Smysl a budoucnost fóra

Vše o fóru - oznámení správců, nápady k zlepšení. Akce v reálném světě, nehistorická témata, pokec

Moderátoři: elizabeth, Zany, Ježek, Katerina

Wladislaus
Pán
Has thanked: 5 times
Been thanked: 39 times

Re: Smysl a budoucnost fóra

Nový příspěvek od Wladislaus »

Ježek píše: 14 bře 2025 13:53 Ten spolek by musel být něco víc než jen servisní organizace k údržbě fóra a webu, aby to nalákalo širší okruh lidí - něco typu Spolek přátel středověku :)
Co by ne. Ale musel bys mít člověka, který by zajišťoval organizaci takového spolku a přinejmenším nějak periodicky vytvářel program jako výlety, účast na přednáškách apod. O peníze by šlo až v poslední řadě, spíš jako hlavní kámen úrazu vidím čas. Ten, kdo by si to vzal na starosti, by se tomu musel začít věnovat tak, aby to neumřelo na neaktivitě.
Jen tak jsem dal do vyhledávače „spolek přátel středověku“ a vypadlo mi tohle:
https://templari5.webnode.cz/
Takže nějaké podobné spolky asi existují, jen to je všechno dost fragmentované a spíš se o nich neví.
Ježek píše: 14 bře 2025 13:53 Jenže jakou by tyhle organizace měly motivaci do toho jít?
Záleželo by na tom, o jakou organizaci by se jednalo. Příklad Táborského muzea jako správce/majitele husitského fora je pořád pěkný příklad a tam by ta motivace vcelku jasná. U fora zabývajícího se celým středověkem už je to samozřejmě o něčem trochu jiném, takže by to asi opravdu chtělo mít před sebou seznam možností, ke každé si napsat, proč by do toho daný subjekt měl mít zájem jít, co jim to může přinést, a pak začít sondovat situaci.
Ježek píše: 14 bře 2025 13:53 Covington Cross jsem od dětství neviděl, už jsem si to stáhnul S Plavčí dej vědět, to se něco vymyslí.
Rozhodně vědět dám. Přestože Plaveč jsou vzdálení Sokolovi příbuzní, spadá do období jeho doložitelných přímých předků. Nějaký nástřel, jak si její spojení s Covington Cross představuju, sem nejspíš hodím ;)
Ježek píše: 14 bře 2025 13:53 U laiků je prostě velká devíza to myšlení, které není svázáno nějakou dvousetletou tradicí naší historiografie a může přicházet od blbostí, až po geniální nápady. A koneckonců i proces vyvracení nějakého argumentů může vést k nějakému pokroku. Jen to chce nějakou míru tolerance, pochopení a snahy se vcítit do druhého, z obou stran.
Přesně ideální stav na tomto foru :D Možná by nebylo od věci něco v duchu těchto slov dát někam do úvodníku fora, nebo kamkoli, kde by to bylo vidět?
Ingolf píše: 14 bře 2025 14:03 Když bych to vzal podle sebe, tak kdybych vydal knihu, prezentoval ji na autogramiádě, tak proč ji pak nekomentovat i na fóru mezi lidmi, kterým je přímo určena? Za sebe bych klidně napsal i úvodní příspěvek :) Ale asi záleží i na časových možnostech toho kterého autora.
Bohužel to vypadá, že málokdo se k takovému kroku odváží. Možná nezáleží jenom na časových možnostech, ale také na tom, jestli vůbec o takové možnosti ví? Otázka tedy zní, co udělat proto, aby se tato možnost rozšířila do všeobecného povědomí?
Ingolf píše: 14 bře 2025 14:03 K interakci mezi vědci navzájem a mezi vědci a čtenáři se vyjadřoval Třeštík v tom smyslu, že pokud si poznatky podávají vysokoškolští učitelé mezi svými kancelářemi, tak je to o ničem. Ty poznatky musí jít k lidem, aby měla historická práce vůbec nějaké oprávnění k existenci.
K tomu bych dodal jediné… víc takových Třeštíků! :D
Ingolf
Vévoda
Has thanked: 9 times
Been thanked: 60 times

Nový příspěvek od Ingolf »

Wladislaus píše: 16 bře 2025 14:32 Bohužel to vypadá, že málokdo se k takovému kroku odváží. Možná nezáleží jenom na časových možnostech, ale také na tom, jestli vůbec o takové možnosti ví? Otázka tedy zní, co udělat proto, aby se tato možnost rozšířila do všeobecného povědomí?
Tady musíme být víc proaktivní a osobně zvát. A samozřejmě se na diskusi připravit. A inzerovat na facebooku. A klidně domluvit čas a chatovat přímo na fb, delší odpovědi dát na fórum.
Kdo by byl ochotný - obecně asi mladší historikové, pro ně to může být součást odrazového můstku. První knihou se pochlubí mj. tady na fb, desátou už na autogramiádě v Luxoru, to je přirozený vývoj.
Supík
Poddaný

Re: Restart e-stredoveku

Nový příspěvek od Supík »

Ježek píše: Brodec založila skupina lidí, kteří dělali rekonstrukci pozdního středověku a myslím, že se jmenuje podle vesnice Brodce. Paralelně k https://forum.livinghistory.cz/ (nto už nefunguje vůbec). Jednu dobu to asi i rozsahem diskuse LH.cz překonávalo, řada skupin tam měla interní sekce, ale postupně taky upadlo. Před časem to převzal nový admin, je tu taky registrovaný @Supík, nahodil, aktualizoval to fórum. Ale dnes už taky moc nejede, funguje tam jen komunita kolem historické lukostřelby. Zdejší admin má víc projektů, řešil jsem výměnu ikonek s https://bazar.arms.cz/, nevím, jestli jsem nabídl špatné podmínky, nebo nemá čas, každopádně to utichlo.
Ahoj, díky Ježku za notifikaci do emailu.
Začnu s jednodušší věcí: S tou výměnou ikonek to opravdu utichlo, ale omluvil bych to tím, že výměnu ikonek považuji za malou podporu tohoto fóra a rád bych ho podpořil z toho mého bazaru rozhodně více. A jen absolutně nestíhám, tak nějak život obecně, takže mi hodně věcí padá pod stůl a potřebuji občas lecos připomenout. Až odešlu tento post, tak se připojím k bazaru a než upadnu do postele, tak zkusím tam nahodit nějakou lepší propagaci tohoto fóra.

Než přejdu k té složitější věci, tak jen poznamenám, že souhlasím se všemi výhodami fór, které v tomto vlákně již zazněly a asi nemá cenu je opakovat. Z pohledu budoucnosti bych rozhodně rád zmínil , že fóra jako je toto, Husitství či Brodec nesou jistotu obsahu, který je tvořen reálnými lidmi. V budoucnu bude pro všechny systémy umělých inteligencí a vyhledávačů tento typ obsahu velmi ceněn jako "zdroj normality" a předpokládám že bude i nějak preferován. Už teď na jiném mém fóru (androidforum.cz) pociťuji zvyšování lepší viditelnosti fora v google vyhledávání. Dále členové a moderátoři se často osobně znají nebo mají svůj vztah ověřen v daleko větší míře, než je tomu na sociálních sítích typu FB. Trošku větší bariéra v nutnosti se na fórum registrovat a naučit se v něm , také částečně filtruje línější část populace schopné utrousit jen názor a jít zase dál. Zároveň trvalé odkazy na jednotlivé informace jsou velmi významnou statickou kotvou v čím dál více dynamicky se měnícím internetu. Takže rozhodně má smysl snaha zachovat obsah oborových fór a zajistit aby nezmizela.

A teď k té složitější věci. Slučování fór. Už tuto problematiku řeším o brodeckých fór. Ono jich je totiž více. Aktuálně jsou online:
- https://forum.brodec.org/ kromě veřejného obsahu, je tam několik zcela neveřejných fór sloužící pro potřeby jednotlivých SHŠ
- https://tricitka.brodec.org/ (příliš malá komunita, FB to zabil jako první)
- https://dobakarlova.brodec.org/ (nejspíš plný přechod lidí z projektu do skupiny na FB)
vypnul jsem napadené forum: sedmiletka.brodec.org , které bylo ale opravdu více než 10 let bez aktivity a jen s extrémně malým množstvím obsahu.
Uvažoval jsem, že vše spojím a převedu to na hlavní doménu brodec.org. Jenže než jsem to udělal, tak aktivita na forech prudce poklesla a vlastně ta práce už nedává smysl. Navíc například u forum dobakarlova.brodec.org vlastně ani nevím komu by mělo vlastně patřit. Nejspíš projektu Doba Karlova, ale s nikým z nich nejsem ve spojení a tak to jen (asi 16 let) udržuju v chodu a doufám, že se to časem nějak vyřeší.
Co se týče forum.brodec.org tak zde musím podotknout, že nejsem jeho zakladatel, kterým je Radim "Vaňous" Vaňousek a který mi ho kdysi předal do správy po kolektivní úvaze jeho, Sigiho a Broďana. A určitě bych rád cokoli zásadního spojeného s Brodcem s Vaňousem konzultoval. Což udělám hned jak ho na nějaké akci zahlédnu. A poprosím Ježka a nebo nějakého jeho zástupce, aby mne někde kontaktoval osobně také. Budu například na libušínské bitvě v dobovém táboře. Tak si můžeme popovídat. Konkrétně třeba o smyslu, výhodách a nevýhodách sloučení fór.
V každém případě bych doporučoval, aby vznikla nějaká iniciativa , která bude umět zálohovat databáze fór pro případ, že by z jakéhokoli důvodu (typicky neaktivity či nedostupnosti provozovatele) přestala existovat. Rozhodně by to vyžadovalo dost důvěry a respektu. Technické a bezpečné řešení si teď nedovedu představit, ale jsem si jistý, že existuje.
Ježek
Král
Has thanked: 218 times
Been thanked: 54 times

Nový příspěvek od Ježek »

Ta diskuse o knížkách vůbec není špatný nápad, to by prostě šlo udělat přes Zoom/Teamsy (otázka, jestli by to šlo nahrávat a pak záznam dát na youtube), s tím nebude tolik práce. Jen asi promyslet v jakým oakmžiku to dělat - jestli hned po vydání knihy (ale to budou jen obecný otázky, jak se to psalo, co bylo nejtěžší) a nebo v okamžiku, kdy už knížku má někdo přečtenou (a může se ptát na konkrétní věci).

S knihami asi nebude problém, může to být jen jednou za čas, třeba za čtvrt roku a už máme knížku Masérovu, o novověku (to snad neva) bude psát Napoleon.
Ingolf píše: 17 bře 2025 15:10 Tady musíme být víc proaktivní a osobně zvát. A samozřejmě se na diskusi připravit. A inzerovat na facebooku. A klidně domluvit čas a chatovat přímo na fb, delší odpovědi dát na fórum.
Inzerce na FB je drahá podle mne (třeba za 100 korun 500 zobrazení), zdroje z reklamy jsou, ale myslím, že to je neefektivní nakládání se zdroji.
Wladislaus píše: 16 bře 2025 14:32 Jen tak jsem dal do vyhledávače „spolek přátel středověku“ a vypadlo mi tohle:
https://templari5.webnode.cz/
Tohle jsem zachytil, jednu dobu strašně aktivní, ale asi to přepálili a vyhořeli.
Supík píše: 18 bře 2025 23:24 A jen absolutně nestíhám, tak nějak život obecně, takže mi hodně věcí padá pod stůl a potřebuji občas lecos připomenout. Až odešlu tento post, tak se připojím k bazaru a než upadnu do postele, tak zkusím tam nahodit nějakou lepší propagaci tohoto fóra.
Já jsem se bál, že jsem dal blbou nabídku, nechci moc dávat reklamy do horního sektoru webu, spíš mi jde o nějaký linkbuilding. Koukám, že odkaz je, tak já asi o víkendu přidám ikonku.
Supík píše: 18 bře 2025 23:24 Z pohledu budoucnosti bych rozhodně rád zmínil , že fóra jako je toto, Husitství či Brodec nesou jistotu obsahu, který je tvořen reálnými lidmi. V budoucnu bude pro všechny systémy umělých inteligencí a vyhledávačů tento typ obsahu velmi ceněn jako "zdroj normality" a předpokládám že bude i nějak preferován. ... Zároveň trvalé odkazy na jednotlivé informace jsou velmi významnou statickou kotvou v čím dál více dynamicky se měnícím internetu. Takže rozhodně má smysl snaha zachovat obsah oborových fór a zajistit aby nezmizela.
Tohle jsou další argumenty proč do toho nevrtat a neslučovat, i když jsou fóra zkomírající.
Jenom teda, ten zdroj dat pro AI. Neprohráli jsme? Nemají to už vytěžený (sem sklízecí AI roboti chodí)?
Supík píše: 18 bře 2025 23:24vypnul jsem napadené forum: sedmiletka.brodec.org , které bylo ale opravdu více než 10 let bez aktivity a jen s extrémně malým množstvím obsahu.
Ještě bylo to Masérovo o 13 století. Jak to skončilo s tím? Neexistuje, ale je někde záloha?
Tím se dostanu ještě ke své věci, @maser chce ten třináctkový projekt obnovit. Nějak obecně jsme se bavili, že by jako zázemí šlo použít tohle fórum, byla by tam trochu nějaká synergie. Plus je takový, že to je zasazený mezi historiky, mínus, že ne mezi reenactory (což by byl právě Brodec). Ale asi to je pasé : "Hele, lidi jsou zatim strašně pasivní. Zatím nemám pocit, že by se to někam sunulo, tak bych to zatím neřešil."
Supík píše: 18 bře 2025 23:24Navíc například u forum dobakarlova.brodec.org vlastně ani nevím komu by mělo vlastně patřit. Nejspíš projektu Doba Karlova, ale s nikým z nich nejsem ve spojení a tak to jen (asi 16 let) udržuju v chodu a doufám, že se to časem nějak vyřeší.

Já karlovce celkem dobře znám, kdyžtak to můžu nějak zprostředkovat.

Ještě teda, co jsem slyšel, Hradecký dvůr testuje pro interní domluvu Discord. Je to aplikace, ale umožňuje strukturovanou diskusi. Facebook je v tomhle čím dál horší, když už kolikrát ani neozobrazuje nový příspěvky i tomu, kdo zakládá událost pro domluvu. Není tohle přílěžitost pro fóra? Já už vyhlížím konec FB a návrat k fórům už několikátý rok, ale nějaký vlaštovky už jsou.
Supík píše: 18 bře 2025 23:24A poprosím Ježka a nebo nějakého jeho zástupce, aby mne někde kontaktoval osobně také. Budu například na libušínské bitvě v dobovém táboře. Tak si můžeme popovídat. Konkrétně třeba o smyslu, výhodách a nevýhodách sloučení fór.
V každém případě bych doporučoval, aby vznikla nějaká iniciativa , která bude umět zálohovat databáze fór pro případ, že by z jakéhokoli důvodu (typicky neaktivity či nedostupnosti provozovatele) přestala existovat. Rozhodně by to vyžadovalo dost důvěry a respektu. Technické a bezpečné řešení si teď nedovedu představit, ale jsem si jistý, že existuje.
Slučování fór asi řešit nemusíme, ale obecně fungování a konkrétní spolupráci určitě. Libušín neplánuju (ale asi teď Sudoměř a pak Trocnov), myslím, že by bylo nejlepší si k tomu sednout někde v Praze (vlastně nevím, jestli jsi v Praze).
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ingolf
Vévoda

Tu inzerci na fb jsem nemyslel placenou, ale inzerovat na našich fb stránkách, dát to jako připnutý příspěvek a pak průbežně připomínat.

Jestli mluvit o knize hned po vydání, to bych nechal na autorovi. Může to být součást zviditelnění a propagace, ale pokud půjde na diskusní fórum nebo chat, tak je lepší, když už tu knihu někdo přečte. A když už ho sem vytáhneme, tak bysme se měli domluvit, aby to přečetlo víc lidí.
Ale mimo samotnou knihu nastoupí další témata, jiné jeho knihy nebo jak se k tomu dostal atd. Ať je o čem se bavit.

Ten formát Zoomu, kde jeden člověk mluví a ostatní se připojí taky vizuálně, nebo mají možnost napsat dotaz písemně do chatu, to by bylo asi ideální.

Ježku znáš někoho z Brna, kdo by do toho šel? Nebo když vyšli ti Markvartici, tak toho autora?, to už jste někdo četli. Navíc dělá obecně východní Čechy a určitě něco bude vědět i o Načeraticích apod.
Na úplný začátek bych dal toho Masera nebo Napoleona, ať se v tom programu naučíme orientovat, ti myslím budou mít pochopení, když něco zaskřípe. A dalšímu autorovi se pak dá ukázat, že už to je funkční a zajetý.
Ježek
Král
Has thanked: 218 times
Been thanked: 54 times

Nový příspěvek od Ježek »

Ingolf píše: 19 bře 2025 14:33 Ježku znáš někoho z Brna, kdo by do toho šel? Nebo když vyšli ti Markvartici, tak toho autora?, to už jste někdo četli. Navíc dělá obecně východní Čechy a určitě něco bude vědět i o Načeraticích apod.
Na úplný začátek bych dal toho Masera nebo Napoleona, ať se v tom programu naučíme orientovat, ti myslím budou mít pochopení, když něco zaskřípe. A dalšímu autorovi se pak dá ukázat, že už to je funkční a zajetý.
Jako já obecně myslím, že nebude z Brna problém někoho sehnat, jen to chce, aby zrovna vydával nějakou knížku. Vyšla ta knížka o hradu Hluboký, tam znám Mirka Dejmala (ale já tipuju, že sesumíruje Templštejn, kde je hlavní kápo).

Ti Markvartici jsou dobře, že vznikly, ale zas taková sláva to nakonec není.

Masér by do toho šel, bavil jsem se s ním v úterý, až mu vyjde dotisk (za pár měsíců). Asi nemá cenu dělat diskusi o knize, která nejde koupit. Napoleon asi taky.

Pak mne napadá z lidí, co znám - Ondra Vodička vydal další knihu o katolickým exilu, Ing, Bolina bude vydávat stezky přes Vltavu. Letos má vyjít nový český překlad Kosmy, David Kalhous na tom dělá poznámky (ale tam by asi chtělo překladatele).

No a pak samozřejmě synergie všech větví téhle činnosti - furt je asi 50 našich sborníků k prodání/rozdání, tak to se nabízí úplně automaticky.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Ingolf
Vévoda

Jo, taky bych to dělal u příležitosti vydání knihy.
David Kalhous měl i jednu veřejnou přednášku o rukopisech Kosmovy kroniky, ten by mohl o ní vědět taky dost.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek