ze Trocnov je vykladan jako "trubec,neschopny clovek atd..."pan Zizkus nosil ve jmenu spise posmesek kterej ho dobre vystihnul.
...
K husitství mám sice stále ještě neujasněný vztah a znám toto období jen všeobecně, ale k hodnocení Žižky..
Můj syn se hodně zabývá dějinami válečníctví (i když preferuje starou Spartu) nicméně Žizku hodnotí a počítá mezi nejgeniálnější vojevůdce a stratégy všech dob. Nejen proto , že vlastně nikdy nebyl poražen, ale že je vlastně zakladatelem moderní válečné strategie, tradice, jvybudoval prý husitskou armádu na zcela nových principech, jeho postupy a principy vedení bitev dlouho nebyly překonány a vycházelo se z nich až do moderní doby.
(To není moje hodnocení , ale jeho).
tato připomínka se týká Žižky jako válečníka , ostatní nechci a netroufám si hodnotit.

K.
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1089
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Re: husitstvi

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

p(o)sel z budoucnosti píše:Nikde a myslim ze kdybych to nepripomenul ja by nebylo napsano ze nekteri pani ze strachu pred tiranem pristoupily na viru podoboji...
Možná to nikdo nepřipomenul proto, že je to zbytečně polemické... :D Já znám více pánů, kteří se na stranu kalicha postavili hned ze začátku, ale právě kvůli přílišnému radikalismu táborů se postavili PROTI i za cenu toho, že pak museli čelit útokům husitů. Taky znám mnoho těch, kteří sice zůstali "neutrální", ale katolické víry se nevzdali a pak jsou někteří, kteří byli tak radikální katolíci, že s nimi občas husité uzavírali smírné smlouvy... 8)
A jestli´s narazil na toto téma v kronikách, pak člověka jímá zlost, když slyší, že němečtí kutnohorští havíři chytali kališnické faráře a házeli je do třeba 100 metrů hlubokých šachet... Nějaký rychtář prosil, aby jej nechali a taky si skočil, přestože po něm zbyla rodina...
Ale toto jsou nekonečný debaty, protože nic není jen černý... :wink:
Uživatelský avatar
Maršálek
Kníže
Příspěvky: 366
Registrován: 22 led 2007 10:38
Bydliště: HK

Nový příspěvek od Maršálek »

výčet křivd na obou stranách by byl nekonečný, stajně jako následná polemika... a stejně tak neplodný :wink: ale o tom tahkle diskuze není.

Pro případné oponenty jenom dodám, že díky tomu, že se do konfliktu na obou stranách zapojila i šlechta, nabyla jeho podoba charakteru regulérní války a nikoli hrůz selských bouří a řádění lůzy, viz. např. Jacquerie ve Francii, či povstání Walta Tylera v Anglii té doby.

Takže abych se vrátil zpět k tématu, můžeme tu diskutovat o vývoji vojenské taktiky a rozvoji "moderních" profesionálních polních vojsk, můžeme tu diskutovat o emancipaci měst, o tom, že kališníci byli v souladu s basilejským koncilem uznáni za pravověrné katolíky s odlišným způsobem stýkání s Bohem (jaké zklamání pro ty, kdož bez znalosti mluví o křesanech a Husitech :wink: ), o tom, že Husité sami si říkali Boží bojovníci, či Bratři a pojmenování Husité bylo hanlivé označení ze strany jejich nepřátel - ovšem rozšířilo se tak, že dnes jim tak běžně říkáme, o slávě Čechů, osobnostech té doby, konkrétních bitvách, či o čemkoli jiném :wink:
servo
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

pøíspìvek jako spektrum hus. frakcí

Nový příspěvek od Ježek »

Jiøí Motyèka píše:
Maršálek píše: p(o)slovi z budoucnosti: Pokud chceš jakékoli, tedy i toto historické období hodnotit, zkus ho nejprve alespoň zevrubě prostudovat :lol: vyhneš se tomu, že tu budeš jak ty říkáš "trubec,neschopny clovek atd..."
Každý má právo na názor a já si ten tvůj rád vyslechnu - pokud mě zaujme, můžu s tebou diskutovat, souhlasit, nebo ti naopak oponovat. Ale zatím není na co reagovat, je to spíše úsměvné čtení :wink:
Děkuju, maršálku, vše jsi pregnantně vystihl za mě!
Taktéž děkuji za zásah, který by náležel spíše maoderátorovi, adminovi.
Maršálek píše: Na českém šermu se právě vede debata o možné podobě bitvy u Sudoměře http://www.ceskyserm.cz/ForumDetail-532
Tahle debata (většina údajů) by měla probíhat na jiných stránkách :wink:
Jiøí Motyèka píše:...Jj, jedeme s Ježkem... :)
. A možná přijede i významná osobnost revoluce pan Kolssteyn...
Maršálek píše: Pro případné oponenty jenom dodám, že díky tomu, že se do konfliktu na obou stranách zapojila i šlechta, nabyla jeho podoba charakteru regulérní války a nikoli hrůz selských bouří a řádění lůzy, viz. např. Jacquerie ve Francii, či povstání Walta Tylera v Anglii té doby.
Buďme rádi za toho naše unikum. O co vlastně šlo? Revoluci, třídní boj, obranu domoviny před cizáky, občanskou válku, náboženskou válku, válku 2 států, odboj panstva a lidu vůči neoblíbenému panovníkovi?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Maršálek
Kníže
Příspěvky: 366
Registrován: 22 led 2007 10:38
Bydliště: HK

Re: pøíspìvek jako spektrum hus. frakcí

Nový příspěvek od Maršálek »

Zpět ke „tvému“ Žižkovi, já jej považuji nejenom za výtečného vojevůdce a charismatickou osobnost, ale i za šlechtice, který dokázal (a jistě ne sám) dát této občanské válce charakter tradičního válečného konfliktu. Tvrdě vystoupil proti lůze, nesmiřitelným a fanatickým sektářům ve vlastních řadách, trestal rabování vlastních lidí i spojenců, dal svému polnímu vojsku vojenský řád, vymáhal zákon v oblastech, které držel ve vojenské správě, atd. Před Husovou smrtí byl mimochodem dveřníkem, tj. hejtmanem osobní královské stráže – to svědčí nejenom o jeho vojenských, ale i morálních kvalitách (dveřník nebyl lokaj u dveří, ale chlap který držel osobní stráž u dveří vladaře – soukromé komnaty, trůní sál, atd.). To že ho jeho nepřátelé považovali za ďábla, bylo běžným projevem nepřiznané úcty a respektu. Ale to vše, je toliko můj subjektivní pohled na tuto významnou osobnost našich dějin. (mimochodem víš že Husité byli křesané? – a dokonce katolíci )
servo
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Vítám Tě z dovolené a už chci,abys zapojil-po smyslových :pivko: i :studium: buňky.Omlouvám se.Dával jsem si dohromady dobu husitskou v tomto kraji/zajímavé a protichůdné./ Co mne ale zarazilo je informace dle místního německého badatele,který píše cituji.Také v německu v říší"křížáků, se našlo mnoho přátel husitů.Dokladem toho je tažení kališníka Prokopa do německa,který se vysunul s 45 000 muži a vrátil s 70000 muži.Je to pravda?A bojovalo s husity tolik němců?Snad nezlobím.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
KOMOŃ
Vévoda
Příspěvky: 871
Registrován: 22 dub 2007 12:41
Bydliště: na slamniku/pod stolem

Nový příspěvek od KOMOŃ »

Kde se husité vštečně vytáhli (jako všude jinde :lol: )byl například Zbraslavský klášter...Kdo ví tak ví a kdo neví a si to prostuduje :lol: a učiní si závěr sám .

Nepochybuji že se vždy a všude najde někdo kdo má vsobě tolik blobosti nebo přímo debility aby tento ohavný skutek ospravedlnily. :evil:
Bez piva to není ono.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Rejsy

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...Co mne ale zarazilo je informace dle místního německého badatele,který píše cituji.Také v německu v říší"křížáků, se našlo mnoho přátel husitů.Dokladem toho je tažení kališníka Prokopa do německa,který se vysunul s 45 000 muži a vrátil s 70000 muži.Je to pravda?A bojovalo s husity tolik němců?...
Předpokládám, že máš na mysli největší "spanilou" jízdu husitského věku z přelomu let 1429/30 do německých oblastí Říše (Sasko, Durynsko, Vogtland, Franky, Horní Falc,...). Husitská spojenecká armáda čítala "pouhých" 18000 vojáků (na tehdejší dobu velice početné vojsko) a skládala se z 5 voj. uskupení (táboři: domácí, polní vojsko, sirotci: městské hotovosti, polní vojsko a staroměstská hotovost). Kronikáři sílu vítězného vojska úmyslně a z pochopitelných důvodů nadsazovali. Byla to běžná dobová praxe.

Z žádnými spřátelenými Němci se Prokop do Čech nevrátil, leda možná s nějakými zajatci, za něž bylo pak požadováno tučné výkupné. Jediné, co bych v této souvislosti připomenul, bylo řádění německé lůzy v Bambergu. Tento několikasethlavý dav se vrhl na kostely i klášter klarisek a raboval opuštěné domy a radnici po uprchnuvších m칝anech a radních. Tady mohli snad husité nalézti spojence tím, že by akci chudiny podpořili, leč nehledali...
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Je zajímavé, že na husitství-rejzy,je obecně něco podobného.Jinak, když jsem se na internetu pokoušel k tomu sehnat nějaké informace,byl jsem překvapen,kolik negativizmu až nenávisti na různých blogách čechů vůči husitům je.Na stránkách čes rozhlasu se dokonce objevuje věta parafrázující tvůj úvod."Můžeme si myslet,že vyslání vraždíci,ničící a loupežící lůzy je to nejlepší co jsme pro Evropu udělali?"Silná slova.Diskuzi k Svátku J.Husa ,jsem ani nedočet,jenom vzájemné urážky,pokud se zapojil někdo z ciziny,okamžité napadení a ponížení.Radši jsem se honem vrátil sem.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů